Majdičeva taktično pred zaključkom Toura

V Asiagu se je končal sprint smučarjev tekačev v prosti tehniki, ki v okviru novoletne turneje šteje tudi za svetovni pokal. V ženski konkurenci je zmagala Finka Virpi Kuitunen, v moški pa Norvežan Tor Arne Hetland.

Objavljeno
05. januar 2007 16.30
Petra Majdič
Asiago - V Asiagu se je končal sprint smučarjev tekačev v prosti tehniki, ki v okviru novoletne turneje šteje tudi za svetovni pokal. V ženski konkurenci je zmagala Finka Virpi Kuitunen, druga je bila Norvežanka Marit Bjorgen, tretja pa je bila Italijanka Arianna Follis. Slovenka Petra Majdič je bila na koncu 17., Vesna Fabjan pa 22. V moški konkurenci je bil najhitrejši Norvežan Tor Arne Hetland, pred Švedom Thobiasom Fredrikssonom in Norvežanom Pettrom Nordhugom. Nejc Brodar je tekmo s 36. mestom končal v kvalifikacijah.

Petra Majdič se je na četrti tekmi v okviru serije Tour de Ski skupaj s trenerjem odločila za taktičen nastop. Do konca sta še dve težki preizkušnji in tokratni sprint v prosti tehniki z majhnimi zaostanki ni bil tako pomemben, saj bi lahko bilo preveč potrošene energije previsok davek pred nadaljevanjem. Podobno se je tega sprinta lotilo še kar nekaj drugih tekmovalcev in tekmovalk, ki so svoje moči raje varčevali za nedeljsko preizkušnjo v Val di Fiemmeju, ki jih bo v zadnjih treh kilometrih popeljala tudi na vrh smučišča.

Tokratna disciplina - sprint v prosti tehniki - slovenski šampionki ni pisana na kožo, čeprav je v Muenchnu, ko je bila peta, dokazala nasprotno. Tudi tokrat je šlo za precej prerivanja, Majdičeva je že v prvem krogu četrtfinala morala z roko odrivati nasprotnico, ki je tekla preblizu nje, v drugem krogu pa je po zapletu s Kanadčanko Chandro Crawford skoraj padla. Tam je izgubila največ, ostala zadaj in z nastopom zaključila v četrtfinalu na končnem 17. mestu.

"V bistvu smo se pogovarjali že pred Asiagom, da je zelo težko biti neprestano v vrhu v sprintih. Preprosto preveč energije gre, medtem ko pa so časovni bonusi precej majhni. Mislim, da se nam vsem že pozna utrujenost in menim, da so tudi druge tekmovalke danes malo taktizirale.
Crawfordova je izkušena tekmovalka, nikogar ne spusti zlahka mimo. To se je tudi pokazalo, imela je korak prednosti in to je znala izkoristiti. Nikakor nisem mogla mimo, ko sva se zapletli s palicami, sem skoraj padla. Pri sprintu je tako, da ko si enkrat zadaj, si zadaj. Menim, da sem danes kljub temu dobro odtekla, saj je za menoj zaostalo nekaj največjih konkurentk za visoka mesta v skupnem seštevku Toura,"
je po nastopu povedala Majdičeva.

"Pred tekmo smo malo preučili možnosti. Petro bi želel videti vsaj še v polfinalu, a tudi tako je dobro. Potem ko se je zaletela s Crawfordovo, ni mogla več naprej. Kljub temu menim, da lahko skupno poseže še visoko. Računam da bo na Touru na koncu uvrščena med tretjim in petim mestom, saj so zaostanki v meji pričakovanega. Tudi Vesna je danes tekla dobro, osvojila nove točke svetovnega pokala, malo ji je zmanjkalo, da bi se prebila naprej, vendar pa je izpolnila zadani cilj in spet prišla med najboljših trideset. Brodar dokazuje, da je nekako okrog 30. mesta, v Muenchnu je bil 22., zdaj 36. Žal je ostal brez točk, a je tudi zanj pozitivno, da ve, da je blizu," pa je o nastopih Slovencev povedal trener reprezentance Ivan Hudač.

Tekači in tekačice se že danes selijo v dolino Fiemme, kjer bo v soboto najprej na sporedu skupinski start na 15 km za ženske oziroma 30 km za moške v klasični tehniki, v nedeljo pa sledi še zasledovalna tekma na 10 oziroma 15 km v prosti tehniki, s čimer se bo novost v sezoni - Tour de Ski - tudi zaključila.