Krimovke ambiciozno v drugo četrtino stoletja

Čeprav 8. memorial Vinka Kandije ne bo jubilejen, bo jutri in v soboto na Kodeljevem vladalo praznično razpoloženje. Rokometašice Krima Mercatorja bodo na turnirju zaznamovale 25. obletnico obstoja kluba.

Objavljeno
03. september 2009 13.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Krim se je v 90. letih prejšnjega stoletja iz anonimnosti dvignil med najboljše v Evropi in si v letih 2001 in 2003 tudi »pokoril« staro celino. Osrednja slovesnost bo že danes, na predvečer dogodka v čast trenerju, ki je ekipo iz Galjevice vodil med letoma 1996 in 2000 ter ji postavil temelje za vzpon na vrh.

V ljubljanskem Mestnem muzeju bodo drevi počastili četrt stoletja galjeviškega kolektiva. Spomnili se bodo vseh, ki so prispevali k rasti kluba in najzaslužnejšim v zahvalo podelili priznanja. Med slovesnimi govorniki bosta ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji alfa in omega Krima ter mecen njegovih največjih uspehov, in predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, tudi osebno velik ljubitelj ženskega rokometa. Organizirali bodo še dobrodelno dražbo za pomoč Materinskemu domu v Ljubljani in »modno revijo« igralk Krima Mercatorja s predstavitvijo nove športne opreme.

Navijači bodo prišli na svoj račun jutri in in soboto, ko bo na sporedu 8. memorial Vinka Kandije. Zdaj že uveljavljeni mednarodni turnir je bil doslej v matični dvorani na Galjevici, zaradi povečanega zanimanja in okrogle obletnice pa bo tokrat v dvorani na Kodeljevem, kjer krimovke gostijo tekme lige prvakinj. Poleg slovenskih šampionk bodo nastopile še tri ugledne ekipe, večkratni evropski prvak Hypo, Budućnost in Valcea. Slednja sta bila v zadnji sezoni tekmeca Krima v ligi prvakov.

Krimovke bodo v petek ob 19. uri gostile Budućnost, morebitna zmaga pa jim odpira vrata finala, v katerem bo boljši iz avstrijsko-romunskega dvoboja (17). Krim je osvojil prvih pet turnirjev, leta 2007 je bil najboljši Hypo, lani pa Podravka. Še pred sobotnima dvobojema za razvrstitev (tekma za 3. mesto bo ob 15.30, finale ob 18.00) bodo na sporedu tekme vseh mlajših selekcij enega najbolje organiziranih kolektivov v Sloveniji.

Gledalci, ki bodo imeli prost vstop, bodo imeli priložnost spoznati močno spremenjeno zasedbo Krima. Ekipo je namreč okrepilo kar devet igralk – hrvaški reprezentantki Kristina Franić (leva zunanja) in Jelena Grubišić (vratarka), vsestranska Portugalka Ana Sousa, obetavna srbska krožna napadalka Dragana Cvijić, reprezentančna ostrostrelka Ana Gros (desna zunanja), povratnica Olena Jacenko (desno krilo), mladi okrepitvi iz Celja Alja Koren (desno krilo) in Alja Jankovič (srednja zunanja) ter Iris Guberinič (levo krilo) iz Velenja. Načrtovani prihod mlade Slovakinje Szandre Zacsik se je izjalovil, čeprav je Evropska rokometna zveza ugotovila, da je njena pogodba s Krimom veljavna. Muhasta zvezdnica namreč noče priti v Ljubljano in prihodnji teden naj bi Ferencvaros ponudil odškodnino.

Prvič v 25 letih je kapetanka na Krimu tuja igralka. Ljudmila Bodnjeva začenja osmo sezono v Sloveniji in je častni naziv podedovala od igralsko upokojene Špele Cerar, zdaj sekretarke v klubu. Med izkušenimi bosta tudi Ukrajinki Marina Vergeljuk in Jacenkova ter še zlasti vratarka Sergeja Stefanišin. Mlade Andrea Lekić, Sanja Damnjanović, Urška Vidic, Amra Pandžić, Tamara Mavsar in Maja Zrnec so bogatejše za leto izkušenj in bodo skušale v novi sezoni storiti še korak naprej.

Trenerka ostaja Marta Bon, ki je prvo leto v načrtovani triletni prenovi ekipe delo opravila uspešno. Klub je še vedno brez predsednika, saj je prezaposleni član uprave Mercatorja Peter Zavrl odstopil. Direktorica Deja Ivanović upa, da bo v kratkem znan novi prvi mož, ki bo zagotovil dodaten finančni priliv. Klub bo sicer razpolagal z recesijsko znižanih 1,5 milijona evrov proračuna, nastopal pa bo na kar štirih frontah. Cilji so ubranitev obeh domačih lovorik, nastop na zaključnem turnirju regionalne lige in uvrstitev v polfinale lige prvakinj. Nič kaj skromno ob vstopu v svojo drugo četrtino stoletja …