Kvalifikacije odpadle, Kranjec odličen na treningu

Kvalifikacije pred sobotno tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih, poleti v Vikersundu, so zaradi premočnega vetra odpadle, zato bosta na sobotni tekmi nastopila oba Slovenca.

Objavljeno
12. januar 2007 20.15
Naš junak Robert Kranjec
Vikersund - Kvalifikacije pred sobotno tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih, poleti v Vikersundu, so zaradi premočnega vetra odpadle. Po smučini se je sicer spustilo 11 skakalcev, med njimi tudi eden od dveh Slovencev Rok Urbanc, vendar se je žirija tekmovanja po sestanku vseeno odločila, da bi bilo nadaljevanje v takšnih razmerah prenevarno. Tako bosta na sobotni tekmi nastopila oba Slovenca, Robert Kranjec in Urbanc, saj je žirija ob tem določila, da bo v prvi seriji nastopilo vseh 42 tekmovalcev.

Sicer so skakalci danes kljub močnemu in spremenljivemu vetru pod streho spravili dva treninga, na katerih se je odlično znašel tudi Kranjec. Na prvem je bil z 203,5 metra najdaljši domačin Anders Bardal, Kranjec pa je bil s 196,5 m četrti, medtem ko je bil Urbanc (178 m) 16., na drugem pa je bil najdaljši Avstrijec Martin Koch (220,5), Kranjec (190,5) je bil šesti, Urbanc (156,5) pa 25.

"Sicer sami skoki še niso tisti najboljši, optimalni, ampak vsaj premika se v pravo smer. Z nogami sem dobro delal in če bodo vremenske razmere na jutrišnji tekmi normalne, sem prepričan, da bo padla tudi dvestotica," je po uspešnem dnevu v Vikersundu za STA povedal Robert Kranjec in dodal, da so bile danes razmere za skakanje sicer izjemno spremenljive.

S tem se je strinjal tudi z dvema zmagama v celinskem pokalu junak minulega vikenda v Planici Rok Urbanc, ki je odprl današnje kvalifikacije. Te je žirija po 11 tekmovalcih zaradi nemogočih vremenskih pogojev nato odpovedala. "Super sem! Ko sem pri kvalifikacijskem poskusu pristal pri 136 metrih, sem bil kar malo presenečen in sem se začel spraševati: le kaj sem v zraku počel? S samim skokom namreč ni bilo nič narobe, bil je povsem soliden, kar se je izkazalo že po nekaj skakalcih, ki so skakali deset in več metrov slabše. Veselim se tekme in upam, da nam bo vreme naklonjeno, saj je bilo danes izjemno težko skakati," je dejal Urbanc.

"Želim si, da bi oba fanta pokazala takšne skoke, kot znata. Predvsem pa si želim, da bi bile vremenske razmere za skakanje ugodne. Nekako takšne, kot so bile danes v prvi seriji uradnega treninga, ko so skakalci imeli bolj ali manj precej enake pogoje in se je res pokazalo, kdo kam sodi. Drugo serijo treninga je nato že začel motiti veter," je po današnjem dnevu na Norveškem sporočil glavni trener Vasja Bajc in dodal: "Sicer sem zadovoljen z Robijevim prvim skokom, saj je bil eden od njegovih boljših to zimo. Poleg tega mu letalnice 'ležijo' in upam, da mu bo uspel dober rezultat, ki bo dal nekaj spodbude tudi ostalim reprezentantom. Eden od fantov pač mora začeti in potegniti voz iz blata."

Medtem pa so preostali reprezentanti pod vodstvom trenerja Gorazda Pogorelčnika ob pomoči Primoža Ulage po nekaj dneh v telovadnici danes opravili skakalni trening v Planici, ki so se ga udeležili vsi z izjemo Jerneja Damjana. Z njim so se namreč dogovorili, da bo prvi skok opravil šele na treningu v Zakopanah, kjer bosta po Vikersundu naslednji tekmi svetovnega pokala. "Že danes smo v Planici opravili skakalni trening. Kar dobro sta skakala Rok Benkovič in Primož Pikl, čeprav je to tako specifična naprava, da ne more dati povsem realne slike, medtem ko ostali fantje še niso na pravi ravni," je povedal Pogorelčnik in nadaljeval: "Jutri se odpravljamo skakat v Predazzo, če bo le šlo, ker pa novice od tam niso najbolj obetavne, imamo za vsak primer še dve rezervni različici: ali Pragelato ali Beljak. Bomo videli, kje bo sploh moč skakati."

Sobotna tekma v Vikersundu se bo začela s poskusno serijo ob 15. uri, prva pa bo na sporedu ob 16.