Lucija Polavder brez uvrstitve

Slovenska judoistka Lucija Polavder je na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu v kategoriji nad 78 kilogramov ostala brez uvrstitve, potem ko je v drugem krogu po točkah klonila proti Britanki Karini Bryant, s katero je doslej izgubila že petkrat.

Objavljeno
30. avgust 2009 13.32
Ka.K./STA
Ka.K./STA

Rotterdam - Danes je kot zadnja izmed sedmerice slovenskih borcev in bork na tatamije v dvorani Ahoy stopila še "težkašica" Lucija Polavder. Potem ko je na zadnjem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Riu de Janieru rešila slovensko čast in kot zadnja tekmovalka v ekipi v kategoriji open priborila edino kolajno za Slovenijo, je tudi tokrat vse ostalo na njenih plečih. Zaradi nekoliko spremenjenih pravil je namreč precej slovenskih favoritov na tem prvenstvu ostalo brez odličij, kljub temu pa sta peto mesto Urške Žolnir in sedmo mesto Raše Sraka Vuković vseeno visoki uvrstitvi.

 

Polavderjeva je imela v prvem krogu za nasprotnico Američanko Nino Cutro-Kelly, ki ji ni bila dorasla nasprotnica. Polavderjeva je povedla in nato s precej aktivnejšo borbo po treh minutah slavila zmago z iponom (10:0). Že v drugem krogu pa se je Polavderjeva srečala z eno izmed favoritinj za končno zmago, Britanko Karino Bryant. Precej višja in fizično dobro pripravljena Britanka Polavderjevi ni pustila blizu. Varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana je sicer s svojo značilno hitro borbo poskušala vse mogoče, vendar je do točk prihajala nasprotnica. Poldrugo minuto pred koncem je Bryantova povedla z vazarijem (7:0) in prednost kljub vidni utrujenosti zadržala do konca ter tako še petič v karieri premagala Polavderjevo. Po novem sistemu tekmovanja je to za Polavderjevo pomenilo konec tekmovanja brez pravice repasaža.

 

"S tekmovanjem oziroma rezultatom sem nezadovoljna. Borbe so potekale v redu, ne morem reči, da se nisem borila. V prvi borbi sem začela nekoliko zaspano, potem se mi je odprlo in je šlo. Tudi v drugi borbi sem pokazala, da se znam boriti tudi z najboljšimi, na koncu mi je do zmage zmanjkala kakšna minuta, saj je bila nasprotnica že precej utrujena," je na kratko svoj nastop ocenila Polavderjeva, ki je na OI v Pekingu lani osvojila bron.

 

Bolj zgovoren je bil njen trener Fabjan: "Naporna sezona je za nami. Vsaka dva meseca imamo nov vrhunec in težko je z vsakega tekmovanja prinesti odličja. Vsi komaj čakamo, da zdaj pridemo domov. Naši judoisti so žrtvovali vso zimo, pomlad in poletje, da bi tudi tukaj stopili na zmagovalni oder. Mirno lahko zapišete, da jih je vsaj polovica prišla po kolajno. Ampak se žal ni izšlo. Tudi vzdušje v ekipi je po prvih uvodnih porazih padlo. Težko je biti vesel in navijati za sotekmovalce, če imaš svoje težave in neprestano misliš nanje."

 

Fabjan je že pred pričetkom današnjih borb dejal, da bo težko premagati Bryantovo: "Polavderjevo je bilo zelo težko pripraviti na drugo borbo. Tako pač je, če veš, da si z nekom že izgubil štirikrat, lahko hitro še petič. Kljub vsemu nismo nezadovoljni, rečem lahko, da so vsi naši tukaj dali vse od sebe, v nekaj primerih pa so jih od osvojitve kolajne ločile le malenkosti."

 

Večina reprezentantov si bo zdaj le lahko privoščila želeni in težko pričakovani počitek, tega pa bo malo manj za nekatere judoistke celjskega Sankakuja, ki jih 18. septembra v Parizu čaka evropski klubski pokal.