Kranjec drugi v Klingenthalu

Slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je na deveti tekmi poletne velike nagrade v Klingenthalu osvojil drugo mesto. Za devet desetink točke je bil uspešnejši le Avstrijec Gregor Schlierenzauer.

Objavljeno
03. oktober 2009 19.59
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Klingenthal - Slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je na deveti tekmi poletne velike nagrade v Klingenthalu osvojil drugo mesto. Za skoka 140,5 in 133,5 metra je dobil 264,3 točke. Za devet desetink točke je bil uspešnejši le Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Tretji je bil Finec Harri Olli.

V finalu je od Slovencev nastopil še Rok Urbanc, ki je na koncu osvojil 19. mesto, brez točk pa sta na 34. oziroma 42. mestu ostala Jernej Damjan in Robert Hrgota.

Zadnja tekma sezone je minila v sončnem vremenu. Za še dodatne žarke v slovenskem taboru pa je z drugim mestom na tekmi poskrbel Kranjec. Ta je po prvi seriji celo vodil, a ga je v drugo z izjemnim skokom - tako kot Kranjec v prvi seriji je pristal pri 140,5 m - za las prehitel Schlierenzauer. Kljub temu se je Kranjec lahko veselil svojih tretjih stopničk v sezoni.

"Robi je naredil dva odlična skoka, tudi za Urbanca je 19. mesto zelo lep dosežek. Malce smole pa sta imela Damjan in Hrgota, ampak dejstvo je, da sta bila tudi malce nenatančna pri odskoku. Sicer je bila tekma zelo težka, saj je veter zelo hitro spreminjal smer. Kljub novemu sistemu lahko rečem, da tekma ni bila povsem regularna, ampak glede na vremensko napoved je uspeh že to, da so to preizkušnjo sploh izpeljali," je dejal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan.

Skupni zmagovalec poletne turneje je postal Švicar Simon Ammann (537 točk), drugi je bil Kranjec (477), tretji pa Poljak Adam Malysz (294). Mitja Mežnar (81) je bil 21., Primož Pikl (48) 34., Jernej Damjan (46) 38., Matic Kramaršič (22) 53., Robert Hrgota (14) 59., Rok Urbanc (12) pa 64.

"Poletni del je minil nad pričakovanji, predvsem je navdušil Robi, ki je poletno sezono končal na lep način, s stopničkami. Kljub njegovemu uspehu pa vendarle nismo še povsem zadovoljni. Želeli bi si še kakšnega tekmovalca, ki bi se redno uvrščal med prvih 15. Upajmo, da nam bo to uspelo v zimski sezoni," je pojasnil Zupan.

Že čez teden dni slovenske skakalce pod Šmarjetno goro čaka državno prvenstvo tako v posamični kot ekipni kategoriji. "Po DP se bomo odpravili na priprave v Oberstdorf, konec oktobra pa računamo na to, da nam bo že uspelo preizkusiti skoke na ledeni 'špuri' v Klingenthalu. Sicer pa smo še vedno v fazi kondicijskih priprav, nabiranja moči, tako da se posebej za današnjo tekmo sploh nismo pripravljali," je še dodal prvi mož slovenske vrste.