Ljubljanski derbi kot vaški prestiž

Danes bodo na sporedu vse tekme 10. kola v 1. slovenski nogometni ligi. Največ zanimanja bo deležen ljubljanski derbi med Interblockom in Olimpijo. Dvoboj v Šiški se bo začel ob 16. uri.

Objavljeno
23. september 2009 12.18
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Vstop v drugo četrtino nogometnega prvenstva bo pospešen. Že danes bodo na sporedu tekme 10. kola, med njimi pa bo v središču pozornosti ljubljanski derbi v Spodnji Šiški, kjer bo gostitelj Interblock. Vodilni dvojec, Luka Koper in Rudar, gostuje v Celju in v Lendavi, medtem ko bo v Novi Gorici »krizni« derbi: gostujejo Mariborčani. Na Ptuj prihajajo Domžale.

Lendava: Nafta – Rudar (16, Roman Glažar): Za gostitelje je vsaka tekma za biti ali ne biti. Spodrsljaj, če poraz z drugouvrščenim sploh sodi v kategorijo neuspehov, bi jih lahko spet postavil na dno lestvice. Iz tekme v tekmo iti z bremenom glavnega kandidata za izpad, je sila nehvaležna popotnica. A kakšne so sploh možnosti Lendavčanov, če je povratnik Aleš Čeh najboljši posameznik? Slabe, vse dokler ne bodo strelci napadalci (Volaš, Sebök) in glavni ideologi igre mojstri (Vasiljev, Koplarovics). Brez fanatizma, ki ga doma sicer ne manjka, pa tudi ne bo šlo. Goriški izbruh Mirze Mešića je spodbuden za velenjski tabor, ki za podvige nujno potrebuje tipičnega strelca za 15 ali več golov.

Ljubljana: Interblock – Olimpija Ljubljana (16, Gregor Gostenčnik): Kdo je najboljši »na vasi«? Vsaj do spodobnega štadiona in do trenutka, ko se bo v glavnem mestu dneve ali tedne govorilo o mestnem derbiju, bo to pač vaški dogodek. Da o tem, koliko uglednežev derbi privabi na šišensko tribuno, ne omenjamo, zgolj peščico. Položaj na lestvici je spodbuden za navijače, trenutna forma obeh moštev je obetavna, pri čemer je zeleno-bela glede na prvo medsebojno tekmo fantastična. Zeleno-beli so celo presenečenje. Oblikovanje moštva in podobe na igrišču jim gre precej bolje od rok kot rdeče-črno-belim, ki imajo vsaj polovico prvokategornikov še poškodovanih. Za nameček Olimpija Ljubljana igra nogomet, Interblock še ne. Oziroma na trenutke, ki pa so povezani s prebliski posameznikov, kot je na primer Vladimir Milenković. Ni ga veliko videti, a ko izstopi iz teme, je nevaren kot kača. Favoriti so domači, ker jim ni treba napadati, marveč čakati na tekmečeve spodrsljaje.

Ptuj: Labod Drava – Domžale (16, Roberto Ponis): Ko so Ptujčani odpisani ali na tleh, čudežno vstanejo. Na dnu še niso, kar bi lahko pomenilo, da so Domžalčani bliže zmagi. Celjska jim je dala krila in predvsem samozavesti, ki je ni bilo čutiti. Oči navijačev bodo uprte v Mariborčana Marka Drevenška, na začetke sezone še člana Drave, zdaj pa »bombarderja« Domžal. Njegovi projektili, ki so pogostokrat reševali tudi Ptujčane, so za v učbenike. In za spektakularne vložke.

Nova Gorica: Hit Gorica – Maribor (18, Damir Skomina): Puč se še ni izšel. Anton Kosmačin je obdržal predsedniški položaj, a ne zaradi podpore članov upravnega odbora, ampak zavoljo legalnosti postopkov. Predsednik namreč ni odstopil, odstavijo ga lahko le na seji skupščine kluba. Njegovi nasprotniki, ki sicer prav tako niso kdo ve kako verodostojni, naj bi jo tudi sklicali. Upornike je najbolj razburilo Kosmačinovo samovoljno angažiranje Vladana Mladenovića, ki bo tekmo, dve ali tri strokovni vodja, kar si je od glavnega odra oddaljen in silno nesrečen prvovrstni kibic srčno želel dolga leta. Kakšen dober nasvet Darku Milaniču, kako iz krize, bi lahko dal, a vijolični trener ima preveč skrbi za sproščene pogovore. V krizi mu je na pomoč spet priskočil Zlatko Zahovič, ki je s prstom pokazal na krivce. Kakšen bo odgovor mlajših vijoličnih sil?

Celje: CM Celje – Luka Koper (20.15, Boris Tošeski): Lepšega gostovanja kot v Celje Koprčani ne poznajo. Tu so pisali vse največje uspehe, vključno z zadnjo tekmo minule sezoni, ki jim je prinesla obstanek in jim omogočila, da v tej jurišajo na vrh. Samozavest, izkušnje Mirana Pavlina in goli Mitje Brulca, ki je v življenjski formi, jih resnično delajo šampione. A zdaj se bodo iz tekme v tekmo soočali s tem, da je favorit vselej največja tarča tekmecev.


Lestvica:

1. Luka Koper 9 7 2 0 18: 9 23

2. Rudar Velenje 9 7 1 1 17: 6 22

3. Interblock 9 4 2 3 13:10 14

4. Olimpija (-2) 9 5 0 4 16:11 13

5. CM Celje 9 4 1 4 13:14 13

6. Maribor 9 3 1 5 12:12 10

7. Labod Drava 9 2 3 4 10:16 9

8. Domžale 9 2 3 4 12:20 9

9. Nafta 9 2 1 6 10:17 7

10. Hit Gorica 9 2 0 7 11:17 6