Kronometer le za najbolj močne fante

Slovenskega specialista za vožnjo na čas Janija Brajkoviča na SP v Mendrisiu čaka preizkušnja v kronometru. A proga, ki so jo Švicarji postavili za svojega šampiona Fabiana Cancellaro, mu ne ustreza najbolj.

Objavljeno
23. september 2009 23.03
Vito Divac
Vito Divac
Mendrisio - »Kronometer je idealen za močne fante, kakršni so Fabian Cancellara, Bert Grabsch, Bradley Wiggins, Tony Martin in Gustav Larsson. Meni osebno ni všeč. To seveda ne pomeni, da ne bom grizel do zadnjega atoma moči in se vnaprej predal,« je najboljši slovenski specialist za vožnjo na čas po ogledu proge zmajeval z glavo, češ, zaradi konfiguracije terena sem na slabšem kot tekmeci.

Kronometer v Mendrisiu je dejansko pisan na kožo postavnim in močnim kolesarjem. Prav takšno tekmo naj bi izbrali Švicarji kot najbolj primerno za svojega kolesarskega šampiona Fabiana Cancellaro. Za dvakratnega svetovnega prvaka iz Salzburga 2006 in Stuttgarta 2007 ter olimpijskega šampiona iz Pekinga 2008 je Bjarne Riis, njegov šef v moštvu Saxo Bank, prepričan o tako dobri pripravljenosti, da bo zlahka osvojil »mavrično majico«, če ne bo imel kakšnih mehaničnih težav. Cancellara dodaja, da je pripravljen bolje, kot je bil pred letom dni v Pekingu. »Pritisk, da moram osvojiti zlato, ni negativen. Ko sem v vrhunski formi, zame ni ovir,« je do konca napolnjen s pozitivno energijo šampion iz Berna.

Peresno lahki Brajkovič je za Cancellaro seveda »piščanec«, vendar pa ima tudi Belokranjec svoje izjemne vrline - moč v nogah in tehnično dovršenost, predvsem pa pamet v glavi. Kolesarska inteligenca je v svetovni eliti bolj ali manj enako močnih mož Brajkovičev najmočnejši adut. S trenerjem Milanom Erženom sta si progo pozorno ogledala. Jani meni, da je po konfiguraciji terena sicer lahka, zahtevna pa zavoljo vetra, ki se ob vročih dnevih, kakršni so ta čas v pokrajini Ticino, vsakodnevno kot kakšen »gorski maestral« dvigne sredi popoldneva. »Ključna dela kronometra bosta vzpon, v katerem se ne bom smel zaganjati, da ne bi prišel do svoje meje in nato pogorel, ter spust, v katerem bom prepuščen (ne)milosti Eola,« je napovedal drugo veliko »uro resnice« slovenski šampion, ki bo nastopil z novim kolesom Treck, s katerim sta na Touru kolesarila Alberto Contador in Lance Armstrong.

Sedem kilogramsko kolo je lažje, trše in bolj aerodinamično kot vsa, ki jih je imel doslej. Preizkusil ga je na treningih v Koloradu in na dirki Po Missouriju. Na zadnjem treningu za motorjem je po besedah trenerja »letel«. Jani se je 24 ur pred nastopom včeraj odlično počutil. Tudi razpoloženje in motivacija sta bila izjemna. Lani v Vareseju se je končno vrnil svoji disciplini mladosti in osvojil osmo mesto. Najboljšo slovensko uvrstitev si želi v Mendrisiu izboljšati.


Iz tiskanega Dela