Krimovke začele s porazom

Rokometašice Krima Mercatorja so v 1. krogu lige prvakinj skupine A v gosteh izgubile z danskim Aalborgom s 24:26 (14:15).

Objavljeno
06. januar 2007 17.15
Alborg - Rokometašice Krima Mercatorja so v 1. krogu lige prvakinj (skupina A) v gosteh izgubile z danskim Aalborgom s 24:26 (14:15). Galjevičanke bodo naslednjo tekmo tega tekmovanja odigrale prihodnjo soboto v Tivoliju proti Dinamu iz Volgograda.

Ponovitev prvega polfinalnega dvoboja iz minule sezone - tega so večkratne slovenske prvakinje dobile z lahkoto - se ni izšel po načrtih Krimovih rokometašic. Te so v skoraj polni dvorani Gigantium na severozahodu Danske pokazale premalo rešitev in iznajdljivosti za zmago, medtem ko je na drugi strani okrepljeni Aalborg dokazal, da bo upravičeno najresnejši tekmec Krima za prvo mesto v skupini A. Strokovni štab krimovk je pred odhodom v Skandinavijo opozarjal na zunanjo linijo trenutno tretjeuvrščene ekipe danskega prvenstva, ki pa jo je Ljubljančankam uspelo kar solidno zaustaviti. Toda na veselje domačih navijačev so se Danke izkazale z raznovrstnostjo in mrežo Krima napolnile s krilnih položajev in prek krožne napadalke. Kljub porazu, ki je po besedah Krimovega trenerja Roberta Beguša predvsem posledica živčnosti, pa je še naprej še vse odprto za končno prvo mesto, saj razlika dveh golov ne pomeni prevelikega zalogaja za "povratni" dvoboj v Tivoliju.

Strateg krimovk Beguš je tekmo začel s postavo Katalin Palinger v vratih, Tanja Oder in Olena Jacenko na levem oziroma desnem krilu, Ljudmila Bodnjeva na položaju krožne napadalke, Gabriella Kindl na levem zunanjem, Marina Vergeljuk na desnem zunanjem položaju in Agnes Eszter Siti kot organizatorka igre. Pričakovana postava dvakratnih evropskih prvakinj je v nasprotju z napovedmi pokazala premalo rešitev v napadu, pa čeprav je bila doslej v tej sezoni igra v napadu Krimova odlika. Dvoboj se je sicer začel po okusu aktualnih evropskih podprvakinj, saj so povedle s 3:1. Toda vratarka Katrine Lunde (v prvem delu je zbrala deset obramb) in neiznajdljivost Krima v napadu sta botrovali k takojšnjemu preobratu. V 11. minuti so tako tekmice iz lanskega polfinala prvič na tekmi povedle (5:4) in nakazale, da bo tekma precej tesna.

Kljub premalo zbrani igri v napadu pa je Krimu predvsem po zaslugi Odrove, edine razpoložene krimovke v prvem polčasu, le uspelo držati korak z danskimi igralkami. Še več, Odrova je med 12. in 14. minuto s tremi zaporednimi goli spet nagnila tehtnico na stran Ljubljančank. Zatem pa so sledile minute Aalborga. Beguševim varovankam namreč ni uspelo zadeti kar sedem minut. Premalo nevarne so bile zunanje igralke, predvsem Vergeljukova na desni strani (pa tudi Jacenkova je dobila le malo uporabnih žog), kar je Beguša prisililo k menjavi. Na parket je poslal povratnico Anjo Frešer, a igra v napadu tudi po zaslugi čvrste danske obrambe še naprej ni stekla, niti z igralko več na igrišču. Tako je končnica prvega dela pripadla gostiteljicam, ki so si prav ob koncu z zadetkom Kristine Lunde priigrale najvišjo prednost na tekmi (15:13).

Na začetku drugega dela so domačinke nadaljevale s svojo igro, slovenskim prvakinjam pa še naprej ni uspevalo izigrati danske obrambe. V 33. minuti je Kristine Lunde povišala prednost že na tri zadetke, le minuto zatem pa je Louise Pedersen danski ekipi zagotovila kar štiri gole naskoka (18:14). V vratih Aalborga je še naprej blestela Katrine Lunde, ki je na koncu zbrala kar 22 obramb, in s tem prispevala velik delež k hitrejši igri gostiteljic, ki so izkoristile kar nekaj protinapadov. Na drugi strani bi moral biti ta element igre letos nova razsežnost Krima, kar pa se tokrat ni pokazalo. Krimovke praktično niti enega gola niso dosegle iz protinapada, pa čeprav je v zadnjih minutah v vrata stopila Sergeja Stefanišin in kar štirikrat zapored obranila strele tekmic.

To je prispevalo le k znižanju zaostanka, saj je bilo tokrat v ekipi Krima premalo strelsko razpoloženih igralk. Če je v prvem polčasu izstopala Odrova, je v drugem Bodnjeva. Ta je sicer že v prvih 30 minutah pokazala, da je nanjo treba igrati, saj je tisti žogi, ki ju je prejela, izkoristila za zadetek in sedemmetrovko. V drugem polčasu je dobila več priložnosti in jih tudi unovčila, a kaj ko ni imela dovolj pomoči s strani soigralk. Po vzpodbudnem nizu zadetkov in manj zbrani igri varovank Christiana Dalmoseja, ki sta Galjevičanke pripeljala le na dva zadetka zaostanka, pa je Louise Mortensen po prikazanem zasluženo zabila zadnji žebelj v Krimovo krsto in svoji ekipi zagotovila prvi dve točki v tej sezoni lige prvakinj.