Kozmus: To je lepa gesta ministrstva

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je sprejel slovenske športnike, ki so dosegli vrhunske rezultate in jim izročil tudi enkratne denarne nagrade. Na sprejemu je bil tudi zlati olimpijec Primož Kozmus.

Objavljeno
30. oktober 2009 16.06
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v prostorih ministrstva v Ljubljani sprejel slovenske športnike, ki so dosegli vrhunske rezultate in medalje na olimpijskih igrah, svetovnih ali evropskih prvenstvih v olimpijski športih, ter jim izročil tudi enkratne denarne nagrade. Na sprejemu je bil tudi zlati olimpijec Primož Kozmus.

Poleg Kozmusa, ki je dobil največji znesek, 7.000 evrov, so bili na ministrstvu še veslači Iztok Čop (4.500 evrov), Miha Pirih (1.000), Rok Kolander (1.000) in Rok Rozman (1.000), telovadec Mitja Petkovšek (4.500), strelec Rajmond Debevec (4.000 evrov) ter kanuista dvojca Saša Taljat (2.000) in Luka Božič (2.000). Ostali bodo odločbe o denarni nagradi prejeli po pošti. Skupni nagradni sklad je bil 69.500 evrov, športnikom pa od nagrad ne bo potrebno plačati dohodnine. Nagrade bodo prejeli še plavalka Sara Isakovič (5.000), jadralec Vasilij Žbogarja (5.000), judoistka Lucija Polavder (4.000), deskar na snegu Rok Flander (4.500), veslač Luka Špik (4.500), kajakaš Peter Kauzer (4.500), smučarska tekačica Petra Majdič (3.000), telovadec Aljaž Pegan (3.000), biatlonka Teja Gregorin (3.000), alpska smučarka Tina Maze (3.000), jadralec Gašper Vinčec (2.000) ter veslač Tomaž Pirih (1.000).

 

"Nihče ni ponesel glasu o Sloveniji po svetu tako, kot vi. Za vašimi športnimi rezultati pa stoji močna organizacija ter številni ljudje, vseh, ki šport podpirajo. V zahvalo za izjemno promocijo države vam dajemo simbolne finančne nagrade," je dejal Lukšič.

 

V lanskem letu se je Kozmus postavil na čelo v boju za izboljšanje položaja športnikov, po koncu letošnje sezone pa se je odločil, da zaključi tekmovalno pot. "To je lepa gesta ministrstva. Tudi koraki, ki jih peljejo naprej za ureditev statusa slovenskih športnikov gredo v pravo smer. Upam, da bo šlo tako tudi naprej... Toda tudi če bi se to zgodilo že prej, ne bi spreminjal svojih odločitev," je zatrdil Kozmus.

 

"Odločitev sedanje vlade, da pristopi k sofinanciranju sklada vrhunskih športnikov, kar prejšnja ni storila, in da omogoča nadstandardne priprave vrhunskih športnikov, je v teh težkih ekonomskih časih zelo pomembna. Je velik korak naprej. Ne le, da se kolač za šport ni zmanjšal. Povečal se je, največ pa je bilo storjeno na področju usposabljanje in izobraževanja po končani športni poti," je povedal Iztok Čop, predsednik komisije športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).