Krimovke premočne za Dinamo

Rokometašice Krima Mercatorja so v 2. krogu lige prvakinj na domačem igrišču premagale ruski Dinamo iz Volgograda in dosegle prvo zmago.

Objavljeno
13. januar 2007 20.22
Aalborg - Krim Mercator 26:24 (15:14)
Ljubljana - Rokometašice Krima Mercatorja so v 2. krogu lige prvakinj na domačem igrišču premagale ruski Dinamo iz Volgograda z 41:33 (20:15) in dosegle prvo zmago. Krimovke bodo naslednjo tekmo v tem tekmovanju odigrale čez teden dni v gosteh pri španski Ribarroji (15.30).

Uvod pred domačimi gledalci, ki so kljub vstopnini (prvič v zgodovini Krimovih tekem v LP) kar lepo napolnili ljubljanski Tivoli, je evropskim podprvakinjam kljub slabši obrambi, a hitri in učinkoviti igri v napadu, uspel. Po rezultatsko tesnem porazu v Aalborgu so izkušene varovanke Roberta Beguša na domačem terenu pričakovano in ob podpori nove navijaške skupine in maskote (tigrice) premagale mlado rusko ekipo - dolgoletni trener Dinama Levon Akapjan je spet vpoklical kar osem igralk, mlajših od 20 let - iz Volgograda.

Beguš, ki sicer ni mogel računati na poškodovano organizatorko igre, Madžarko Agnes Eszter Siti (čakata jo še dva do trije tedni rehabilitacije), je v začetno postavo uvrstil vratarko Katalin Palinger, levo krilo Manuelo Hrnjič, levo zunanjo Gabriello Kindl, organizatorko Marino Vergeljuk, desno zunanjo Anjo Frešer, desno krilo Oleno Jacenko in krožno napadalko Ljudmilo Bodnjevo, ki se je tako kot vratarka Tatjana Alizar zoperstavila svojemu nekdanjemu klubu.

Fizično močnejše in višje igralke Krima so začele tako, kot je že med tednom napovedoval Beguš. Obramba 6-0 je mladim, a hitrim Rusinjam vsaj v začetku povzročala kar nekaj težav pri organizaciji napada, tako da niso prišle do preveč lahkih golov. Krimovke pa so tudi ob zelo dobri Palingerjevi poskušale igrati na proti- ali vsaj polprotinapade. Po začetni živčnosti in vnovični nenatančnosti ter nezbranosti pri strelih in podajah je vendarle steklo. Med deveto in 11. minuto je dvakratnim evropskim prvakinjam uspel niz treh zaporednih golov. Po še dveh zadetkih razpoložene Vergeljukove je vodstvo krimovk naraslo že na 10:4. Svoje je nato v 16. in 17. minuti dodala še Jacenkova, tako da je na semaforju pisalo že 14:5.

Akapjan je bil primoran vzeti minuto odmora, ki pa mu sprva ni obrodila sadov, saj je Frešerjeva zadela za 15:5. Po tem golu je Beguš zamenjal nekaj igralk in odpočil glavne nosilke igre, vendar pa se "rezervistke" niso preveč izkazale. Rusinjam so namreč s številnimi napakami v napadu dopustile niz petih golov, s katerim so zaostanek prepolovile. Dotlej popolnoma nenevarna Natalija Derepasko je z dvema uspešnima metoma vendarle zaustavila rusko serijo, toda igralke iz nekdanjega Stalingrada in še prej Caricina so v 29. minuti z zadetkom Aleksandre Stepanove prišle le na 15:19. Končni izid polčasa je postavila Katja Kurent-Tatarovac.

Beguš je v drugem delu namesto Palingerjeve, ki je v prvih 30 minutah zbrala devet obramb, v vrata poslal Sergejo Stefanišin, na levem krilu pa je začela "standardna", a v zadnjih dneh obolela Tanja Oder. Ob drugih članicah prve postave (kmalu se je vrnila tudi Palingerjeva) so krimovke po nekaj minutah spet vzpostavile "prvotno" stanje na igrišču. Z nekaj nizi golov so Galjevičanke spet ušle na varnih plus devet (28:19), v glavnih vlogah pa sta bili spretna in iznajdljiva Odrova ter visoka Kindlova. Slednja je večino kariere igrala v obrambi, v tej sezoni pa se vedno bolj uveljavlja tudi kot ostrostrelka in je bila tokrat prva strelka ekipe.

Po zadetku Bodnjeve v 48. minuti je bilo spet deset golov razlike (34:24), Jacenkova pa je povišala celo na 11. Igralke Dinama so bile v teh trenutkih brez idej proti čvrstim domačinkam, ki so brez večjih težav držale zanesljivo prednost in vpisale prvi točki v tej sezoni lige prvakinj. Proti koncu je sicer odločnost v obrambi padla, tako da so tudi Rusinje dosegle veliko zadetkov - a osem premalo za uspeh. Tega so se zasluženo veselile gostiteljice, ki pa pred nadaljevanjem računajo predvsem na boljšo igro v obrambi. Boj za prvo mesto v skupini A (bile naj bi ga z Dankami) jim je tokrat še malce olajšala Ribarroja, ki je na domačem igrišču s 25:23 premagala Aalborg.