Kubica v Renault, Piquet v Nascar

Renault je potrdil, da bo v novi sezoni formule 1 Fernanda Alonsa, ki odhaja k Ferrariju, zamenjal Robert Kubica. Poljak je zdaj član moštva BMW-Sauber, ki se po tej sezoni umika iz formule 1.

Objavljeno
07. oktober 2009 13.09
P. Z.
P. Z.
Pariz - Renault je potrdil vest, o kateri je bilo govora že nekaj dni, da bo Robert Kubica prestopil iz BMW k njemu. V izjavi za javnost francosko moštvo navaja, da je 24-letnik eden najbolj nadarjenih dirkačev v karavani, ki je svoje sposobnosti že dokazal z zmago.

»Zares sem počaščen s povabilom Renaulta, s katerim sem leta 2005 osvojil svetovno serijo. To mi je odprlo vrata v formulo 1. V Barceloni sem testiral Renaultov dirkalnik, nato pa dobil tudi svoj sedež,« je zasluge za svoj vstop v svet F1 novim delodajalcem pripisal Kubica, ki je debitiral na Madžarskem leta 2006. Doslej je nastopil na 55 dirkah in lani v Kanadi dosegel svojo edino zmago. Osemkrat pa je stal na zmagovalnem odru.

Kubica se bo v Renaultu pridružil še enemu mlademi in obetavnemu dirkaču Romainu Grosjeanu. Trenutno je 14. na v skupnem seštevku svetovnega prvenstva z devetimi točkami.

Piquet iz F1 v Nascar?

Sao Paulo - Brazilski dirkač Nelson Piquet mlajši, ki je bil v jedru afere Renaulta z namernim trčenjem na lanski VN Singapurja, razmišlja, da bi se iz formule 1 preselil v ameriško serijo Nascar. Brazilec je na svoji spletni strani sporočil, da bo skupaj z rojakom Vitorjem Meiro testiral dirkalnik Nascarja, in sicer prihodnji teden v Rockinghamu v Severni Karolini. Moštvo Red Horse je vest potrdilo id dodalo, da razmišlja, da bi 24-letniku ponudilo priložnost.

Vodja moštva Tom DeLoach je sicer opozoril, da prehod iz formule 1 v Nascar ni enostaven, vendar izrazil prepričanje, da bi Piquetu to lahko uspelo. "Ni lahko priti iz odprtega dirkalnika v zaprti avtomobil, toda tako Piquet kot Meira sta zelo nadarjena, zato sta lahko uspešna v vsakem tekmovanju," je izjavil DeLoach.

Piquet je sedež v Renaultu izgubil, potem ko se je zapletel v spor s šefom Flaviom Briatorejem. Zatem je nekdanjega šefa obtožil, da mu je ukazal, naj se namerno zaleti v ogrado, s čimer je omogočil zmago moštvenemu kolegu Fernandu Alonsu. Briatore je zaradi afere do konca življenja izključen iz formule 1, Renault pa je dobil dveletno pogojno kazen. Piquetu je FIA dala imuniteto, zato ni bil kaznovan. Kljub temu pa med moštvi formule 1 ni zanimanja za njegove usluge.