Liga prvakov: Džeko in Diego pri včerajšnjih snubcih

Nocojšnje nadaljevanje lige prvakov prinaša nove nepredvidljive dvoboje, med katerimi bosta še posebej pod drobnogledom tekmi v Manchestru in Münchnu.

Objavljeno
30. september 2009 12.16
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana - V angleško industrijsko metropolo prihaja senzacionalni nemški prvak Wolfsburg, ki pa se ne želi ustaviti le pri premiernem šampionskem krožniku. Bayern, ki je v minuli sezoni le nemočno opazoval pohod Volkswagnovih junakov na nemški vrh, je tudi novo sezono z novim trenerjem in številnimi novinci začel klavrno. Gostovanje Juventusa na Bavarskem bo tekma nekdaj slavnih in močnih klubov, ki že lep čas iščeta vrnitev med evropsko elito.

»Osvojiti bundesligo s tako zavidljivo strelsko statistiko in hkrati ob tako eminentni tradiciji drugih klubov ni kar tako. Ne, nikakor ne podcenjujem Wolfsburga, ki je delil zaušnice Bayernu, Hamburgu, Stuttgartu in vsem favoritom. Še več, prav Nemci so ob nas glavni favoriti skupine B,« je trener Manchester Uniteda sir Alex Ferguson spregovoril o Wolfsburgu, današnjem tekmecu na Old Traffordu.

Zanimivo, »rdeči vragi« so poleti lovil tudi prvega napadalca »volkov« Edina Džeka (prvi strelec pa je Grafite), toda Ferguson je za 23-letnega Sarajevčana ponudil premalo, raje je brez odškodnine vzel Michaela Owna. »Če smo opazovali Džeka? Seveda, zelo sem bil navdušen, prevzel pa me je tudi Grafite. Gre za odličen par napadalcev,« je o strelcih 54 (!) prvoligaških golov v sezoni 2008/09 še dodal Škot, ki bo na silvestrovo dopolnil 68 let.

Angleški prvaki se zavedajo, da zadnja zmaga v Turčiji ne bo imela posebne veljave brez nocojšnjih treh točk. »Nismo še v pravi formi, saj želimo najboljši nogomet igrati pomladi, toda nocoj moramo za vsako ceno zmagati in sproščeno nadaljevati evropsko sezono,« je dodal Fergusonov srbski štoper Nemanja Vidić, bržčas eden od krivcev za ničen izkupiček Manchestra v zadnjem finalu LP z Barcelono. Mimogrede: v trenersko šolo se je vpisal prvi Unitedov as Wayne Rooney – te dni mineva 5 let od njegovega debija v ligi prvakov, ko je pri 18 letih zabil »hattrick« Fenerbahčeju –, ki je tako stopil na pot soigralcev Paula Scholesa, Ria Ferdinanda in Edwina van der Sara.

Tudi v bavarski metropoli bo razburljivo, večjo navijaško podporo kot Juventus ima v Nemčiji med tujimi klubi le še Galatasaray. Bayern je z zmago v Tel Avivu opravil dober posel, drevi bo na preizkušnji predvsem »stara dama«, ki je doma le remizirala z Bordeauxom. Poraz bi Italijane pahnil v nezavidljiv položaj, Nemcem bi zmaga pomenila veliko v boju za osmino finala.

Ne glede na sijajno napadalno navezo gostiteljev Robben-Ribery-Olić bo pod drobnogledom predvsem gostujoči brazilski plejmejker Diego (novinarji Gazzette dello Sport trdijo, da naj tekme ne bi začel), ki ga je Bayern zaman lovil od začetka januarja do konca avgusta, naposled pa našel zamenjavo za 30 milijonov € v Mariu Gomezu, ki se v Münchnu nikakor ne znajde.

Kot da bi čakal na nedeljski konec oktoberfesta … Hasan »Braco« Salihamidžić, ki je z Bayernom osvojil vse, kar se na svetu s klubom osvojiti da, pa drevi zaradi vnete tetive ne bo igral za torinsko moštvo.

Skupina E:

Fiorentina : Liverpool 2:0 (Jovetić 28., 37.)

Debrecen : Lyon 0:4 (Källström 3., Pjanić 13., Govou 24., Gomis 51.)

Vrstni red: Lyon 6, Fiorentina in Liverpool po 3, Debrecen 0.

Skupina F:

Rubin Kazan : Inter 1:1 (Dominguez 11.; Stanković 27)

Barcelona : Dinamo Kijev 2:0 (Messi 26., Pedro 76.)

Vrstni red: Barcelona 4, Dinamo Kijev 3, Inter 2, Rubin Kazan 1

Skupina G:

Unirea : Stuttgart 1:1 (Varga 48.; Tasci 5.)

Glasgow Rangers : Sevilla 1:4 (Novo 88.; Konko 50., Adriano 64., Luis Fabiano 72., Kanoute 74.)

Vrstni red: Sevilla 6, Stuttgart 2, Rangers in Unirea po 1.

Skupina H:

Arsenal : Olympiakos 2:0 (van Persie 78., Aršavin 86.)

Alkmaar : Standard Liege 1:1 (el Hamdaoui 48.; Traore 90.)

Vrstni red: Arsenal 6, Olympiakos 3, Alkmaar in Standard Liege po 1.


Danes

Skupina A:

Bayern - Juventus 20.45

Bordeaux - Maccabi Tel Aviv 20.45

Vrstni red:
Bayern 3, Bordeaux in Juventus po 1, Maccabi 0.

Skupina B:

Manchester United - Wolfsburg 20.45

CSKA Moskva - Bešiktaš 18.30

Vrstni red: Wolfsburg in Manchester United po 3, Bešiktaš in CSKA Moskva 0.

Skupina C:

Milan - Zürich 20.45

Real Madrid - Marseille 20.45

Vrstni red: Real Madrid in Milan po 3, Marseille in Zürich 0.

Skupina D:

Apoel Nikozija - Chelsea 20.45

Porto - Atletico Madrid 20.45

Vrstni red: Chelsea 3, Atletico in Apoel po 1, Porto 0.