Liverpool praktično že v polfinalu

Prvi četrtfinalni tekmi nogometne lige prvakov sta se končali z ugodnima izidoma za gostujoči ekipi. Bayern je v gosteh pri Milanu izvlekel neodločen izid 2:2 (0:1), Liverpool pa je v Eindhovnu gladko ugnal PSV s 3:0 (1:0).

Objavljeno
04. april 2007 00.47
Bavarci slavijo van Buytna
Ljubljana - Nemški Bayern in angleški Liverpool sta si na prvih četrtfinalnih tekmah nogometne lige prvakov priigrala ugodna izida pred povratnima tekmama. Bayern, ki je v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju nazadnje slavil leta 2001, je v gosteh pri italijanskem Milanu izvlekel neodločen izid 2:2 (0:1), Liverpool, ki je izločil branilca naslova Barcelono, pa je v gosteh v Eindhovnu gladko ugnal PSV s 3:0 (1:0).

V Milanu napeto do zadnje minute


Derbi večera je bil prav gotovo v Milanu, kjer so rdeče-črni že v prvem polčasu zapravili izjemne priložnosti za ugoden izid pred povratno tekmo. Bayern je sicer imel terensko premoč v samem uvodu, toda v 15. minuti je Massimo Ambrosini nevarno meril z glavo, na srečo Bavarcev pa je bil namestnik Oliverja Kahna Michael Rensing na mestu. Še lepšo priložnost je v 36. minuti zapravil Alberto Gilardino, ko je po podaji Massima Odda iz bližine z glavo Rensingu omogočil novo izjemno obrambo. Le štiri minute pozneje je v kazenskem prostoru Bayerna lepo prodrl Kaka, ki ga je podrl Lucio, toda glavni sodnik Rus Jurij Baskakov ni dosodil najstrožje kazni. To pa ni prav nič zmotilo nekdanjih prvakov Evrope, saj so še v isti minuti povedli, ko je Andrea Pirlo izigral obrambno "zanko" Bayerna in z zanj neznačilnim strelom z glavo zadel za 1:0. Nemci so v prvem delu poskušali predvsem od daleč, toda najnevarnejši Andreas Ottl ni bil natančen.

Domači navijači so že v 53. minuti vnovič skočili na noge, toda ruski sodnik je pravilno razveljavil zadetek Gilardina, saj je bil slednji v nedovoljenem položaju. Le nekaj trenutkov kasneje se je sam pred Rensingom znašel še Kaka, toda nemški vratar je znova dobro zaprl prostor. V 66. minuti je nekoliko z desne strani poskusil še Oddo, a je 30-letnik meril malce previsoko. Zato pa je bil v 78. minuti bolj natančen Daniel van Buyten, ki je iz bližine v mrežo pospravil podajo Claudia Pizarra in tako kaznoval vse zgrešene poskuse varovancev Carla Ancelottija. V 84. minuti je Kaka Milančanom vrnil upanje po uvrstitvi med najboljšo četverico, saj je izkoristil najstrožjo kazen po malce sumljivem prekršku Lucia prav nad brazilskim virtuozom, belgijski branilec van Buyten pa je v zadnjih izdihljajih tekme Bavarcem iz bližine priigral zelo lepo popotnico pred povratnim obračunom na Allianz Areni.

Liverpool na poti k novi evropski lovoriki

Na drugi tekmi je bil sodeč po formi, v kateri v zadnjem času igra, nesporni favorit Liverpool, ki ga mnogi spet že vidijo na vrhu stare celine. Pri vselej neugodnem PSV, ki ga sicer pestijo poškodbe, še posebej stebra obrambe Alexa, so varovanci Rafe Beniteza dolgo razbijali nizozemsko obrambo, v 27. minuti pa je to le uspelo prvemu zvezdniku petkratnih evropskih prvakov Stevenu Gerardu, ki je z glavo izkoristil podajo Steva Finnana. Liverpool si je napredovanje med najboljše štiri praktično že zagotovil v 49. minuti. Norveški reprezentant John Arne Riise se je namreč takrat odločil za strel od daleč in z izjemnim zadetkom poskrbel za velik korak "rdečih" k novi evropski lovoriki.

Domači trener, sicer legendarni branilec Barcelone in največjih nizozemskih klubov, Ronald Koeman, je v želji po preobratu na igrišče poslal izkušenega strelca Patricka Kluiverta. To pa se ni izkazalo za najboljšo potezo, saj je suhljati in kar 201 centimeter visoki Peter Crouch, ki je precej svojega znanja pokazal že na sobotni prvenstveni tekmi proti Arsenalu, v 63. minuti preskočil obrambo in v gol z glavo poslal novo Finnanovo podajo. S tem so prvaki iz leta 2005 postavili še enega zadnjih kamenčkov v mozaik novega velikega evropskega uspeha.

Druga dva četrtfinalna obračuna bosta v sredo prav tako ob 20.45, na prvem bo italijanska Roma gostila Manchester United, na drugem pa bo Chelsea skušal izkoristiti prednost domačega terena proti Valencii. Povratne tekme bodo 10. in 11. aprila. Prvi polfinalni tekmi bosta 24. in 25. aprila, povratni 1. in 2. maja, finale pa bo 23. maja v Atenah.