Lukšič: Obnova Ljudskega vrta je skupen interes

Ministrstvo za šolstvo in šport je ob prekinitvi pogodbe za sofinanciranje 2. faze gradnje štadiona v Ljudskem vrtu ravnalo korektno, vendar to ni v skladu z namero, da se obnova nadaljuje, pravi minister Igor Lukšič in zagotavlja, da bodo poiskali pravne možnosti za rešitev.

Objavljeno
11. november 2009 14.38
Stadion v novi podobi
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Na današnjem srečanju s predstavniki občine Maribor in ZMŠD Branik so se dogovorili, da bodo na ministrstvu storili vse, kar je v njihovi moči, da preverijo pravne možnosti in tako najdejo način, da bo ministrstvo še naprej sodelovalo pri sofinanciranju projekta obnove štadiona Ljudski vrt v Mariboru, je zatrdil Lukšič. Po njegovih navedbah bo tako skupen cilj uresničen v roku, torej avgusta prihodnje leto.

Kot pojasnjuje, je bilo narejenih "nekaj korakov, ki so nas navedli na to, da smo ocenili, da bo ta projekt po pogodbi težko izveden". Predstavniki Mestne občine Maribor in Zveze mariborskih športnih društev (ZMŠD) Branik, s katerimi je ministrstvo podpisalo tristransko pogodbo, pa so jih, kot je dejal Lukšič, danes na ministrstvu prepričali, da bo projekt končan v roku. Po njegovih besedah ni nobenega razloga, da ne bi te njihove volje in njihovih naporov podprli, saj je "naš skupen interes, da se stadion obnovi".

V proračunu za leto 2010 je za omenjeni projekt rezerviranih 1.190.000 evrov sredstev, težava pa so letošnja sredstva v višini 880.000 evrov, ki so letos izpadla, je pojasnil minister in ob tem izrazil prepričanje, da bodo rešitev našli. Mariborski podžupan Andrej Verlič je po srečanju izrazil veselje nad pripravljenostjo ministrstva, da poišče zakonite in primerne rešitve za to, da bodo lahko zagotovili nemoteno izvajanje pogodbe in tako dokončali drugo fazo dograditve in izgradnje mariborskega Ljudskega vrta.

Vodja projekta Alojz Križman, sicer prvi mož Branika, ob tem dodaja, da je projekt v začetni fazi zamujal, sedaj pa se izvaja in bo končan v predvidenem roku. Po njegovem mnenju je bilo delovanje ministrstva korektno.

Ministrstvo za šolstvo in šport je v začetku meseca Mestno občino Maribor obvestilo o prekinitvi pogodbe za sofinanciranje druge faze gradnje stadiona Ljudski vrt, s čimer bi občina izgubila dva milijona evrov iz naslova sredstev za regionalni razvoj, ki bi jih morala črpati preko ministrstva. Kot so takrat pojasnili na ministrstvu, so od pogodbe odstopili, ker občina ni izpolnila pogodbenih obveznosti, kar je za njih nesprejemljivo, saj se na ta način dodeljena evropska sredstva ne črpajo skladno z napovedmi in pogodbeno dogovorjeno dinamiko.