Leteči Kranjec razveselil gledalce

V Planici so izpeljali dve seriji uradnega treninga. V obeh je bil najdaljši Koch. Za veselje gledalcev je z drugo in tretjo daljavo treninga poskrbel Kranjec, za grozo pa mlada Slovenca, ki sta doživela huda padca, a naj bi okrevala.

Objavljeno
22. marec 2007 16.39
Planica - Potem ko so prireditelji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih današnje kvalifikacije v Planici zaradi zapleta z opremo v norveškem in ruskem taboru - Norvežani so ponoči dobili opremo, Rusi še ne - prestavili na petek ob 9.30, so danes izpeljali dve seriji uradnega treninga. V obeh je bil najdaljši Avstrijec Martin Koch (221,5 in 220 m), za veselje okrog 8500-glave množice pa je z drugo (218,5) in tretjo daljavo (212,5) treninga poskrbel Robert Kranjec.

Koch hvalil prireditelje

Koch, ki je že lani v Planici z dvema uvrstitvama na stopničke dokazal, da je pravi letalec, je po uspešnem treningu dobre volje navdušeno delil pohvale na račun prirediteljev: "Planiška letalnica je brez dvoma moja najljubša naprava na svetu in tudi letos je odlično pripravljena. Vedno z veseljem pridem sem, čeprav imam na vrhu naleta, ko se ozrem proti doskočišču, še vedno kar nekaj strahu. No, ne ravno strahu, a do skakalnice čutim precejšnje spoštovanje."

Uradni trening začel z hudima padcema

V dolini pod Poncami, danes obsijani s soncem, pa se vse skupaj ni začelo tako veselo, saj se je uradni trening na letalnici bratov Gorišek nesrečno končal za dva mlada slovenska tekmovalca, predskakalca Jerneja Košnjeka in mladinskega ekipnega svetovnega prvaka Primoža Rogliča. Tako Košnjek kot Roglič sta že v prvem skoku za trening naredila napaki na odskočni mizi, kar je vodilo do hudih padcev.

Košnjek in Roglič se zdravita v splošni bolnišnici Jesenice

Košnjeka so zaradi nezavesti v ambulantnem prostoru intubirali in umetno ventilirali ter ga s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. K sreči pregled s CT ni pokazal možganskih poškodb, zato ga bodo postopno zbudili iz umetnega spanja. Roglič pa se je po desetminutni nezavesti že na prizorišču začel zbujati in prav tako nima možganskih poškodb, obstaja pa sum na zlom nosnih kosti. Oba sta v splošni bolnišnici Jesenice, po besedah vodje zdravstvene ekipe OK Planica Toneta Laha pa pričakujejo popolno rehabilitacijo.

Novi člani "kluba 200"

Dan se je ob glasnem spodbujanju množice nadaljeval v prijetnejšem vzdušju in skakalci so eden za drugim kot za stavo nizali osebne rekorde. V "klub 200" se je po današnjem treningu kot 14. Slovenec vpisal tudi Primož Pikl s skokoma 201 in 202,5 m in bil v domačem taboru ob Kranjcu edini, ki je obakrat preskočil 200-metrsko znamko. "Svoj prvi cilj sem danes že izpolnil, naslednji je finale. Če bom tako skakal kot danes, ne bo težav," je široko nasmejan razlagal Pikl in priznal, da ga je kar malo stisnilo pri srcu, ko se je usedel na "rampo": "Vendar sem zadnje tekme dobro odskakal in kadar si v formi, si enostavno želiš čim prej gor, dol in seveda čim dlje."

Čez 200 metrov je od Slovencev na prvem treningu poletel tudi Jernej Damjan (201), ki pa sploh z drugim skokom (187,5) ni bil najbolj zadovoljen. "Prvi skok je bil zelo sproščen in 'na easy', pri drugem pa sem očitno želel malo preveč, vendar zdaj vidim, da v to smer, na silo, ne bo šlo. Sproščenost je torej ključ do uspeha. V tej sezoni sem dokazal, da imam rezerv še veliko, vendar jih žal težko najdem," se je pošalil starejši izmed bratov Damjan in si zaželel: "Upam, da jih bom jutri našel. Drugače pa verjamem, da me bodo ponesli gledalci, ki so že danes pripravili izjemno vzdušje."

Mladi Jurij Tepeš je postavil osebni rekord

Medtem ko se je za enega izmed dveh debitantov, Rogliča, prvenec na največji letalnici na svetu nesrečno končal, pa je drugi, njegov kolega v mladinski reprezentanci Jurij Tepeš, sijal od zadovoljstva. "Moram reči, da danes sploh nisem čutil strahu, čeprav je Roglič tik pred mano padel, saj sem vedel, da je sam naredil napako. V moji glavi ni bilo dvoma, da skakalnica ne bi bila dobro pripravljena. Osredotočil sem se na svoj nastop in lahko rečem, da je občutek, ko letiš, super," je dejal Tepeš, ki je osebni rekord prestavil na 197,5 metra: "Če bom naredil še malo boljši skok, upam, da mi bo uspelo doseči tudi 200 m."

Leteči Kranjec se je prepustil odličnemu vzdušju

Za največje navdušenje gledalcev pa je z dvema dolgima poletoma poskrbel Kranjec in vnovič upravičil vzdevek "Leteči Kranjec", ki se ga je prijel že pred leti: "Zelo sem zadovoljen. Če me je bilo še včeraj malo strah, da se mi vse ne bo izteklo po pričakovanjih, pa sem danes že po prvem skoku vedel, da bo šlo. Čeprav sem pri drugem skoku naredil kar veliko napako, sem kljub temu letel daleč, tako da grem lahko v jutrišnji dan povsem sproščen, saj sem našel prave občutke. Še dodatno energijo ti da ta čudovita publika in jutri se bom prepustil vzdušju."

Boj za veliki kristalni globus še ni odločen


Najboljši skakalec to zimo Norvežan Anders Jacobsen (186 in 191,5 m), ki ima pred tremi planiškimi tekmami v boju za veliki kristalni globus zgolj 14 točk prednosti pred Poljakom Adamom Malyszem - ta na današnjem treningu ni nastopil -, je bil s svojima poskusoma kar zadovoljen. "Glede na to, da imam do zdaj za seboj v karieri zgolj morda deset skokov na letalnicah, bom skušal graditi na današnjih poskusih in upam, da mi bo šlo jutri bolje. Sicer obožujem polete in planiška letalnica je naravnost popolna," je povedal Jacobsen.

Ne zamudite jutrišnje tekme!

Sobotni dan na letalnici se bo ob 9.30 začel s kvalifikacijami, v katerih bo po padcu Rogliča po besedah glavnega trenerja reprezentance Ari-Pekke Nikkole nastopilo le deset Slovencev (Kranjec, Pikl, Jernej in Anže Damjan, Primož Peterka, Rok Urbanc, Jure Šinkovec, Tepeš, Mitja Mežnar, Robi Hrgota), prva serija uvodne planiške preizkušnje pa bo ob 15.30.