Loeb zmagal na Monteju

Francoz Sebastien Loeb je zmagal na uvodnem reliju sezone svetovnega prvenstva, ki se je končal v Monte Carlu ter s tem napovedal, da se bo resno potegoval za četrti naslov prvaka.

Objavljeno
21. januar 2007 12.20
Sebastien Loeb
Monte Carlo - Francoz Sebastien Loeb je zmagal na uvodnem reliju sezone svetovnega prvenstva, ki se je končal v Monte Carlu ter s tem napovedal, da se bo resno potegoval za četrti naslov prvaka. S citroen C4 je po 15 hitrostnih preizkušnjah za 38,2 sekunde ugnal kolega v moštvu Daniela Sorda iz Španije in za minuti in 22,8 sekunde finskega svetovnega podprvaka Marcusa Groenholma (ford focus).

Za Loeba se je prejšnja sezona končala 24. septembra z zmago v Turčiji, potem pa je zaradi zloma roke izpustil zadnje štiri dirke leta 2006. Toda francoski velemojster je na prvem reliju po okrevanju pokazal, da bo v tem športu vse po starem in da ga bodo tekmeci tudi v sezoni 2007 le stežka premagovali.

Pred začetkom relija Monte Carlo je bilo nekaj neznank, večina v zvezi z Loebom: kako dobro je trikratni svetovni prvak pripravljen po dolgotrajnem okrevanju zaradi poškodbe in kako se bo znašel za volanom novega dirkalnika Citroen C4 WRC, ki so ga Francozi prvič uradno predstavili na uvodnem letošnjem reliju in z njim poslali, vsaj v tovarniški različici, v pokoj preizkušeno Xsaro, s katero je Loeb dosegel vse svoje zmage. Že uvodni hitrostni preizkušnji v četrtek sta dali odgovor na večino vprašanj: Loeb je hiter tudi v novem avtomobilu, celo tako hiter, da mora paziti le na tekmeca iz lastnega tabora. Že po uvodnih nočnih hitrostnih preizkušnjah v okolici mesta Valence - prireditelji so letos zaradi logističnih težav skorajda vse dogajanje preselili kakšnih 300 kilometrov severno od kneževine in v Monaku izvedli le superspecial - sta si Citroena priborila naskok pred tekmeci in ga v naslednjih dneh le še povečevala. Edini, ki jima je bil kolikor toliko blizu, je bil lanski zmagovalec Monteja in na koncu drugi v SP Marcus Groenholm, a je tudi on do konca nabral minuto in 22 sekund zaostanka.

"To je bil sijajen začetek, tako zame kot za moštvo. Nedvomno bo uspeh na prvi dirki velika motivacija za naprej. Kot kaže, pa bom moral najbolj paziti kar na tekmeca iz svojega moštva," je bil domačega uspeha vesel 32-letni Loeb, ki se je veselil četrte zmage v kneževini (po letih 2003, 2004 in 2005) ter skupno 29. v karieri, in obenem pohvalil dobro predstavo mladega Španca. Francoski dirkač se je s štirimi zmagami pridružil Italijanu Sandru Munariju, Nemcu Walterju Roehrlu, Špancu Carlosu Sainzu in Fincu Tommiju Makinenu, ki so se doslej lahko pohvalili s po štirimi uspehi na tem tekmovanju. Loeb je z novo zmago napovedal, da se je odločno podal v lov na Makinenove štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka v letih 1996-1999.

Potem ko je bilo na prvih treh mestih že vse odločeno, saj je imel Loeb lep naskok pred Sordom, ta pa slabo minuto pred Groenholmom, je bil zadnji dan relija, ko so na monaških ulicah odpeljali le 2,8 kilometra dolg superspecial, v ospredju zanimanja boj za četrto mesto drugih voznikov Forda in Subaruja. Mikko Hirvonen je imel osem desetink naskoka pred Chrisom Atkinsonom, nazadnje pa je bil za pičli dve desetinki boljši Avstralec in si tako privozil mesto tik pod stopničkami.
Sezona se bo nadaljevala s skandinavskima preizkušnjama: reli na Švedskem bo na sporedu od 9. do 11. februarja, na Norveškem, ki bo doživela premiero na najvišji ravni, pa teden dni kasneje.