Krimovke prepričljivo nad Španke

V tekmi zadnjega kroga Lige prvakinj so rokometašice Krima Mercator premagale špansko Ribarrojo s 34:28 in tako zabeležile peto zmago v skupini.

Objavljeno
24. februar 2007 21.30
Ljubljana – Rokometašice Krima Mercatorja so v 6. krogu lige prvakinj doma premagale špansko Ribarrojo s 34:28 (18:14) in tako potrdile prvo mesto v skupini A. Tekmovanje se bo nadaljevalo čez tri tedne s četrtfinalom.

Dvoboj v Tivoliju ni odločal o ničemer več, ob pomanjkanju močnih tekem pa so krimovke - tudi tiste, ki ponavadi dobijo manj priložnosti - gledalcem vseeno prikazale borbeno in dobro igro. Tako so kljub odsotnosti nekaterih standardnih igralk uspešno sklenile prvi del sezone v ligi prvakinj in z nestrpnostjo čakajo torkov žreb, ki jim bo prinesel naslednjega tekmeca v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Trener Krima Robert Beguš je zaradi bolezni tokrat na tribuni pustil Gabriello Kindl, v kadru zaradi istega vzroka ni bilo niti bržčas najboljše rokometašice na svetu Ljudmile Bodnjeve, počitek pa je namenil vratarki Katalin Palinger in Rugile Kliukaite. Tako je tekmo začel s postavo Tatjana Alizar v vratih, Tanjo Oder na levem krilu, Natalijo Derepasko na levem zunanjem položaju, Marino Vergeljuk na mestu srednje zunanje, Anjo Frešer na desnem zunanjem, Oleno Jacenko na desnem krilu ter Katjo Kurent-Tatarovac na položaju krožne napadalke.

Bolj ali manj formalna tekma

Tekma se je že zgodaj razvila v pričakovani smeri. Nesporne favoritinje pred tekmo so bile Galjevičanke in to vlogo tudi upravičile. Visoka krožna napadalka Ribarroje Tihana Šarič je pred dnevi sicer napovedovala pohod na zmago, toda njene besede so kmalu izzvenele v prazno. Kljub že omenjenim odsotnostim so namreč gostiteljice brez težav prebijale špansko obrambo, gostje pa so se lahko le svoji vratarki Gani Krivoručko zahvalile za dostojen zaostanek.

Da bo tekma bolj ali manj formalnost, je postalo jasno že v 10. minuti, ko je Derepaskova zadela za 7:3. Dvakratne evropske prvakinje so v obrambi, ki je nekajkrat sicer prelahko klonila, uspešno zaustavile glavna orožja Ribarroje, njena najboljša strelka Tatjana Medved je nase opozorila šele v končnici prvega polčasa z nekaj zaporednimi goli. Toda prednost Krima je bila že zanesljiva, najvišja pa v 24. minuti, ko je vnovič Derepaskova zadela za 15:9. Gostje so takoj za tem zahtevale minuto odmora, ki pa razmerja moči ni prav nič spremenila. Še več, Beguš je na parket že v prvem polčasu na igrišče poslal vse svoje igralke razen Sergeje Stefanišin in Neli Irman in niti številne menjave niso prinesle večjega padca v igri.

V drugi polčas s +4

Drugi polčas so slovenske prvakinje tako začele z zanesljivimi štirimi zadetki naskoka, toda glede na videno je bilo jasno, da se bo prednost kmalu povišala. Odrova je tako že 34. minuti spet poskrbela za plus šest, kolikor je znašala razlika tudi po letošnjem prvencu Irmanove v 39. minuti (25:19). Že v naslednji minuti je za novo najvišjo prednost na tekmi zadela Kurent-Tatarovac. Španke iz bližine Valencie so bile povsem nemočne, kar je Agnes Eszter Siti izkoristila za izid 28:20. Enega izmed žebljev v Ribarrojino krsto je zabila tudi Frešerjeva, v prvem delu sezone je bila celo članica španskih prvakinj, ki je v 47. minuti zadela za 30:21.

Ob taki prednosti in razpoloženih Krimovih vratarkah (Alizarjevo je v 45. minuti uspešno zamenjala Stefanišinova) je bila zmaga že več minut pred koncem oddana. To je bil že peti zaporedni uspeh Krima v letošnji sezoni lige prvakinj, s čimer je zasluženo potrdil primat v svoji skupini in tudi že nakazal, da so visoke evropske ambicije povsem realne. Pa čeprav so tokrat veliko igralnega časa dobile tudi "rezervistke".