Krimovke zmagale v Rusiji

Rokometašice Krima Mercatorja so v četrtem krogu lige prvakinj v gosteh premagale Dinamo Volgograd s 34:29 (16:19).

Objavljeno
10. februar 2007 17.55
Volgograd - Rokometašice Krima Mercatorja so v četrtem krogu lige prvakinj v gosteh premagale Dinamo Volgograd s 34:29 (16:19).

Galjevičanke so v drugem najdaljšem mestu v Evropi, Volgograd se namreč razteza na kar 80 kilometrih desnega brega reke Volge, dosegle morda že odločilno zmago za preboj v četrtfinale. Varovanke Roberta Beguša so po visoki zmagi v Tivoliju na prvi letošnji medsebojni tekmi tokrat imele veliko več dela z mladimi in nepredvidljivimi Rusinjami. Te so imele vajeti v svojih rokah praktično vse do 40. minute, ko so krimovke na krilih povratnice po poškodbi kolena Agnes Eszter Siti uprizorile preobrat in na koncu vknjižile novi dve točki za tretjo zmago v letošnji ligi prvakinj.

Beguš je tekmo začel s postavo: vratarko Katalin Palinger, levim krilom Tanjo Oder, levo zunanjo Natalijo Derepasko, organizatorko igre Marino Vergeljuk, desno zunanjo Anjo Frešer, desnim krilom Oleno Jacenko in krožno napadalko Ljudmilo Bodnjevo. Ta sedmerka je sprva narekovala ritem igre in brez večjih težav rešetala mrežo Dinama. Toda na drugi strani niti Rusinje niso imele prav nobenih težav s prebijanjem vnovič luknjaste in premehke Krimove obrambe. To je ob nekaj napakah v napadu v peti minuti privedlo do prvega vodstva gostiteljic (4:3).

Ker so se težave nadaljevale, so ruske rokometašice že v 11. minuti z drugim zaporednim golom Marine Stupnicke povedle za tri zadetke (11:8). To je Beguša prisililo k prvi minuti odmora, ki pa ni prinesla pav nobenega preobrata v igri. Še več, krimovke so v obrambi spet pozabile na najbolj učinkoviti igralki s prvega dvoboja Ano Kočetovo in Olgo Levino (v drugem polčasu so ju bolje ustavljale), ki sta brez večjih težav prihajali do lahkih metov. V 23. minuti je po zaslugi razglašenega Krimovega napada in prepočasnega vračanja v obrambo na semaforju pisalo že 17:10 v korist varovank Levona Akopjana. Beguš je poskusil tudi z menjavo nerazpoložene Palingerjeve s Tatjano Alizar, a tudi ona je v prvem polčasu zbrala le dve obrambi. Visoko vodstvo je očitno malce uspavalo mlade ruske igralke, kar so izkušene Galjevičanke pod dirigentsko palico Sitijeve izkoristile vsaj za zmanjšanje zaostanka in za priključek pred nadaljevanjem.

Toda na začetku drugega polčasa se je ponovila slaba igra Beguševih varovank, tako da so Rusinje z zadetkom Stupnicke kmalu spet pobegnile na plus pet (22:17). Na srečo Ljubljančank pa se je v pravem trenutku razigrala Sitijeva, ki je ekipo vodila do popolnega preobrata. Sama je v 39. minuti že nakazala možnost za zmago, ko je zadela za 21:23. Nato pa sta ji sledili tudi Bodnjeva in Jacenko, madžarska organizatorka pa je v 42. minuti prvič po izidu 3:2 svoje soigralke s petim Krimovim golom v nizu spet povedla v vodstvo.

Toda v teh trenutkih ključna igralka je morala v 50. minuti z igrišča, ko ji je ena izmed ruskih igralk priletela v poškodovano koleno. Tudi zato so se slovenske prvakinje znašle v manjšem šoku, ki je ruskim podprvakinjam skoraj omogočil novo izenačenje. Bodnjeva pa je v pravem času še enkrat pokazala svojo kakovost in v 56. minuti dosegla odločilen gol za lažji zaključek tekme. Ta je Rusinjam ob nekaj dobrih posredovanjih Alizarjeve (skupaj sta Krimovi vratarki zaustavili 11 strelov) odvzel še zadnje upanje za uspeh, Gabriella Kindl, Vergeljukova in Jacenkova pa so samo še postavile piko na i pomembni zmagi za preboj v četrtfinale.

Prihodnjo soboto bodo krimovke v petem krogu tega tekmovanja v Tivoliju gostile danski Ålborg (17.30).