Majdičeva in Fabjanova deveti

V finalu ekipne preizkušnje v Saporu sta slovenski tekačici Petra Majdič in Vesna Fabjan bili deveti. Zmago sta slavili Finki, pri moških pa Italijana.

Objavljeno
23. februar 2007 13.20
Tretjeuvrščena Virpi Kuitunen, zmagovalka Astrid Jacobsen in srebrna Petra Majdič
Saporo - Slovenski smučarski tekačici Petra Majdič in Vesna Fabjan sta v finalu ekipne sprinterske preizkušnje svetovnega prvenstva v japonskem Saporu osvojili deveto mesto. Zmagali sta finski tekmovalki, Virpi Kuitunen in Riita Liisa Roponen, pred Nemkama in Norvežankama, medtem ko je v moški konkurenci, ki je minila brez slovenske ekipe, zmago slavila Italija (Cristian Zorzi, Renato Pasini) pred Rusijo in Češko.

Dan po velikem uspehu slovenskega smučarskega teka, ko je Petra Majdič osvojila naslov svetovne podprvakinje, je morala šampionka znova na sneg. Na sporedu je bila ekipna sprinterska preizkušnja, ki je s svojo zahtevnostjo marsikoga presenetila. Tako je brez finalnega nastopa ali kolajne ostala prenekatera ekipa, ki je sicer štela med favorite.

V finale s četrtim mestom

Majdičeva in Fabjanova, prva se je sicer na progo v kvalifikacijah Fabjanova, sta si pripravili dobro izhodišče, saj sta v svoji predtekmovalni skupini osvojili četrto mesto za Norveško, Nemčijo in Slovaško, v finale pa je vodilo prvih pet mest. Iz te skupine sta se v finale deseterice uvrstili še Kitajki, medtem ko so iz druge skupine v boj za odličja napredovale predstavnice Finske, Švedske, Italije, Belorusije in Kazahstana.

Slovenki, ki sta na tekmi svetovnega pokala v Düsseldorfu osvojili šesto mesto, sta se na koncu morali zadovoljiti z devetim, kar pa kljub vsemu ni razočaranje. Fabjanova je po prvem krogu finala predala kot osma, nato pa je Majdičeva potegnila in menjala kot peta. V nadaljevanju se je predvsem progi poznala "utrujenost" in razrit sneg je na tla spravil mlajšo od slovenske dvojice. Fabjanova je po drugem spustu končala v snegu in s padcem precej izgubila. S tem sta Slovenki zdrsnili v ozadje in do konca nista mogli več ogroziti reprezentanc v ospredju. Te so medtem bile ogorčen boj za zlato. Najboljše je po zadnji menjavi kazalo branilkama naslova Norvežankama, saj je Jacobsenova, včerajšnja zmagovalka, predala kot prva, nekdanja dvakratna svetovna prvakinja Marit Björgen pa ni popuščala vse do zadnje ravnine. Tam je kakovost in hitre smuči spet pokazala Finka Virpi Kuitunen, ki se je morala na posamičnem sprintu zadovoljiti z bronom, in ugnala obe tekmici.

Zadovoljstvo z devetim mestom


"Zelo smo zadovoljni. Vedeti moramo, da je bila proga izredno težka, zahtevna, selektivna ... Izpadli sta na primer tudi Rusinji. Naša pričakovanja so tudi z devetim mestom izpolnjena, čeprav smo realno računali na uvrstitev nekje med šestim in osmim mestom," je slovenski nastop ocenil pomočnik trenerja Ivana Hudača Marko Gracer. "Jutri je dan D za Nejca Brodarja, ki bo nastopil v dvojnem zasledovanju, enaka preizkušnja v nedeljo čaka Petro. V torek sledi tekma na 10 km v prosti tehniki za ženske, nastopili bosta Katja Višnar in Vesna Fabjan, medtem ko bo Petra varčevala moči za sobotno preizkušnjo na 30 km v klasični tehniki s skupinskim startom. V sredo bo Brodar tekel na 15 km v prosti tehniki," je povedal Gracer.

"Malo je grenkega priokusa, to moram priznati. Proga je zelo zahtevna, mehek, počasen sneg. Tekma je bila izredno težka, saj moramo kar dvakrat preteči po tri kroge na maksimumu, lahko rečem, da zame celo ena najtežjih v karieri. Na 10 km nimam posebnih pričakovanj, na start bom šla sproščeno. Kljub temu, da to ni moja disciplina, se tekme zelo veselim, treba je tekmovati," pa je po današnjem devetem mestu povedala Fabjanova.

Zmaga Italiji, Norvežani brez kolajne

Moška konkurenca je poskrbela za dramatičen razplet, ki je odločil prvaka, najbolje pa se je pri prečkanju ciljne črte odrezal Italijan Cristian Zorzi, ki je ob tem ugnal Rusa Vasilija Ročeva. Ruska dvojica je sicer na zadnji menjavi vodila, a je Zorziju uspel sanjski zadnji krog in še boljši finiš, s čimer je Italija osvojila prvo kolajno na prvenstvu. Za kolajno so se pod nosom lahko obrisali Norvežani, ki so po padcu Tora Arneja Hetlanda končali na razočaranja vrednem sedmem mestu, medtem ko je šlo olimpijskima zmagovalcema Švedoma še slabše, saj si jima ni uspelo zagotoviti finalnega nastopa. Bron je po fotofinišu in zavrnjenem protestu nemške reprezentance pripadel Čehoma.

V soboto se bodo za odličja pomerili smučarji tekači, ki bodo nastopili v dvojnem zasledovanju, med nastopajočimi pa bo tudi edini slovenski predstavnik Nejc Brodar.