Kuitunenova tretjič svetovna prvakinja, Majdičeva peta

Finska smučarska tekačica Virpi Kuitunen je zmagovalka 30-kilometrske preizkušnje na SP v Saporu, odlično peto mesto pa je dosegla edina slovenska predstavnica Petra Majdič .

Objavljeno
03. marec 2007 10.45
Tretjeuvrščena Virpi Kuitunen, zmagovalka Astrid Jacobsen in srebrna Petra Majdič
Saporo - Finska smučarska tekačica Virpi Kuitunen (1:29:47,1) je zmagovalka 30-kilometrske preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Saporu, s čimer je na tem prvenstvu osvojila že svoj tretji naslov svetovne prvakinje. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Kristin Stoermer Steira (+6,9) pred rojakinjo Therese Johaug (+1:22,8). Četrta je bila še ena Finka Aino Kaisa Saarinen (+1:43,0), odlično peto mesto pa je dosegla edina slovenska predstavnica Petra Majdič (+2:17,4).

Težka proga Širahatajama, kar v prevodu pomeni bela zastava, je postregla z novim slovenskim uspehom v smučarskem teku. Petra Majdič je po srebrnem odličju v klasičnem sprintu prvi dan tekaških preizkušenj v "zmagovalnem" ritmu tudi zaključila to prvenstvo in se s petim mestom na zadnji ženski tekaški preizkušnji na najlepši možni način poslovila od Sapora. V drugi polovici proge, ko je večina tekmovalk začela izgubljati svoj ritem, se je 27-letna Dolanka zbrala in odtekla tekmo za novi mejnik v slovenskem smučarskem teku. Tako visoko na razdaljah na tekmi svetovnega prvenstva ni bil še nihče. Nova najboljša uvrstitev je po srebrnem odličju tukaj, zdaj ostaja Majdičevi še preostanek sezone, kjer ima še možnosti za tretje mesto v skupnem seštevku.

Majdičeva se je tokratne proge lotila zelo napadalno, nekaj časa je celo narekovala ritem. Tekmovalke so morale preteči štiri kroge, vodilna skupina s po dvema Norvežankama in Finkama pa se je začela oddaljevati po polovici. Majdičeva je tako tekla med petim in desetim mestom in vseskozi skušala držati priključek. "Po polovici proge so vodilne tekmovalke zelo pospešile, za trenutek sem popustila in tam je šla kolajna po vodi. Tempo je bil resnično visok in trenutek krize je bil usoden. Kljub temu sem zelo zadovoljna, mislim, da moramo biti vsi. To je zame drugi najboljši izid na svetovnih prvenstvih in najboljši na razdalji," je povedala Majdičeva.
"Prvi krog smo tekle z rezervo, šlo je za tipanje, preizkušanje, kako dobre so smuči. Potem pa je šlo na nož. Sama sem potem, ko sem padla na peto mesto, skušala držati svoj ritem in na koncu se mi je uspelo otresti največjih tekmic. Pokazala sem, da sem zraven, čeprav mi za kolajne na distanci še malo manjka. Kljub temu sem postavila nov mejnik, kar me izredno veseli," je še povedala 27-letna tekačica iz Dola pri Ljubljani, ki ji bodo domačini v ponedeljek pripravili lep sprejem.

Na progi "bela zastava" pa je omenjeni rekvizit pokazalo kar nekaj tekmovalk. Izredno težka proga je med 55 tekmovalkami, ki so startale, zahtevala svoj davek, na koncu jih kar enajst cilja ni videlo. Je pa tega kot prva videla odlična Finka Virpi Kuitunen, ki je tako v Saporu osvojila že svoj tretji naslov svetovne prvakinja, potem ko je bila najboljša še v ekipnem sprintu in štafeti. Po bronastem odličju v klasičnem sprintu, kjer je v hrbet gledala tudi Majdičevi, je Kuitunenova najuspešnejša športnica 46. SP. Do tokratne zmage je prišla s preudarnim tekom, vseskozi sledila vodilni Norvežanki Steiri, ki pa so ji na koncu, pol kilometra pred ciljem, pošle moči. Višjerasla in fizično močnejša Kuitunenova je z močnimi soročnimi zamahi prešla v vodstvo, ki ga do konca ni izpustila več iz rok (in nog).

Norveška ima na drugi strani novi zvezdnici. Potem ko je branilka naslova iz Oberstdorfa 2005 Marit Bjoergen osvojila zanjo skromno deveto mesto, sta do svojega trenutka prišli Steira in zelo presenetljivo mlada, 19-letna Therese Johaug. Slednja je od samega začetka pridno sledila vodilni rojakinji Steiri, kar se ji je na koncu več kot obrestovalo. Zanjo je ostala tudi Saarinenova, za Majdičevo pa so zaostala tudi velika imena smučarskega teka: Estonka Kristina Šmigun, Rusinja Olga Savjalova, Norvežanka Bjoergnova, Nemka Evi Sachenbacher Stehle, Ukrajinka Valentina Ševčenko in še marsikatera druga, kar je pred nadaljevanjem sezone dokaz dobre forme slovenske športnice leta in lep obet za nove visoke uvrstitve.
V nedeljo bo v Saporu še zadnja tekaška preizkušnja, na 50-kilometrskem maratonu v klasični tehniki bodo tekli moški, Slovenca Nejca Brodarja pa na startu ne bo.

* Izidi:
- smučarski tek:
- ženske, 30 km (klasično):
1. Virpi Kuitunen (Fin) 1:29:47,1
2. Kristin Stoermer Steira (Nor) + 6,9
3. Therese Johaug (Nor) 1:22,8
4. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 1:43,0
5. Petra Majdič (Slo) 2:17,4
6. Kristina Šmigun (Est) 2:32,3
7. Lada Nesterenko (Ukr) 2:50,8
8. Olga Savjalova (Rus) 3:07,0
9. Marit Bjoergen (Nor) 3:27,9
10. Evi Sachenbacher Stehle (Nem) 3:44,4