Lahko oslabljeni zmaji strejo trd baskovski oreh?

Union Olimpija bo po dveh zaporednih porazih v košarkarski evroligi (Maccabi, Marusi) prvo zmago lovila v četrtek, ko bo ob 20.30 gostila Cajo Laboral, bivšo Tau Ceramico. Trener Jure Zdovc ne bo mogel računati na poškodovana Ožbolta in Ilievskega.

Objavljeno
02. november 2009 16.20
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Košarkarje Uniona Olimpije v četrtek ob 20.30 v Tivoliju čaka nova tekma evrolige. V tretjem krogu v skupini C se bodo pomerili z zasedbo Caje Laboral, nekdanje Tau Ceramice iz Španije. Vzdušje v ekipi ni najbolj optimistično, saj bo poleg Vlatka Ilievskega zaradi poškodbe manjkal tudi Sašo Ožbolt.

Union Olimpija se je že na začetku sezone znašla v nič kaj zavidljivem položaju. Potem ko so tri zaporedne zmage v ligi NLB dvignile moralo ekipi in vzpodbudile gledalce v množičnemu obisku tekme z Marusijem, sta dva poraza hitro zamajala temelje kluba in prinesla temne oblake nad Tivoli. Grški Marusi in Zagreb pač nista ekipi, ki bi lahko v normalnih razmerah računali na uspeh proti veliki, evropski Olimpiji.

 

Trener Jure Zdovc priznava, da so tudi njega omenjene tri zmage nekoliko uspavale in da je zlasti poraz z Marusijem prišel kot močno svarilo. "Čaka nas ogromno dela na vseh področjih, saj enkrat igramo odlično, nato pa lahko povsem razočaramo. V obrambi smo premehki, naši centri ne igrajo dovolj čvrsto in če nam še met ne steče, potem smo v izgubljenem položaju," pravi Zdovc.

 

Njegove skrbi so se še poglobile, ko se je sredi tekme v Zagrebu poškodoval Sašo Ožbolt. V obrambi je stopil na nogo tekmeca in njegov gleženj, pa čeprav obvezan, ni zdržal pritiska. Prve zdravniške napovedi so, da bo moral počivati najmanj deset dni, kar pomeni, da bo izpustil tekmo s Cajo Laboral in nedeljski obračun z FMP. Ob njem bo manjkal tudi Vlatko Ilievski, ki še vedno ni saniral poškodbo mišice na nogi, tako da bo ljubljanska ekipa v četrtek v močno podrejenem položaju tako na mestu branilcev kot v napadu. "To je prava priložnost za tiste igralce, ki so imeli do sedaj nižjo minutažo," meni Zdovc.

 

Nekoliko bolj vedro in optimistično je na novinarski konferenci zvenel Matt Walsh, novi ljubljenec ljubljanskega občinstva, ki je na tekmi proti Marusiju dosegel 32 točk. Američan je povedal: "Žal nismo začeli evrolige, kot smo si želeli. Marusi nas je nadigral in zasluženo zmagal, toda prepričan sem, da prejšnji četrtek nismo pokazali vsega. Union Olimpija je sposobna veliko boljših predstav in če bomo vsi igrali, tako kot znamo, lahko premagamo vsakogar v Evropi. Tudi Caja Laboral ni nepremagljiva, a seveda le pod pogojem, da bomo vsi igralci dali vse od sebe," pravi Walsh.

 

Caja Laboral je evroligo začela s polovičnim izkupičkom. V prvem krogu je izgubila na gostovanju v Rimu (65:77), v drugem pa je doma premagala Maccabi (86:81). Ekipa se precej razlikuje od lanske, ki je Unionu Olimpija zadala dva boleča poraza; v Tivoliju s košem Tiaga Splitterja v zadnjih sekundah, doma pa s kar 32 točkami razlike.

 

V zasedbi, ki se je od leta 2005 do 2008 štirikrat prebila na zaključni turnir evrolige, sta ostala le Tiago Splitter in Mirza Teletović, ostali varovanci stratega Duška Ivanovića so novinci na severu Španije. Igro oziroma žogo vodita Marcelinho Huertas in Pau Ribas, za koše so zadolženi Carl English, Brad Oleson in branilec Vladimir Micov, v udarni zasedbi pa so še Walter Herrmann, Lior Eliyahu, Stanko Barač ter Fernando San Emeterio.

 

* Caja Laboral:
Walter Herrmann (202 cm, letnik 1979), Pau Ribas (190, 1987), Vladimir Micov (201, 1985), Chris Lofton (188, 1986), Jon Irkus Uriarte (201, 1985), Marcelinho Huertas (190, 1983), Lior Eliyahu (207, 1985), Mirza Teletović (206, 1985), Fernando San Emeterio (198, 1984), Tiago Splitter (212, 1985), Carl English (192, 1981), Stanko Barač (217, 1986), trener: Duško Ivanović.