Majdičeva odlična tretja

Finska smučarska tekačica Aino Kaisa Saarinen je zmagovalka preizkušnje za svetovni pokal na 30 kilometrov v klasični tehniki v Oslu. Odlično tretje mesto je osvojila slovenska tekmovalka Petra Majdič (+ 48,6).

Objavljeno
17. marec 2007 18.10
Petra Majdič
Oslo - Finska smučarska tekačica Aino Kaisa Saarinen je zmagovalka preizkušnje za svetovni pokal na 30 kilometrov v klasični tehniki v Oslu. Saarinenova (1:23:55,7) je s tem vknjižila prvo zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojila skupna zmagovalka letošnjega svetovnega pokala Finka Virpi Kuitunen (+ 30,6), odlično tretje pa je osvojila slovenska tekmovalka Petra Majdič (+ 48,6). Pri moških, kjer ni bilo Slovencev, je prestižno zmago na 50 km Norveški priboril Odd-Bjoern Hjelmeset pred Nemcem Tobiasom Angererjem, sicer vodilnim v svetovnem pokalu, tretji pa je bil še en Norvežan Frode Estil.

Tekači so prvič lahko menjali smuči

Tokratna tekma v Holmenkollnu je prvič v zgodovini postregla z novostjo. Tekačice so lahko po dobrih dvanajstih kilometrih v boksih, kot pri formuli 1, zamenjale smuči, tekači so zaradi daljše proge to storili dvakrat. Večina tekmovalk in tekmovalcev se je za to odločila in novost se je, kot kaže, obnesla.

Petra z uspešno taktiko

Klasičnih 30 kilometrov v norveškem zimskošportnem središču že dalj časa velja za izredno prestižno tekmo. Težka proga, ki je ne končajo vsi tekmovalci, je bila danes še dodatno zahtevna, saj se je sneg ob višjih temperaturah počasi, a vztrajno spreminjal v "maslo". Tisti, ki so od starta prehitro začeli, so kmalu padli na trda tla, saj je bila proga in s tem preizkušnja vse težja. Slovenska šampionka Petra Majdič se je teka tudi tokrat, tako kot zmeraj, lotila preudarno. V prvih kilometrih je tekla med tretjim in osmim časom, za podobno taktiko pa se je odločila tudi Finka Kuitunenova. Nemka Claudia Künzel-Nystad je bila vsaj do prve polovice proge na vmesnih časih med najhitrejšimi, sčasoma se ji je začela približevati kasnejša zmagovalka Saarinenova.

Saarinenova suvereno

Vendar pa se Nemki kljub hitrejšemu začetku ni izšlo. Tempo je bil očitno prehiter, Saarinenova je hitro nadoknadila izgubljeno, prešla v ospredje in prednost je rasla, poleg tega pa je iz ozadja prihajala tudi Kuitunenova. Künzel-Nystadova se edina ni odločila za menjavo smuči in morda jo je tudi to stalo uvrstitve na stopničke. V zadnjih kilometrih je eno najboljših tekem odtekla Majdičeva, ki je iz kilometra v kilometer manjšala zaostanek. Saarinenova je bila sicer precej v prednosti, na koncu je ta znašala preko pol minute, finsko zmagoslavje je dopolnila še Kuitunenova, odlično tretje mesto pa je vknjižila Majdičeva, ki je že pred tekmo napovedala, da želi biti med najboljšimi.

"Na progi je vse teklo normalno. Odločili smo se, da tudi mi menjamo smuči in obneslo se je. Z novo namazanimi smučmi smo dobili tisti potrebni udarec, ki ga tekmovalka rabi, ko se pojavi utrujenost. Zgubiš slabih 15 sekund, ampak menjava prinese veliko. Petra je spet odlično odtekla, predvsem finiš je bil zelo dober. V cilju mi je sicer dejala, da je enkrat vmes narobe zavila, saj je bila proga malo slabše označena, a kljub temu je izredno zadovoljna, saj si je tu na tej klasični tekmi v Holmenkollnu resnično želela na stopničke. Mislim da je današnjo preizkušnjo odtekla izredno pametno," je povedal trener slovenske reprezentance Ivan Hudač.

Zmaga na Hilmenkollnu so sanje

"Zmagati na 30 km v Holmenkollnu, to so sanje. Dobro sem se počutila, vendar sem po 20 kilometrih občutila utrujenost. S pomočjo navijačev sem na koncu le uspela priteči v cilj kot prva, tako da gre zahvala tudi njim. Menjava smuči se je dobro obnesla, vendar menim, da bi morali v prihodnje teči brez tega," je po prvi zmagi v karieri dejala Saarinenova. "Priti na stopničke na tej tekmi, to je nekaj neverjetnega. Dobro sem tekla, tudi smuči so bile odlične. Čeprav sem zaradi napačne izbire proge izgubila kakšnih 15 sekund, ko sem narobe zavila, sem kljub temu, da sem se morala vračati, vseeno nastopila zelo dobro," pa je po tekmi povedala Majdičeva.

Majdičeva je s tokratnim tretjim mestom sicer dobila nove točke svetovnega pokala, kljub temu, da se je precej približala tretjeuvrščeni Čehinji Katerini Neumannovi, pa ji je račune nekoliko prekrižala Saarinenova, ki se je s 100 točkami zdaj prebila na skupno četrto mesto seštevka. Prvo mesto ima sicer trdno v rokah in nogah Kuitunenova, medtem ko boj za ostala mesta še ostaja odprt.

V moški konkurenci brez slovenskega predstavnika


V moški konkurenci, kjer slovenskega predstavnika ni bilo na startu, saj je Nejc Brodar že zaključil z letošnjimi tekmami svetovnega pokala, čaka ga še svetovno vojaško prvenstvo, je na veselje domačih navijačev zmagal Norvežan Odd-Bjoern Hjelmeset. Ta je tako lovoriko najboljšega na tej prestižni preizkušnji po letu 2002, ko je slavil Thomas Alsgaard, znova priboril Norveški. Hjelmeset je v zadnjih kilometrih ugnal dotlej najbolj prepričljivega Nemca Tobiasa Angererja, sicer vodilnega v svetovnem pokalu, ki je zaostal le malo pod desetimi sekundami. Norveško zmagoslavje je s tretjim mestom dopolnil še Frode Estil.

Najboljše tekače in tekačice čakata zdaj zgolj še dve tekmi svetovnega pokala. V sredo bo v Stockholmu v večernih urah na sporedu sprint, kjer bosta poleg Majdičeve slovenske barve najverjetneje branili tudi Katja Višnar in Barbara Jezeršek, prihodnjo soboto pa bodo tekači in tekačice na smučeh sezono zaključili v Falunu z dvojnim zasledovanjem.