Le Palander kos Millerjevemu napadu

Finec Kalle Pallander je zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Alta Badii. Najboljši in edini Slovenec v finalu je bil Aleš Gorza na 27. mestu.

Objavljeno
17. december 2006 18.11
Kalle Palander si je tretje mesto razdelil s Stephanom Goerglom
Alta Badia - Finec Kalle Pallander je zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Alta Badii. Drugi je bil Američan Bode Miller, ki si je prismučal svoje 50. stopničke v karieri, tretji pa Švicar Didier Defago.Najboljši Slovenec je bil Aleš Gorza na 27. mestu. 

Kalle Palander je na klasični preizkušnji v Alta Badii, na eni najtežjih veleslalomskih prog v svetovnem pokalu, pokazal, da se vrača v velikem slogu. Finec je na progi Gran Risa slavil svojo 13. zmago v svetovnem pokalu, tretjo veleslalomsko in drugo na tem slavnem prizorišču.

Pot do novega uspeha pa za 29-letnega finskega smučarja nikakor ni bila lahka. Po prvi vožnji je bilo sicer videti, da bo imel resnega tekmeca le v Italijanu Davidu Simoncelliju, ki je specialist za to progo, na kateri je dosegel štiri od svojih petih uvrstitev na stopničke. Palander je imel po polovici tekme, ko je vozil po progi svojega trenerja Laitikarija, pred Italijanom 32 stotink naskoka, pred naslednjim zasledovalcem, Avstrijcem Hermannom Maierjem, pa že sekundo in 32 stotink. Razlike so bile velike, saj je že deseti Rainer Schoenfelder zaostajal več kot dve sekundi.

Toda v drugi vožnji sta se izkazala John Kucera in predvsem Bode Miller. Kanadčan je z dobrim nastopom precej pridobil in se na koncu s 15. povzpel na peto mesto, Američan pa je še enkrat pokazal, da mu je le malokdo kos, kadar združi svoj napadalni slog in vožnjo brez napak. Nastop na drugi progi, ki jo je zakoličil njegov trener Morin, je bil brezhiben in ko je Miller prismučal v cilj, je lahko le zadovoljno čakal na tekmece. Sedmi po prvi vožnji je gladko odbijal napade vseh ostalih. Še najbližje mu je bil Didier Defago, Švicarju je na koncu zmanjkalo osem stotink, vsi ostali pa so izgubljali od vratc do vratc in na cilju krepko zaostajali. Ne Benjamin Raich ne Maier nista bila uspešna in sta avstrijski niz tekem brez zmage podaljšala že na zanje komaj še sprejemljivih deset, pa tudi Aksel Lund Svindal je svoje četrto mesto poslabšal in končal kot deseti, kar pa je bilo še vedno dovolj za to, da je obdržal skupno vodstvo v svetovnem pokalu. Predzadnji se je na strmino podal Simoncelli, toda večino od svoje krepko več kot sekunde prednosti je zapravil že v zgornji polovici, s preveč zadržano in previdno vožnjo pa je na koncu padel celo na osmo mesto. Palander je imel pred Millerjem kar sekundo in 70 stotink naskoka in čeprav tudi njegov nastop ni bil blesteč, je izkušeni Finec na koncu vendarle še zadržal pol sekunde ter tako Američanu preprečil drugo zmago v treh dneh po superveleslalomu v Val Gardeni.

"To je zame ena najlepših zmag. Bal sem se že, da česa podobnega ne bom več doživel," je bil zmage nadvse vesel Palander; ob koncu lanske sezone si je namreč na finalu v Aareju poškodoval koleno, a se je zelo hitro in tudi zelo uspešno vrnil. S 136 točkami je tudi prevzel vodstvo v veleslalomskem seštevku pokala.

Slovenski prispevek je bil v slogu tehničnih disciplin v letošnji sezoni, ko imajo v slovenski reprezentanci precej boljše rezultate v ekipi za hitre discipline. Najboljši slovenski veleslalomist Aleš Gorza, ki mu proga Gran Risa ne ustreza, saj se doslej še nikoli ni uvrstil med dobitnike točk, je v svojem šestem nastopu le prišel do finala. Izkupiček pa je bil podoben kot na prvem veleslalomu sezone, saj je Črnjan obtičal na repu dobitnikov točk in iztržil 27. mesto. Na prvi progi je bil z 39. mestom in dobrimi sedmimi desetinkami zaostanka za zadnjim finalnim mestom prepočasen Mitja Valenčič in s tem nadaljeval niz neuspešnih nastopov v letošnji sezoni, v kateri še lovi prve točke, medtem ko je Bernard Vajdič predčasno končal nastop že v prvi vožnji. Janez Jazbec je padel že na progi za ogrevanje pred veleslalomom v Alti Badii. Jazbecu so zlomljeno golenico in mečnico že operirali v bolnišnici v Brunicu.

V Alta Badii bo v ponedeljek na sporedu še premierna slalomska tekma svetovnega pokala na tem prizorišču.