Lakovič: Litva še vedno med favoriti

Slovensko košarkarsko reprezentanco po dveh prostih dnevih v Lodzu čaka tekma proti Litvi. Jaka Lakovič pričakuje težko nalogo, saj so jih Litvanci premagali na vseh treh dosedanjih dvobojih na EP.

Objavljeno
11. september 2009 15.30
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Lodz - Jaka Lakovič je bil v uvodnem delu 36. evropskega prvenstva v košarki prvi strelec (povprečje 14 točk na tekmo) in podajalec slovenske reprezentance, presenetljivo pa tudi tretji skakalec moštva, če upoštevamo, da je visok le 186 cm. Zaradi zdravstvenih težav kapetana izbrane vrste Matjaža Smodiša je bil tudi vodja na parketu in svojo vlogo opravil zelo dobro. Po osvojitvi prvega mesta v varšavski »skupini smrti« čakajo slovenske košarkarje še večji izzivi v Lodzu, saj bodo morali za uvrstitev v četrtfinalu verjetno dobiti vsaj dve tekmi. V soboto ob 21. uri bo prva tekmica Litva, proti kateri je Slovenija izgubila vse tri dosedanje dvoboje na evropskih prvenstvih, klonila pa je tudi v nedavni pripravljalni tekmi v Španiji.

V Sevilli je bila Litva uspešnejša z 81:75, toda vodila je tudi s 15 točkami prednosti in prevladovala v večini prvin. Kako se ji boste tokrat postavili po robu?


Naloga bo zelo težka, saj je litovska ekipa veliko bolj atletska kot naša. Potem ko nas je premagala na zadnjih dveh EP in vrsti pripravljalnih tekem, smo njeno igro vnovič okusili v Španiji in še enkrat smo se prepričali, da nam zares ne ustrezajo. Branijo se s številnimi prevzemanji in lahko učinkovito pokrijejo tudi naše nižje košarkarje, saj so njihovi centri v glavnem zelo gibljivi. Od dvojčkov Kšystofa in Darjuša Lavrinoviča do Robertasa Javtokasa in Marijonasa Petravičiusa. So zelo močna reprezentanca in ne vem, zakaj so imeli takšne težave v uvodnem delu EP, kjer so izgubili s Turčijo in Poljsko ter z veliko muko ugnali Bolgarijo. Ampak na to se niti ne smemo ozirati. Moramo jih vzeti stoodstotno resno, kajti pred prvenstvom so bili eni od favoritov in to se ne spremeni kar v treh dneh.

Kaj lahko torej pričakujemo od drugega kroga na EP?


Potem ko smo v Varšavi odigrali tri težke tekme, nas zdaj čakajo podobno zahtevni izzivi. Litovci v mojih očeh ostajajo eni od favoritov EP, saj so navzlic odsotnosti Šarunasa Jasikevičiusa in Ramunasa Šiškauskasa ter porazom v prvem delu tekmovanja zelo kakovostno moštvo. Poljska je gostiteljica. Vse tekme sicer igra le s petimi, šestimi košarkarji, ki pa si bodo med dvema prostima dnevoma zagotovo napolnili baterije. Turkov še nisem videl igrati. V pripravljalnem obdobju so igrali slabo, ampak zdaj meljejo vse prej seboj. Drugi krog bo neverjetno zahteven in morali se ga bomo lotiti s stoodstotno zbranostjo, če se želimo uvrstiti v četrtfinale.

Pričakujete, da bo tudi vam lažje, ker bodo zdaj tekme na sporedu vsaka dva dneva tekma?

Seveda, obetam si, da bo lažje predvsem nam, saj smo imeli doslej veliko poškodovanih. Pod košema smo bili zelo okrnjeni brez Matjaža Smodiša in Uroša Slokarja. Zdaj bom pridobili na taktični širini, »daljši klopi« in svežini. Če upoštevamo še samozavest, ki smo jo pridobili v teh treh tekmah, sem optimist in menim, da bi nam spored lahko šel na roko.

Najbolj verjetno prav vam, saj ste v prvem delu EP imeli peto največjo minutažo med vsemi nastopajočimi. V povprečju ste igrali 33,7 minute na tekmo.


Res se me je že začela lotevati utrujenost, ampak nasploh sem bil pozitivno presenečen, kako sem prenesel tretjo tekmo s Španijo. Prepričan sem, da se bo na koncu pokazalo, da so nam izjemno trde priprave zares koristile.

Z Goranom Dragičem igrata vse več časa skupaj. Proti Španiji je med skupnimi minutami prevzel vlogo dirigenta vaš mlajši soigralec, kako sta se dogovorila za delitev vlog?


Pravzaprav niti ni bilo dogovora, saj smo v zadnji četrtini, ko sva bila skupaj na parketu, lovili rezultat. Veliko je bilo presinga in nasprotnih napadov, ampak načeloma se je ta kombinacija pokazala kot zelo dobra. Goran lahko pokrije tudi višjega branilca in po potrebi lahko igra na položaju 'dvojke'. Takrat se lahko jaz posvetim organiziranju, on pa prevzame skrb za razbijanje tekmečeve obrambe in prodore ter tako unovči svojo svežino in hitrost.

Ob rokadah glede na potrebe moštva se ustvarja vtis, da ste prvi organizator in tudi prvi branilec-strelec, ko Slovenija potrebuje koše z večje razdalje.

Če povem po pravici, o tem sploh ne razmišljam. Proti Veliki Britaniji smo denimo morali zmagati in prav nam je prišel sleherni koš, pa naj ga je dosegel kdorkoli. Pridejo pa tudi okoliščine, ko se bolje znajdem na položaju drugega branilca, ker me moštvo bolj potrebuje v tej vlogi.