Kragelj in Irt deveta v Franciji

Motokrosisti razreda MX3 za svetovno prvenstvo ter do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo so ta konec tedna odpeljali svojo prvo dirko letošnje sezone. V razredu MX3 je bil Sašo Kragelj deveti.

Objavljeno
01. april 2007 22.32
Sašo Kragelj
Pariz - Motokrosisti razreda MX3 za svetovno prvenstvo ter do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo so ta konec tedna odpeljali svojo prvo dirko letošnje sezone. V francoskem Castelnau de Levisu so imeli Slovenci pet predstavnikov, med katerimi so se na dirko uvrstili trije. V razredu MX3 je bil Sašo Kragelj (AMD Feroda) deveti, na dirki evropskega prvenstva pa sta se izkazala brata Irt; Matevž Irt je bil deveti, Jernej Irt pa 22.

V kvalifikacijah se je vreme kar nekajkrat spremenilo in otežilo tekmovalne razmere. Zaradi dežnih ploh je bila proga razmočena in težavna. Kragelj, ki se je na takšnem terenu vedno dobro znašel, je dosegel osmi čas kvalifikacij. Najhitrejši je bil francoski zvezdnik Mickael Pichon, ki je napovedal udeležbo le v prvem delu prvenstva MX3. Tudi na dirki je bil Kragelj dobro razpoložen. Posebno zadovoljen je bil z novim motorjem, ki se je na prvi preizkušnji izkazal za zelo konkurenčnega. V obeh vožnjah je zasedel deveto mesto, prav tako deveti pa je bil tudi v skupnem seštevku obeh voženj. Zmago je prepričljivo slavil Pichon.

Razred do 125 ccm

V razredu do 125 ccm za evropsko prvenstvo so tekmovali Matevž in Jernej Irt (AMD Sitar Dunlop), Rok Bekanovič (Rolum RT) in Toni Mulec (MK Slovenj Gradec) ter iztržili polovičen uspeh. Brata Irt sta se uvrstila na dirko, kjer sta se kasneje tudi zelo izkazala. Bekanovič je bil druga rezerva, Mulec pa se ni kvalificiral. V prvi vožnji je bil starejši Matevž odličen deveti, Jernej pa osemnajsti. Matevž je tudi v drugi vožnji zabeležil točke za 13. mesto, Jernej pa je padel in je drugo vožnjo končal kot 25. Skupno je bil Matevž Irt uvrščen na visoko deveto, Jernej pa na 22. mesto. Zmagovalec tega razreda je postal domačin Knounsith Vongsana.

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo MX3 ter EP do 125 ccm bo čez dva tedna v Italiji.

Motokrosisti razredov MX1 in MX2 za svetovno prvenstvo, kjer Slovencev ni bilo, so tekmovali na nizozemskem Valkenswaardu. V razredu MX1 je zmagal Joshua Coppins iz Nove Zelandije, v razredu MX2 pa je bil najhitrejši Italijan Antonio Cairoli.