Krim Mercator s porazom končal sezono v ligi prvakinj

Načrt Slagelseja enostaven – ustaviti Bodnjevo. Načrt je uspel. Ruska krožna napadalka je na dveh tekmah dosegla le 7 golov in Slagelse se je uvrstil med 4 najboljše ekipe na stari celini.

Objavljeno
26. marec 2007 09.40
Krim Mercator
Ljubljana – Pred četrtfinalom rokometne lige prvakinj je bil načrt Slagelseja enostaven – ustaviti Ljudmilo Bodnjevo. Načrt je uspel. Ruska krožna napadalka je na dveh tekmah dosegla le 7 golov in Slagelse se je zanesljivo uvrstil med 4 najboljše ekipe na stari celini. Tudi načrt Krima je bil enostaven – ustaviti Bojano Popović. A se je izjalovil. Srbska zunanja igralka je na dveh tekmah zabila 24-krat in »tigrice« so po porazu s 26:28 končale evropsko sezono.

Začele so sicer odločno, povedle s 4:2, nakar je Popovićeva izenačila na 4:4. Ko je Tanja Oder s 7 metrov odgovorila s 6:4, je ostrostrelka iz Niša znova ujela priključek. Vztrajnost krimovk se je poplačala v 24. minuti, ko je Odrova s sploh prvim golom iz igre proti Slagelseju poskrbela za plus 4 (12:8) in zadišalo je po velikem podvigu. Toda Mette Melgaard, Carmen Lungu in Emiliya Turey so z delnim izidom 3:0 znižale decibele v skoraj polni dvorani Tivoli.

Po odmoru se je sicer prva zatresla mreža Cecilie Leganger, a smo na novo otipljivo vodstvo morali čakati vse do 48. minute, ko je Olena Jacenko zadela za 21:19. A takrat je že bilo bolj ali manj jasno, da bodo tretji evropski naslov naskakovale Danke in ne Slovenke. Tehtnica se je nagnila na gostujočo stran, ko je Popovićeva 10 minut pred koncem z 10. golom izenačila na 22:22, Melgaardova pa v naslednjem napadu svojo ekipo prvič popeljala v vodstvo. To je na krilih razpoložene Katarine Bulatović naraslo na 27:23 in krimovke so po dveh porazih v finalu leta 2004 še četrtič zapored izgubile proti Slagelseju.

»Ko smo spoznali, da ne bomo zmagali z 8 goli razlike, smo začeli hiteti in ob tem delali napake. Popovićeve nam kljub različnim obrambam spet ni uspelo ukrotiti; dvigne se tudi z 10 metrov in zabije gol. Če bi bilo tako sojenje tudi na Danskem, bi bila razlika manjša, a moram priznati, da je bil Slagelse boljši,« je poraz športno prenesel trener Robert Beguš, ki je zaradi kazni EHF tako kot kolegica na drugi strani Anja Andersen tekmo spremljal s tribune in dirigentsko palico zaupal pomočniku Urošu Bregarju.

Pri Krimu je bila znova očitna nemoč na zunanjih položajih, saj je le nekdanja članica Slagelseja Anja Frešer uspešno prebijala blok. Za vodilno ekipo danske lige so Popovićeva, Lungujeva in Bulatovićeva skupaj zbrale 38 golov, za slovenske šampionke pa Frešerjeva, Marina Vergeljuk, Agnes Eszter Siti in Gabriella Kindl le 18, Nataša Derepasko se sploh ni vpisala med strelke.

Najboljša igralka v predtekmovanju Bodnjeva je ves čas imela na sebi vsaj dve stražarki in je prvič zadela šele v 23. minuti. Ob težavah s streli z razdalje bi bil pozitiven rezultat mogoč samo ob trdni obrambi, ki bi omogočila lahke gole iz hitrih protinapadov. Toda obramba je bila kljub čudežnemu okrevanju Katje Kurent-Tatarovac (v torek je bila operirana na kolenu), ponovno neuspešna, protinapadi pa so se praviloma končali z napačno podajo. Za nameček je tudi v drugo stara znanka Legangerjeva prekosila Katalin Palinger in Tatjano Alizar.

Več preberite v tiskani izdaji Dela!