Liu se vrača na steze

Ob Yao Mingu največji kitajski športni zvezdnik Liu Xiang naj bi po enoletnem premoru od ponesrečenega nastopa na OI v Pekingu ponovno nastopil. Vrnitev je napovedal na mitingu v svojem rojstnem mestu Šanghaju.

Objavljeno
02. september 2009 13.54
P. Z.
P. Z.
Peking - Šampion v teku na 110 metrov z ovirami Liu Xiang bi se utegnil vrniti na mitingu v Šanghaju. 26-letni nekdanji svetovni in olimpijski  prvak in rekorder ni tekmoval, odkar je odnehal že na prvi oviri kvalifikacij na OI v Pekingu. Ustavila ga je poškodba, kar je sprožilo veliko žalost na Kitajskem, kjer ga častijo po božje. K treningom se je vrnil julija.

"Še vedno čakamo na odločitev njegovega trenerja," je povedal njegov tiskovni predstavnik Xu Lin: "Tudi če ne bo tekmoval, bo sodeloval na mnogih promocijskih prireditvah in si ogledal miting". Ta bo na sporedu 20. septembra, udeležbo pa je že potrdil trikratni olimpijski in svetovni prvak v teku na 100 m Usain Bolt. Tam bosta tudi prvakinja na 200 m Veronica Campbell-Brown in rekorderka v skoku ob palici Jelena Isinbajeva.

Liujeva vrnitev bi na razprodanem štadionu s 56.000 sedeži zasenčila celo nastop Bolta. Toda še vedno je vprašljiva, saj je trener Sun Haiping napovedal, da je vrnitev načrtovana za prihodnji mesec na kitajskem državnem prvenstvu. Zatem sledi vrhunec sezone, novembrsko azijsko prvenstvo.

"Sestavili smo seznam udeležencev, vendar brez kitajskih atletov, saj še ne vemo, ali bo Liu nastopil ali ne," je še pojasnil Xu. Če bo, se bo pomeril z Američanoma Terrencom Trammellom, katerega je premagal na OI v Atenah 2004 in SP 2007, in Davidom Oliverjem, ki je lani na OI v Pekingu osvojil bronasto kolajno.