Krimovke favoritinje proti ruskim mladenkam

Rokometašice Krima Mercatorja letošnje sezone lige prvakinj niso začele uspešno. Po porazu na Danskem so vse misli usmerjene v tekmo drugega kroga proti Dinamu iz Volgograda.

Objavljeno
09. januar 2007 15.11
Ljubljana - Slovenske rokometne prvakinje, igralke Krima Mercatorja, letošnje sezone lige prvakinj niso začele uspešno. Na Danskem so proti Aalborgu sicer tesno izgubile, vendar je predvsem igra v napadu vzbudila nekaj skrbi. Popravljanje učinkovitosti bo tudi glavna naloga pred tekmo drugega kroga, ki jo bodo Galjevičanke v ljubljanskem Tivoliju igrale v soboto proti Dinamu iz Volgograda (18.15). Rusinje so v prvem krogu doma premagale špansko Ribarrojo (31:29), kljub temu pa so izkušene Ljubljančanke proti mladi ruski ekipi favoritinje za zmago, ki je tudi glavni in edini cilj gostiteljic na sobotnem obračunu.

"Čas je za prvo zmago. Čaka nas zelo mlada ekipa, ki pa nikakor ni naivna. To govori tudi izid s prve tekme proti Ribarroji, ko so Rusinje vodile celo za devet golov. Igrajo zelo agresivno, hitro in čeprav so zelo mlade, so skupaj že več let, tako da so tudi uigrane. Kar zadeva dvoboj z Aalborgom, se po njem vanj nismo preveč poglobili. Preprosto, ker ni časa. S kolegom Urošem Bregarjem pa sva opazila, da je bila naša največja težava v realizaciji. To bo treba do sobotne tekme popraviti, kar je mogoče z več treninga. Dogovorili smo se tudi že za način strelov na prvi tekmi, toda tega potem nismo uresničili. V danem trenutku smo žogo vrgli tja, kamor je ne bi smeli. Pomembno je, kaj je v glavah igralk," je uvodoma pojasnil trener Krima Robert Beguš.

Sedemintridesetletni strokovnjak se sicer že po prvi tekmi sooča s poškodbami igralk. Že nekaj časa je izven pogona Hrvatica Dijana Golubič, na Danskem pa je poškodbo kolena skupila madžarska okrepitev na srednjem zunanjem položaju Agnes Eszter Siti. "Sitijeva ni v redu. Naša zdravniška služba se trudi pozdraviti poškodbo kolena, ni pa še jasno, ali bo lahko igrala. Posledično se bo spremenil tudi način naše igre v napadu, kjer bosta na desni strani več igrali Anja Frešer in Rugile Kliukaite, medtem ko se bo na mesto organizatorke igre preselila Marina Vergeljuk," je dodal Beguš.

Ruska ekipa, trenutno tretja v domačem prvenstvu, se pod vodstvom Levona Akopiana zanaša na mladost. Kar devet od 14 igralk, ki so nastopile na prvi tekmi, je mlajših od 20 let. Bolj izkušene so le Ina Mohova (30 let), Alesja Safonova (27) in Jelena Iljuhina (24). "Večinoma ne menjajo igralk za napad in obrambo, kjer običajno igrajo sistem 5-1. Udarno postavo sestavljajo vratarka Ana Sedojkina , levo krilo Natalija Drigina, leva zunanja Olga Levina, srednja zunanja Iljuhina, desna zunanja Ana Kočetova, desno krilo Darja Makarova, krožna napadalka pa je Marina Stupincka," je glavna orožja tekmic naštel Beguš in ob tem dodal, da bo treba paziti tudi na njihov protinapad in "tečno" obrambo, ki je na prvi tekmi "zakrivila" kar 11 sedemmetrovk. To bi dvakratne evropske prvakinje lahko obrnile v svoj prid.

"Sama te ekipe še ne poznam tako dobro. Po informacijah, ki jih imam, lahko rečem, da je to zelo mlada ekipa s hitro igro. Njim ne odgovarja obramba 6-0, kar bomo me skušale izkoristiti in pri njej vztrajati. Tako kot v Aalborgu pa bomo morale napadati njihove zunanje igralke in jim preprečevati 'čiste' mete. Vsekakor pričakujem našo zmago, saj o ničemer drugem sploh ne razmišljamo," je dejala Tanja Oder, ki je bila s sedmimi zadetki poleg Ljudmile Bodnjeve najboljša strelka Krima na prvi tekmi.

Pri Dinamu, ki je svoj največji uspeh v evropskih tekmovanjih doživel v sezoni 1999/2000, ko se je prebil v polfinale najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja, sta se na prvi tekmi z učinkovitostjo najbolj izkazali ruski reprezentantki Makarova z osmimi in Kočetova s sedmimi goli.

Tekmo v Tivoliju bosta sodila Finca Jan Erik Leandersson in Mikael Lindros, delegat pa bo Djabir Delalič iz Bosne in Hercegovine. Za razliko od prejšnjih let v tej sezoni vstop na Krimove tekme ne bo prost. Za dvoboje v predtekmovanju, vključno s tem proti Dinamu, bodo gledalci morali odšteti po pet evrov, karte pa so že v prodaji.