Liga prvakov: Vroči Liverpool v Firencah

Še zadnjič pred odločilnim delom kvalifikacij za SP 2010 se bodo med seboj pomerili najboljši evropski nogometni klubi. Na sceni bodo drevi Barcelona, Inter, Arsenal, Liverpool ...

Objavljeno
29. september 2009 09.52
J. S.
J. S.
Fiorentina, Liverpool, Disneyland in F6

Ljubljana - Te dni se bodo najboljši evropski klubi pomerili še zadnjič pred odločilnim reprezentančnim paketom tekem, ki bo odločal o predzadnjih potnikih na svetovno prvenstvo 2010. Že drevi bodo na sceni evropski prvak Barcelona, italijanski izzivalec Inter, Arsenal, Sevilla ... Še posebej vznemirljivo utegne biti v Firencah, kjer gostuje vselej atraktivni otoški klub Liverpool s svojo vojsko navijačev. Tridnevni vrvež na eminentnih štadionih bodo pojutrišnjem v evropski ligi sklenili Roma, Valencia, Hamburg in drugi favoriti.

Dvoboj Fiorentine in Liverpoola na prvi pogled ne more biti tako spektakularen kot tisti iz prvega kola med Interjem in Barcelono - ki je razočaral v mnogih pogledih -, ne more se meriti niti z težko pričakovanim šovom na Santiagu Bernabeu, ko se bosta 21. oktobra pomerila najuspešnejša kluba doslej Real Madrid in Milan. Toda v prihodnjih letih utegneta tako dvakratni italijanski prvak kot speči angleški stroj za lovorike, ki v zadnjem obdobju na vse načine poskuša priti do nekdanje slave, igrati precej vidnejšo vlogo v evropskem nogometu kot ta čas.

Privlačni toskanski metropoli, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, ob najuglednejših festivalih na svetu, znameniti arhitekturi in sloviti univerzi »manjka« le še preboj med nogometno elito. Ambiciozni predsednik Diego Della Valle, ki je klub iz tretje lige pripeljal do lige prvakov, je minuli teden resda ponudil odstop zaradi »nesoglasij z mestno občino«, pri čemer pa je šlo le za slepilni manever v prizadevanju za firenški posel desetletja.

Brata Della Valle, Diego in Andrea, naj bi namreč tudi zavoljo pritiska vplivne »navijaške ulice« dobila zeleno luč od mestnih oblasti za gradnjo veličastnega športno-zabaviščnega parka, ki bi ob nogometnem Disneylandu, centru za trening, muzeju, butikih in sprehajališčih vključeval tudi najsodobnejši štadion za 50.000 gledalcev. Prihodki od dejavnosti in najemnin naj bi letni proračun Fiorentine s sedanjih 50 milijonov povečali na zavidljivih 120 milijonov €.

»Občina, ki se zaveda enkratne priložnosti, bo prispevala 90 hektarov veliko zemljišče, naša investicijska družba pa 300 milijonov € kapitala za gradnjo celovite infrastrukture,«
je pojasnil Della Valle, ki se bo drevi vrnil v svojo ložo na štadionu Artemio Franchi (vseh 45.000 vstopnic je pošlo že v ponedeljek).

Tudi petkratni evropski prvaki nameravajo posodobiti domicil, toda denarja za novi Anfield, ki ga je FC Liverpool pred 117 leti nasledil od Evertona, (še) ni. Zagotovil naj bi ga šele prihod investicijskega sklada F6 iz Savdske Arabije ob reko Mersey; Arabci naj bi za polovični delež v klubu sedanjima ameriškima lastnikoma Hicksu in Gilletu odšteli 350 milijonov €, od česar bi šlo 250 milijonov za pokritje klubskega dolga.

Savdijci, bržčas največje ribe med arabsko nogometno diasporo na Otoku doslej, želijo dolgoročno na Arabskem polotoku zgraditi vsaj dve ogromni Liverpoolovi nogometni šoli, cvet najbolj nadarjenih domačih fantov pa čez desetletje »kanalizirati« v FC Liverpool. Ob tem naj bi od Američanov kupili tudi moštvo Richard Petty Motorsports, ki tekmuje v avtomobilistični seriji Nascar.

In sedanjost? Trener Fiorentine Cesare Prandelli bo imel drevi še poseben motiv, v finalu pokala državnih prvakov leta 1985 je z Juventusom premagal prav Liverpool, čigar navijači so tedaj do smrti pohodili 32 Italijanov in še 7 drugih. »O tem res ne želim govoriti, kar zmrazi me,« se spominja Prandelli, ki bo drevi v napad postavil redko videno kombinacijo izkušenega Adriana Mutuja in enega od največjih evropskih upov Stevana Jovetića. Alberta Gilardina namreč ne bo, kakor med gosti ne Javierja Mascherana.

Prvi adut gostujočega trenerja Rafaela Beniteza bo seveda njegov španski rojak Fernando Torres, minuli konec tedna strelec treh golov v premier league. Liverpool na zadnjih štirih gostovanjih v Italiji ni prejel niti gola! J. S.

Danes

Skupina E:

Fiorentina - Liverpool 20.45

Debrecen - Lyon 20.45

Vrstni red: Lyon in Liverpool po 3, Debrecen in Fiorentina 0.

Skupina F:

Rubin Kazan - Inter 18.30

Barcelona - Dinamo Kijev 20.45

Vrstni red: Dinamo Kijev 3, Barcelona in Inter po 1, Rubin Kazan 0

Skupina G:

Unirea - Stuttgart 20.45

Glasgow Rangers - Sevilla 20.45

Vrstni red: Sevilla 3, Rangers in Stuttgart po 1, Unirea 0

Skupina H:

Arsenal - Olympiacos 20.45

Alkmaar - Standard Liege 20.45

Vrstni red: Arsenal in Olympiacos po 3, Alkmaar in Standard Liege 0.


Sreda

Skupina A:

Bayern - Juventus 20.45

Bordeaux - Maccabi Tel Aviv 20.45

Vrstni red:
Bayern 3, Bordeaux in Juventus po 1, Maccabi 0.

Skupina B:

Manchester United - Wolfsburg 20.45

CSKA Moskva - Besiktas 18.30

Vrstni red: Wolfsburg in Manchester United po 3, Besiktas in CSKA Moskva 0.

Skupina C:

Milan - Zürich 20.45

Real Madrid - Marseille 20.45

Vrstni red: Real Madrid in Milan po 3, Marseille in Zürich 0.

Skupina D:

Apoel Nikozija - Chelsea 20.45

Porto - Atletico Madrid 20.45

Vrstni red: Chelsea 3, Atletico in Apoel po 1, Porto 0.