Loeb že šestič svetovni prvak

Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je na zadnji dirki sezone po Walesu ubranil naslov svetovnega prvaka ter se lovorike najboljšega voznika relija na svetu veselil že šestič v svoji karieri.

Objavljeno
25. oktober 2009 16.21
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Cardiff - Njegov edini tekmec v boju za skupno prvo mesto Finec Mikko Hirvonen (Ford) je imel nekoliko smole, saj se je v predzadnji hitrostni preizkušnji moral ustaviti, da bi zaprl pokrov motorja, kar je bila voda na mlin Sebastienu Loebu, ki je tako lahko brez težav danes zmagal s precejšnjo prednostjo 1:06,1 minute. Hirvonen in Loeb sta bila edina tekmeca za letošnji naslov. Tretji je bil danes Španec Dani Sordo (Citroen).

Branilec lovorike, ki mu pravijo tudi "gospod reli", je imel pred današnjim 12 relijem točko zaostanka za Fincem, ki še ni osvojil naslova prvaka. Loeb je vpisal že sedmo letošnjo zmago in skupno 54. v karieri. "Zelo, zelo sem srečen. To je bila neverjetna sezona. Dobro smo začeli, potem nas je sreča zapustila. Sem smo prišli s točko zaostanka za Hirvonenom, zdaj pa smo si naslov privozili le s točko prednosti. Dvoboj je bil vse do konca izenačen in izredno težek," je po novem naslovu prvaka povedal Loeb.

Francoz je bil sicer v začetku prvenstva izredno prepričljiv, dolgo časa je veljal za nezmotljivega, ne glede na podlago, po kateri je potekala dirka. A nato so ga po petih zmagah zaustavile lastne napake in huda junijska nesreča na Češkem. Smola ga je nato spremljala ves drugi del sezone. Z zmago v Španiji na predzadnji dirki za svetovno prvenstvo se je znova vrnil v boj za naslov prvaka in ga z zadnjo zmago tudi dobil. Prvo zmago v karieri je Loeb vknjižil leta 2002 na reliju po Nemčiji.

Edini slovenski predstavnil padel na končno 30. mesto

Edini slovenski predstavnik Tomaž Kaučič je zadnji dan relija po Walesu osvojil 46. mesto in padel na končno 30. Za Loebom je Mariborčan s sovoznikom Petrom Zorenčem v Subarujevi imprezi zaostal skupno 46 minut in pol. Mariborčan je dobro odpeljal prva dva dneva relija, a so ga nato upočasnile tehnične težave na dirkalnem subaruju. V cilj je na svojem krstnem nastopu na reliju za SP prišel kot sedemnajsti v skupini N4 in na repu trideseterice v skupni razvrstitvi.

"Današnji dan je bil zares težaven in frustrirajoč, ker dirkalnik ni deloval pravilno. Imela sva težave z motorjem, ki je deloval le po treh cilindrih, vendar smo se v ekipi dogovorili, da poskusiva priti do cilja. Vsekakor je reli za svetovno prvenstvo dobra izkušnja za naju oba, predvsem naporna, tako da bova naslednjič pred tem bolj pridno obiskovala fitnes ter se bolje fizično pripravila. Celotno vzdušje je super, ob progi je kljub obupnemu vremenu ogromno število ljudi, ki spodbujajo tekmovalce. Cel vikend je svojevrstno doživetje in želim si, da za naju ni zadnje," pa je po debiju na reliju za SP povedal Kaučič.