Kragelj začenja sezono v Franciji

Motokrosisti bodo ta konec tedna začeli sezono na mednarodnih dirkah. V Castelnau de Levis bodo svojo uvodno dirko odpeljali tekmovalci razreda MX3 za SP ter motokrosisti v razredu do 125 kubičnih centimetrov za EP.

Objavljeno
30. marec 2007 20.30
Sašo Kragelj
Ljubljana - Motokrosisti bodo ta konec tedna začeli sezono na mednarodnih dirkah. Na francoskem prizorišču Castelnau de Levis bodo svojo uvodno dirko odpeljali tekmovalci razreda MX3 za svetovno prvenstvo ter motokrosisti v razredu do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo. Tako kot zadnjih nekaj sezon bo tudi letos v razredu MX3 od Slovencev tekmoval Sašo Kragelj (AMD Feroda).

Prvenstvu MX3 so dodali še eno dirko

Prvenstvu MX3 so po minuli sezoni dodali še eno dirko, zato je pred tekmovalci dolgo ter naporno leto, sestavljeno iz kar 15 dirk. Nekaj prizorišč bo novih, slovenski ljubitelji motokrosa pa si bodo lahko tudi letos svetovno elito v živo ogledali v Orehovi vasi. Dirkači razreda MX3 se bo v Sloveniji pomerili sredi avgusta v 12. dirki sezone. Prvenstvo se bo s finalno dirko in razglasitvijo svetovnega prvaka končalo 9. septembra v italijanski Faenzi.

Kragelj previden pri napovedih


Sašo Kragelj je lansko sezono končal na visokem skupnem sedmem mestu, tokrat pa je bil pri napovedih pred prvo dirko previden. Zaradi velikih stroškov, ki jih bodo zahtevala dolga potovanja, za zdaj še ne ve, če se bo lahko udeležil vseh petnajstih dirk. "Na prvo dirko grem sproščen in z rezultatom se ne obremenjujem. Pripravljalne dirke so pokazale, da sem v dobri formi. Ta teden sem opravil prvi trening z novim motorjem in dobil sem dober občutek. Mislim, da se lahko v Franciji uvrstim med prvih deset," je napovedal pred začetkom sezone 2007.

Na uvodni dirki bo v razredu MX3 tekmovalo 70 motokrosistov. Pred pričetkom sezone za glavna favorita prvenstva veljata aktualni svetovni prvak Francoz Yves Demaria in Belgijec Sven Breugelmans, ki se je z naslovom prvaka okitil pred dvema sezonama in se tokrat vrača po poškodbi noge.

Težko delo za Slovence v razredu do 125 ccm

V razredu do 125 ccm za evropsko prvenstvo bodo tekmovali štirje Slovenci: brata Jernej in Matevž Irt (oba AMD Sitar Dunlop), Rok Bekanovič (Rolum RT) in Toni Mulec (MK Slovenj Gradec). V tem razredu bodo tekmovalci letos odpeljali 12 dirk, Slovenija pa evropskega prvenstva to sezono ne bo gostila. Slovenci v Franciji ne bodo imeli lahkega dela, saj je v konkurenci kar 92 dirkačev. Prvi cilj naših tekmovalcev je, da se uvrstijo na dirko, kjer bodo skušali odpeljati čim bolje. Glavni favorit za naslov prvaka je v tem razredu Belgijec Joel Roelants.

Urnik prvenstva tudi letos ostaja enak. V soboto popoldan bodo potekale kvalifikacije, najhitrejših 40 iz vsakega razreda pa se bo v nedeljo pomerilo še na glavni dirki.

Tudi motokrosisti razredov MX1 in MX2 za svetovno prvenstvo s sezono pričenjajo ta vikend, uvodno dirko pa bodo odpeljali na Nizozemskem. Slovenci svojih predstavnikov v teh kategorijah ne bodo imeli.