Kuitunenova suvereno do zmage

Finska smučarska tekačica Virpi Kuitunen je zmagovalka zadnje preizkušnje v okviru serije Tour de Ski v dolini Fieme v Italiji. Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je bila odlična šesta.

Objavljeno
07. januar 2007 17.50
Virpi Kuitunen
Val di Fiemme - Finska smučarska tekačica Virpi Kuitunen (36:36,7) je zmagovalka zadnje preizkušnje v okviru serije Tour de Ski v dolini Fieme v Italiji. Vodilna v skupnem seštevku turneje je za nekaj več kot minuto prehitela Norvežanko Marit Bjoergen, tretja pa je bila Ukrajinka Valentina Ševčenko (+1:20,5). Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič (+1:51,7) je bila odlična šesta. Preostali slovenski tekmovalki Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek sta s "peklensko" progo opravili med zadnjimi.

Prva je na pot krenila vodilna v skupnem seštevku tekmovanja Tour de Ski Finka Virpi Kuitunen, ki pa se proge ni lotila tako, kot bi se je lahko - z rezervo. Začela je močno in si tako na vmesnih časih priborila še dodatno prednost, ki je na začetku trikilometrskega vzpona na vrh Ceramis z višinsko razliko preko 400 metrov, znašala že preko dve minuti. Majdičeva se je na progo podala s skoraj tremi minutami zaostanka. Ta se je pod samim peklenskim vzponom za nekaj sekund še povečal, a šele nato so sledile resnično težke minute. Vzpon, kjer so tekači in tekačice morali priti na prelomnico smučišča, se pravi, da so tekli po smučišču navzgor, je bil na določenih mestih tako strm, da so morali prireditelji progo speljati v serpentinah, saj dodatni premazi na smučeh niso bili dovoljeni, zdelo pa se je, kot da tekači tečejo po navpičnem zidu.

Kuitunenova je ob tem tekla v svojem ritmu, prednost na 8,6 kilometra se je nekoliko zmanjšala, a še vedno znašala več kot poldrugo minuto. Norvežanka Marit Bjoergen je s tretjega mesta sicer dobro začela loviti, a jo je nato pričel zdelovati vzpon, ki je kar precej preglavic povzročal tudi Majdičevi. Slovenska šampionka je bila s svojo telesno višino in težo v nekoliko slabšem položaju v primerjavi z nižjeraslimi in lažjimi tekmovalkami, kljub temu pa se je tudi v teh hudi strmini dobro znašla. Odlično je tekla Ukrajinka Valentina Ševčenko, ki je startala s sedmega mesta, nato pa kar po vrsti prehitevala tekmice in se na koncu veselila tretjega mesta, saj jo je v zadnjih metrih z močnim napadom prehitela Bjoergnova. Majdičeva je na vrh priplezala kot šesta in pri tem precej zmanjšala zaostanek za vodilno ter tako znova zabeležila odlično uvrstitev in nove točke svetovnega pokala.

"Česa takšnega še nismo doživele, upam, da nam nikoli več ne bo treba, saj ta vzpon ni bil najbolj human. Mislim, da je to še en fantastičen rezultat, uspel mi je dober finiš, borila sem se do konca, čeprav je bilo noro težko. Vedela sem, da bom morala za dobro uvrstitev od sebe dati vse, v bistvu je odločal zadnji kilometer vzpona. Tu se je videlo katera je močna, katera lažja, katera psihično bolj pripravljena, katera več zdrži. Zadovoljna sem, naredila sem svoj maksimum v teh dneh. Zaradi tega sem tudi prišla sem, da dam vse od sebe in mislim da bi bilo nerealno pričakovati še več. Zadovoljna sem tudi z novimi točkami v svetovnem pokalu, zdaj bomo videli kako naprej. Osredotočili se bomo na svetovni pokal ali na svetovno prvenstvo in tudi v nadaljevanju upam, da bom kar najboljše nastopala," je po tekmi menila Majdičeva.

Z težko progo sta opravili tudi Jezerškova in Fabjanova. Slednja je uspela opraviti z vsemi preizkušnjami turneje in je tako v skupnem seštevku svetovnega pokala vknjižila tudi točke pridobljene v sprintih. "Uspelo mi je priti gor, mislila sem, da bo težje. Te točke, ki sem jih dobila v sprintu, so tega vredne, res pa je, da si zdaj zaslužim nekaj počitka. Vzpon je bil res težek, takih muk nismo navajeni, ko tečeš med vsemi gledalci si kar misliš, kako te gledajo kot norca, ko tečeš po progi navzgor," pa je po tekmi dejala Fabjanova, ki je te dni na Touru obleka tudi majico najboljše mlade tekmovalke.

S predstavo slovenskih tekmovalcev je bil prav tako zadovoljen trener reprezentance Ivan Hudač. "Mislim, da je Petra glede na svojo visoko postavo odlično tekla, zelo dobro se je v klancu znašla tudi Barbara. Vesna je bila že pred zadnjo tekmo nekoliko bolj utrujena, a je kljub temu pritekla gor in s tem osvojila dosežene sprinterske točke," pa je povedal Hudač.

V moški konkurenci je prvi začel Nemec Tobias Angerer, ki je imel pred Norvežanom Simenom Oestensenom nekaj več kot 15 sekund prednosti, a je Oestensen Nemca kmalu ujel. Nekaj časa sta tekmeca nato tekla skupaj, že kmalu po začetku vzpona pa je Angerer napadel in si priboril kar nekaj metrov prednosti. To je nato še povečeval, do konca povsem nadzoroval potek tekme in se na koncu več kot upravičeno veselil nove zmage v svetovnem pokalu in prevzema vodstva v skupnem seštevku. Nekoliko v ozadju so boj za preostala mesta bili Norvežani, Nemci in Rusi. Odlično je z vzponom opravil Rus Aleksander Legkov, ki je z najhitrejšim časom z desetega mesta napredoval kar na drugo, po izredno razburljivem zaključku pa se je tretjega mesta na koncu veselil Norvežan Simen Oestensen. Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar je na vrh prilezel kot 54. in pri tem za seboj pustil kar nekaj velikih imen smučarskega teka, ki so sicer specialisti za sprint.

Najboljši smučarji tekači in tekačice bodo zdaj nekaj dni uživali zaslužen počitek, že 20. in 21. januarja pa jih čaka nova preizkušnja svetovnega pokala v ruskem Ribinsku, ki bo nadomestila odpadlo tekmo v italijanski Aosti.

Izidi:

- ženske, zasledovalno (10 km prosta tehnika):

1. Virpi Kuitunen (Fin) 36:36,7
2. Marit Bjoergen (Nor) + 1:17,7
3. Valentina Ševčenko (Ukr) 1:20,5
4. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 1:22,3
5. Katerina Neumannova (Češ) 1:24,3
6. Petra Majdič (Slo) 1:51,7
7. Kristin Steira Stormer (Nor) 1:53,6
8. Evi Sachenbacher Stehle (Nem) 1:58,7
9. Vibeke Skofterud (Nor) 2:24,0
10. Viola Bauer (Nem) 2:42,1
...
46. Barbara Jezeršek (Slo) 20:13,9
47. Vesna Fabjan (Slo) 24:24,2

Skupni vrstni red Tour de Ski (po 6 tekmah od 6):

- ženske:
1. Virpi Kuitunen (Fin) 2:20:15,3
2. Marit Bjoergen (Nor) + 1:17,5
3. Valentina Ševčenko (Ukr) 1:20,8
4. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 1:21,8
5. Katerina Neumannova (Češ) 1:23,8
6. Petra Majdič (Slo) 1:52,0
7. Kristin Steira Stormer (Nor) 1:53,0
8. Evi Sachenbacher Stehle (Nem) 1:58,2
9. Vibeke Skofterud (Nor) 2:23,7
10. Viola Bauer (Nem) 2:41,5
...
46. Barbara Jezeršek (Slo) 20:13,3
48. Vesna Fabjan (Slo) 24:23,7

- moški:
1. Tobias Angerer (Nem) 3:29:49,7
2. Aleksander Legkov (Rus) + 46,4
3. Simen Oestensen (Nor) 50,2
4. Petter Northug (Nor) 1:07,0
5. Tor Arne Hetland (Nor) 1:09,4
6. Franz Goering (Nem) 1:18,7
7. Sami Jauhojarvi (Fin) 1:24,3
8. Jevgenij Dementjev (Rus) 1:32,2
9. Jens Filbrich (Nem) 1:34,8
10. Nikolaj Pankratov (Rus) 1:46,1
...
54. Nejc Brodar (Slo) 17:35,6