Krimovke po težkem boju do novih točk

Rokometašice Krima Mercatorja so v tretjem krogu lige prvakinj v gosteh premagale špansko Ribarrojo s 33:31 (15:13).

Objavljeno
20. januar 2007 20.25
Valencia - Rokometašice Krima Mercatorja so v tretjem krogu lige prvakinj v gosteh premagale špansko Ribarrojo s 33:31 (15:13). Krimovke bodo naslednji dvoboj v tem tekmovanju odigrale čez tri tedne v gosteh pri Dinamu iz Volgograda.

Slovenske prvakinje so na vzhodu Španije vknjižile drugo letošnjo zmago v ligi prvakinj in tako zadržale mesto na vrhu skupine A. Varovanke Roberta Beguša so bile favoritinje že pred tekmo, pa čeprav so izkušene Španke s čvrsto obrambo v prejšnjem krogu doma strle danski Aalborg, najresnejšega tekmeca Ljubljančank za prvo mesto v skupini. Tudi tokrat so gostiteljice, spet so se pokazale za zelo dobro ekipo, vso tekmo krimovkam dihale za ovratnik, Ljubljančanke pa so kljub vnovič malce zmedeni igri v napadu ob koncu vendarle zasluženo slavile.

Beguš tako kot že na prejšnji tekmi ni mogel računati na poškodovani Madžarko Agnes Eszter Siti in Hrvatico Dijano Golubič, na tribuni pa je pustil tudi rusko vratarko Tatjano Alizar, ki je proti Dinamu iz Volgograda le za kratko stopila med vratnici. Tako je tekmo začel s pričakovano postavo - vratarko Katalin Palinger, levim krilom Tanjo Oder, levo zunanjo Gabriello Kindl, organizatorko Marino Vergeljuk, desno zunanjo Anjo Frešer, desnim krilom Oleno Jacenko in krožno napadalko Ljudmilo Bodnjevo.

Posebej čustveno je tekmo doživela Frešerjeva, saj je 32-letna Štajerka prvi del sezone preživela prav v dresu današnjih tekmic. V Krim se je vrnila po nesporazumih s trenerjem, danes pa kljub dodatni motivaciji in podpori številnih slovenskih navijačev (v mestece pri Valencii s približno 17.000 prebivalci so pripotovali kar trije avtobusi Krimovih pristašev) nikakor ni pokazala vsega svojega znanja. Predvsem v napadu ji - tako kot tudi najboljši strelki Kindlovi (igrala je le v prvem polčasu in zgrešila vse sedem strelov) - nikakor ni steklo.

Garcia je sicer pred tekmo kot najnevarnejše izpostavil predvsem vratarko Palingerjevo ter v napadu Bodnjevo in Vergeljukovo. Prav ruska krožna napadalka in Palingerjeva pa sta mu tudi povzročili največ sivih las. Palingerjeva se je predvsem v prvem delu prvega polčasa izkazala z nekaj dobrimi posredovanji, medtem ko je Bodnjeva spet pokazala vso svojo spretnost na črti in zabila pet golov v prvih 30 minutah. V teh je sicer Krim vseskozi rahlo vodil (za dva zadetka), v 11., 17. in 22. minuti pa je z goli Odrove povedel tudi za plus tri (5:2, 8:5, 11:8).

Ta del tekme je sicer zaznamovala živčnost in zmedenost, katere posledice so bile številne napake ene in druge ekipe. Krimovke so v napadu s slabimi podajami in nespretnim lovljenjem izgubile preveč žog, kar je v morda odločilnih trenutkih Ribarroji omogočilo ujeti priključek. Nazadnje so Španke izenačile pri izidu 13:13, Bodnjeva in Vergeljukova pa sta nato le poskrbeli za rahlo prednost pred nadaljevanjem.

Toda borbene in nepopustljive Španke so tudi v drugem polčasu povzročale veliko težav Krimovi igri. Ta se nikakor ni prav razvila, še posebej so ob dokaj nerazpoloženih vratarkah in porozni obrambi (luknje sta izkoriščali predvsem Tatjana Medved in Patricia Alonso) zmanjkali goli iz zunanje linije. Galjevičanke tako prevečkrat niso našle ustrezne rešitve za agresivno špansko obrambo. Pomagale niso niti številne Beguševe menjave, "vpoklic" je v začetku upravičila le veteranka Natalija Derepasko z nekaj zadetki od daleč.

Ko je Odrova v 53. minuti vnovič soigralke popeljala do prednosti treh golov (29:26), je kazalo, da bodo Galjevičanke vendarle prišle do odločilne prednosti. Toda zgodilo se je tisto, kar se je dogajalo že vso tekmo. Z brezidejno igro in napakami v napadu so domačinkam v 57. minuti dovolile novo izenačenje (30:30) in tako ogrozile "načrtovani" točki za zmago. Toda na Krimovo srečo sta v pravih trenutkih spet stvari v svoje roke vzeli spretni Odrova in Bodnjeva ter tako vendarle poskrbeli za veselje Krimovih navijačev na Pirenejskem polotoku.