Liverpoolu na papirju najlažji tekmec

Evropska nogometna zveza (UEFA) je v Atenah izžrebala pare četrtfinala in polfinala lige prvakov. Prve tekme bodo na sporedu 3. in 4. aprila, povratne pa 10. in 11. istega meseca.

Objavljeno
09. marec 2007 16.13
Atene - Evropska nogometna zveza (UEFA) je v Atenah izžrebala pare četrtfinala in polfinala lige prvakov. Žreb je določil, da se bodo v četrtfinalu pomerili Milan in Bayern Muenchen, PSV Eindhoven in Liverpool, Roma in Manchester United ter Chelsea in Valencia. Prve tekme bodo na sporedu 3. in 4. aprila, povratne pa 10. in 11. istega meseca. Finale bo 23. maja v grški prestolnici.

Ples kroglic v Grčiji je najbolj zadovoljil privržence angleških klubov, saj niti en par ni popolnoma angleški. Obstaja tudi možnost, da se bosta prvič v zgodovini tekmovanja v finalu pomerili dve ekipi iz premier league. "Zelo smo veseli, ker smo se ognili drugima angleškima kluboma. To je zelo dobro. Res je, da se lahko tudi v finalu srečata angleški ekipi, toda možnosti za takšen ali drugačen razplet je zelo veliko. Če bomo vsaj mi v finalu, bom zelo zadovoljen," je po žrebu dejal izvršni direktor Chelseaja Peter Kenyon.

Chelsea se bo pomeril z Valencio, oba kluba pa združuje dejstvo, da še nikoli nista osvojila naslova prvaka v tem tekmovanju. Portugalec na klopi Chelseaja Jose Mourinho je sicer s Portom že stal na vrhu Evrope, toda z ekipo s Stamford Bridgea bi to napravil prvič. Valencia je bila najbližje v letih 2000 in 2001, ko je izgubila v finalu. "Če pogledamo, katere ekipe so že izpadle, ugotovimo, da bo kakovost na naslednjih obračunih res na zelo visoki ravni. V celoti gledano pa smo zadovoljni z žrebom," je pojasnil Kenyon, čigar Chelsea velja za glavnega favorita za končno zmago.

Stara znanca PSV in Liverpool

PSV in Liverpool sta že stara znanca, saj sta se v tej sezoni dvakrat že srečala. V Eindhovnu je bilo 0:0, v Liverpoolu pa so "Reds" slavili z 2:0. Kljub temu pa Nizozemcev, ki so na papirju najslabši četrtfinalist (tudi na stavnicah kotirajo bistveno slabše kot druge ekipe), ne gre podcenjevati. Med drugim so nase opozorili že z izločitvijo lanskega finalista Arsenala.

Liverpool v domačem prvenstvu resda za vodilnim Manchester Unitedom zaostaja že 19 točk, toda v ligi prvakov je moštvo z Anfield Roada pokazalo izjemne predstave, ki bi ga prav lahko popeljale vse do konca. Ne nazadnje so tudi neprecenljive izkušnje iz sezone 2004/05, ko je Liverpool petič osvojil Evropo, še kako žive in zdi se, da je najboljšo formo prihranil prav za ligo prvakov.

V polfinalu bi se lahko srečal s Chelseajem, kar bi bila ponovitev iz zmagovitega leta 2005. Takrat je "rdeče" v finale popeljal zadetek Luisa Garcie. "Navijači so gotovo zadovoljni z žrebom, mi pa nočemo ponoviti napake iz lanske sezone. Takrat so vsi govorili, da bomo izločili Benfico, na koncu pa je ona nas. Vsak dvoboj na tej ravni tekmovanja je težak. O PSV vemo praktično vse, saj smo z njim že igrali, toda to ne pomeni, da nas čaka lahko delo. Včasih je vedenje o tekmecu res prednost, včasih pa tudi ne, saj tudi tekmec ve vse o tebi. Previdni moramo biti," pravi prvi strokovni mož Liverpoola Rafa Benitez.

Favoriti so Angleži

V dvoboju med Romo in Manchester Unitedom so favoriti Angleži, ki v domačem prvenstvu zanesljivo vodijo, ob tem pa so v osmini finala rutinirano izločili francoski Lille. "Biti moramo previdni. Videli smo, kako je Roma nadigrala Lyon. Ključna naloga bo zaustaviti Francesca Tottija, Danieleja De Rossija in Mancinija. Če bomo le zadržali takšno raven igre, kot jo imamo zdaj, potem verjamem, da bomo 'preskočili' tudi Romo," meni Alex Ferguson, dolgoletni trener Manchestra.

Na drugi strani je Roma proti vsem pričakovanjem izločila Olympique Lyon, ki je pred sezono veljal za enega glavnih favoritov za naslov, toda slabša forma v zadnjem obdobju in mogoče tudi preveč nonšalantna igra sta Francoze kaznovala in v četrtfinale zasluženo potisnila Rimljane. "Na tej točki smo vsi izenačeni. Seveda, Manchester United je verjetno malce močnejši od vseh klubov, ki so še v igri. Vajeni so tega tekmovanja in imajo izjemno ekipo - močno, mlado, izjemne posameznike in hkrati odličen kolektiv. Morali bomo igrati tako kot proti Lyonu, torej brez vsakršnih kalkulacij," je povedal trener Rome Luciano Spalletti.

Šestkratni evropski prvak se bo pomeril z Bayernom

Šestkratni evropski prvak Milan se bo spopadel z Bayernom, ki je najprestižnejšo evropsko klubsko lovoriko osvojil štirikrat. Milan je nazadnje slavil leta 2003, Bayern pa 2001. Toda tako Italijani kot Nemci trenutno niso na ravni prejšnjih let, oboji imajo nemalo težav v domačih ligah.

"V žrebu bi lahko dobili še težjega tekmeca, tako da smo lahko kar zadovoljni. Bil pa bi navdušen, če bi se prebili v polfinale, saj bi bili dvoboji tako z Romo kot Manchestrom izjemni," je svoje videnje žreba orisal strateg Milana Carlo Ancelotti, ki je evropski naslov osvojil tako kot igralec kot tudi kot trener, in dodal: "Toda pred nami je najprej Bayern, klub z izjemno tradicijo. Je fizično zelo močna ekipa. To zimo je imela nekaj težav, toda popravlja se iz tekme v tekmo. Menim, da bo to zelo izenačen obračun."

Podobnega mnenja je tudi Ancelottijev kolega na Bayernovi klopi Ottmar Hitzfeld: "O Milanu ne gre izgubljati besed. To bo za nas velik izziv. Ima izjemne posameznike, tudi mi se ne bi branili kakšnega Kakaja. Oboji smo v tej sezoni malce slabši, še se borimo za ligo prvakov v domačih prvenstvih. Za nas lahko povem, da še ne igramo na želeni ravni, samo z vzdušjem pa ne moreš dobiti tega tekmovanja. Odločitev bo padla na povratni tekmi v Münchnu."

Četrtfinalni pari lige prvakov:
Milan - Bayern Muenchen
PSV Eindhoven - Liverpool
Roma - Manchester United
Chelsea – Valencia

Polfinalna para lige prvakov (24./25. april ter 1./2. maj):
Chelsea/Valencia - PSV Eindhoven/Liverpool
Roma/Manchester United - Milan/Bayern Muenchen