Kozmusov met sezone, Vlašićeva 208 cm

Primož Kozmus je na atletskem mitingu v Zagrebu v metu kladiva z 81,77 m postavil najboljši izid sezone. Miran Vodovnik je bil sedmi, Matic Osovnikar pa je razočaral.

Objavljeno
31. avgust 2009 22.09
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Zagreb - Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak, je na atletskem mitingu za veliko nagrado IAAF v Zagrebu v metu kladiva z 81,77 m v četrti seriji v uvodni disciplini tekme postavil najboljši izid sezone na svetu. Doslej ga je imel v lasti Madžar Krisztian Pars, olimpijski podprvak (81,43 m), ki je bil tokrat drugi (79,18 m).

Kozmus se je s prvim izidom sezone na svetu, ki je bil po letu 2002 dosežen v Zagrebu, tokat povsem približal svojemu slovenskemu rekordu (82,30 m), ki ga je postavil 10. junija leta 2007 v Bydgoszczu na Poljskem. "Že v sredo na slovenski VN v Celju pričakujem, da bom lahko izboljšal svoj slovenski rekord. Veseli me, da sem tudi po SP v Berlinu obdržal dobro formo in nadaljeval z nizom metov prek 80 m. Sicer nisem pričakoval izida sezone, toda razmere za nastop so bile zelo dobre in to so pokazali tudi drugi, ki so metali več, kot na SP. Sodil sem, da bo po polomu na SP Pars boljši. Vesel sem bil tudi, da je prišlo med 100 do 200 mojih navijačev iz Brežic in okolice. Lepo je, če na tekmi nisi sam in da veš, da te spremljajo in navijajo zate," je menil Kozmus.

Kozmus je začel s prestopom, vendar pa je v nadaljevanju znova povsem dotolkel svetovno konkurenco, ki mu ni mogla slediti vse od druge serije naprej. Drugi je bil Pars (79,18 m), tretji Rus Aleksej Zagorni (78,88 m), četrti pa Poljak Szymon Ziolkowski (78,71 m), nekdanji olimpijski zmagovalec in svetovni prvak, drugi na letošnjem SP v Berlinu.

Pars je v prvi seriji v hrvaški prestolnici nadaljeval s slabimi predstavami, s katerimi je zaznamoval letošnji finale SP, ko je ostal brez medalje. V prvi seriji je vrgel izven sektorja za pristanek kladiva. Ko je Ziolkowski v drugem poskusu povedel z 78,61 m, je Pars odgovoril z 79,18 m. Takoj nato je šel v krog za izmet slovenski rekorder in z 80,35 m, kar je njegov drugi izid sezone, izboljšal prejšnji rekord mitinga (80,04 m), ki ga je lani postavil Pars. V tretji seriji najboljša trojica, Kozmus, Pars in Ziolkowski, ni izboljšala svojih dosežkov, še najboljši je bil Kozmus (78,49 m), Pars pa je znova ostal brez rezultata.

V četrti seriji se je v boj za stopničke vpletel še Rus Aleksej Zagorni in se z 78,88 m prebil na tretje mesto pred Ziolkowskega. Poljak je tudi po svojem četrtem metu ostal četrti, Pars pa je znova vrgel skoraj na zaletišče skoka v daljino in vknjižil še tretjo ničlo. Zaključek je povsem pripadel Kozmusu, ki je nadaljeval z izjemnimi predstavami. Z 81,77 m v četrti seriji je vrgel največ med vsemi na svetu letos to orodje. V peti seriji, ko so izidi na vrhu tako kot tudi po zadnji ostali nespremenjeni, je zmogel še 80,70 m. Tudi v šesti seriji Brežičan ni popustil in je tekmo zaključil z 81,51 m.

Vlašićeva preskočila 208 cm

Hrvatica Blanka Vlašić, svetovna prvakinja, je v skoku v višino pred rekordnimi 10.000 gledalci na stadionu Mladosti v prvih poskusih preskočila 2,05 m in 2,08 m. Slednja višina je drugi izid vseh časov ter, jasno, tudi najboljši izid sezone na svetu. Na 2,10 m, s tem bi Vlašićeva izboljšala svetovni rekord Bolgarke Štefke Kostadinove (2,09 m), dosežen 30. avgusta 1987, pa je bila trikrat neuspešna.

Oplotničan Miran Vodovnik je bil sedmi v suvanju krogle (19,93 m), Škofjeločan Matic Osovnikar pa je bil 11. v polfinalu na 100 m in se z 10,50 sekunde ni uvrstil v finale. Ljubljančanka Pia Tajnikar je bila na štartnem seznamu ženskega finala na 100 m, kjer ni bilo kvalifikacij, a si je v prostoru, kjer tekmovalci in tekmovalke čakajo na start, kot je dejala, močno zvila gleženj.