Majdičeva fenomenalno

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na tretji tekmi turneje Tour de Ski v nemškem Oberstdorfu premagala vso konkurenco in na 10 kilometrov klasično prepričljivo zmagala.

Objavljeno
03. januar 2007 15.15
Oberstdorf - Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na tretji tekmi turneje Tour de Ski v nemškem Oberstdorfu premagala vso konkurenco in na 10 kilometrov klasično prepričljivo zmagala. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Kristin Steira, tretje pa Finka Virpi Kuitunen. S tem je slovenska šampionka v skupnem seštevku turneje napredovala z 21. mesta na odlično drugo. Moški so tekli na 15 km, popolno zmagoslavje pa je uspelo nemškim tekmovalcem. Zmagal je Franz Goering pred Renejem Sommerfeldtom in Tobiasom Angererjem. Slovenski tekmovalec Nejc Brodar je bil 62.

Slovenska snežna princeska je zrasla v kraljično. Po uspehih v sprintu je odlično nastopila tudi v svoji nekdaj paradni disciplini, klasičnem teku na 10 kilometrov. Tekme na razdalji so ji bile sicer v letošnji sezoni že pisane na kožo, v italijanskem Cogneju je 13. decembra zaostala zgolj za Finko Virpi Kuitunen, tokrat pa je bila nepremagljiva. Sprva je tekla nekoliko z rezervo, nekateri so se že zbali, da se bo ponovil torek, ko je imela težave z materialom in je dvojno zasledovanje v Oberstdorfu končala šele na 33. mestu. Vendar pa se črn scenarij ni ponovil, pravzaprav je Majdičeva nastopila kar v vlogi režiserke in vajeti na tekmi vzela v svoje roke. Po prvem krogu je pričela stopnjevati ritem in drugi del proge odtekla daleč najhitreje. Tako je imela na koncu pred najbližjo zasledovalko skoraj pol minute naskoka. V cilju je tako le opazovala, kako so vse konkurentke po vrsti za njo zaostajale. Zmagovalni ples, preden je stopila na najvišjo stopničko, je bil zato več kot upravičen.

"Danes mi je uspel resnično neverjeten tek. Pred tekmo sem si rekla, da slabše kot včeraj, ne more biti. Smuči so bile danes res fantastične, vse, kar sem včeraj izgubila, sem danes s smučmi dobila, poleg tega sem imela res močno voljo, da dobim nazaj izgubljene sekunde. Imela sem dobro startno številko, kar je bil tudi razlog, da sem ujela tiste, ki so bile najbolj blizu, saj sem jih lahko v naslednjih krogih opazovala," je dejala Majdičeva, ki je bila prepričana, da kljub počasnejšemu začetku ne more teči slabo. "Pri meni je tako, da vedno začnem počasi. Po torkovi tekmi mi ni bilo najbolj jasno, kaj se je dogajalo, pomislila sem že, da nisem dovolj pripravljena, tudi zato sem začela počasneje. Potem sem stopnjevala ritem in znova odlično zaključila. Rečem lahko, da je to tista prava zmaga, tek je distanca in 10 km klasično je disciplina, ki tudi meni največ pomeni," je o nastopu povedala Majdičeva, ki jo do konca turneje čakajo še tri preizkušnje.

"Vsekakor bo za vse tekmovalke dan D v nedeljo, ko bomo morale splezati na vrh smučišča. Tour se spreminja iz dneva v dan, vse pa se bo odločalo v prihodnjih dneh. Kljub temu menim, da sem že kar dosti pokazala. Zdaj bomo videli, kako naprej. Po sprintu v Muenchnu smo ugotovili, da so bile vse tekmovalke z vrha kar precej utrujene. Morda ni smiselno porabiti preveč energije za tistih nekaj desetink razlike, saj pri sprintu porabiš veliko energije, učinek v zaostankih pa je majhen. Mislim, da bomo v Asiagu poskusili narediti čim več v kvalifikacijah, potem pa bomo ocenili ali sem dovolj močna za najvišja mesta v finalu. Izračunali bomo ali se splača iti na vse ali nič, ali je bolje prihraniti moči za razdaljo," je še povedala slovenska športnica leta 2006.

"Lahko rečem le super," je v svoji slovaški slovenščini uvodoma dejal trener slovenske reprezentance Ivan Hudač. "Seveda smo z rezultatom več kot zadovoljni, zdaj smo tudi nadoknadili včerajšnji zaostanek v celoti. To je dobra popotnica za naprej, ob dobrem počutju in dobro pripravljenih smučeh, bi lahko Petra tudi v drsalni tehniki na Touru še marsikaj pokazala, saj je res dobro pripravljena," je povedal Hudač, ki pa ni mogel biti zadovoljen z uvrstitvama drugih dveh slovenskih tekmovalk.

Maja Benedičič zaradi zdravstvenih težav ni nastopila, preostali slovenski predstavnici pa sta preizkušnjo končali pri repu uvrščenih, Vesna Fabjan je bila 53., Barbara Jezeršek pa mesto slabša. "Preostale naše tekmovalke tokrat niso najboljše nastopile, znova poudarjam, da so še mlade in da so tukaj zato, da nabirajo izkušnje. Maja Benedičič se je v torek pritoževala nad želodčnimi težavami in ko sem danes videl, da se slabo počuti, sem sklenil, da raje ne nastopi, kot pa da je med zadnjimi. Za Vesno sem si želel, da ostane v pogonu, zanjo so pomembne sprinterske točke, za Barbaro je bila to dobra izkušnja," je še dejal Hudač.

Nekoliko slabše je nastopil tudi Nejc Brodar, ki je bil 62. Tudi njemu je utrujenost že dobro načela noge, vendar ima na petkovem sprintu v Asiagu še možnosti za vidnejšo uvrstitev. Ta je sicer tokrat uspela Nemcu Franzu Goeringu, ki je tako osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. Domače gledalce sta z drugim in tretjim mestom razveselila tudi Rene Sommerfeldt in Tobias Angerer. Iz Nemčije se tekači zdaj selijo v Italijo. Po dnevu premora jih najprej v petek čaka Asiago, kjer bo na sporedu sprint v drsalni tehniki, nato pa sledi še Val di Fiemme v soboto in nedeljo, najprej s skupinskim startom na 15 oziroma 30 km ter zasledovanjem na 10 oziroma 15 km.


Izidi:

- ženske, Tour de Ski, 3. tekma, 10 km klasično:

1. Petra Majdič (Slo) 28:44,8
2. Kristin Steira Stormer (Nor) + 27,2
3. Virpi Kuitunen (Fin) 33,8
4. Valentina Ševčenko (Ukr) 37,1
5. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 37,9
6. Vibeke Skofterud (Nor) 38,3
7. Marianna Longa (Ita) 54,8
8. Viola Bauer (Nem) 56,0
9. Evi Sachenbacher Stehle (Nem) 59,5
10. Kamila Rajdlova (Češ) 1:04,2
...
53. Vesna Fabjan (Slo) 4:39,7
54. Barbara Jezeršek (Slo) 5:56,4