Majdičeva v Drammnu spet odlično

Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je v Drammnu osvojila 2. mesto. V ciljnem sprintu jo je premagala vodilna v skupnem seštevku, Finka Kuitunen. Pri moških Slovencev ni bilo na startu.

Objavljeno
14. marec 2007 19.19
Drammen - Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na tekmi svetovnega pokala v norveškem Drammnu osvojila drugo mesto. V ciljnem sprintu je morala Majdičeva priznati premoč le vodilni v skupnem seštevku, Finki Virpi Kuitunen, za katero je zaostala pol sekunde in tako osvojila še tretje letošnje stopničke v svetovnem pokalu. Tretje mesto je osvojila še ena Finka Aino Kaisa Saarinen. Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan je tekmo končala na 31. mestu.

Pri moških, kjer Slovencev ni bilo na startu, je zmagal Norvežan Boerre Naess pred Švedom Matsom Larssonom in rojakom Trondom Iversenom.

Drammen znova poskrbel za slovensko veselje

Ena zadnjih tekem v letošnjem svetovnem pokalu, pred smučarji tekači in tekačicami so le še tri preizkušnje, in sicer v Oslu, sprint v Stockholmu ter tekma v Falunu, je pred začetkom napovedovala vnovično dobro uvrstitev v slovenskem taboru. Drammen, ki se je lani v slovensko zgodovino vpisal z zlatimi črkami, saj je Majdičeva zabeležila prvo zmago v svetovnem pokalu, je znova poskrbel za veselje slovenskih ljubiteljev smučarskega teka. Tudi tokrat je Majdičeva nastopila odlično in premoč priznala zgolj letos praktično nepremagljivi Finki Virpi Kuitunen, ki je tako z novimi stotimi točkami samo še potrdila letošnjo skupno zmago.

Majdičeva si je četrtfinale, torej najboljšo trideseterico, zagotovila z brezhibnim nastopom v kvalifikacijah, kjer je dosegla najhitrejši čas. Težka proga v Drammnu, sestavljena je bila iz kilometrskega pasu snega po mestnih ulicah, je bila Slovenki spet pisana na kožo. Že uvodni vzpon je zmeraj dobro izkoristila in vse do finala v prvi zavoj zmeraj prišla kot vodilna. Da ji proga ustreza, se je videlo tudi v polfinalu, ko je kljub počasnejšemu startu v začetnem vzponu hitro nadoknadila vse izgubljeno.

V finalu se je Majdičeva postavila ob bok letos skoraj nepremagljivi Kuitunenovi in njenima rojakinjama Aino Kaisi Saarinen ter Mona-Lisi Malvalehto, poleg treh Fink pa sta si finale priborili še Švedinji Lina Andersson in Anna Dahlberg. "Vedela sem, da bo v finalu izredno težko. Takšne velesile smučarskega teka v finalu, kot so Švedinje in Finke in da sem bila zraven ..., reči moram, da to je res uspeh. Sotekmovalke so delale ekipno, to se je tudi videlo pri zapiranjih. Kljub oddrsavanju smuči na vzponu, so se mi te oddolžile v spustu, kjer sem lahko izgubljeno nadoknadila. V samem finišu me je Kuitunenova zrinila v skrajno levo progo, ki je bila že precej utrujena od kvalifikacijskih tekov in mislim, da je to odločilo, da se v samem zaključku nisem mogla prebiti pred Finko," je po osvojenem drugem povedala Majdičeva.

Vesna Fabjan je za las grešila četrtfinale

Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan je imela malo smole. V kvalifikacijah je dosegla nehvaležni 31. čas in s tem za eno mesto zgrešila napredovanje v četrtfinale. "Vsi smo dobro, saj so rezultati dobri. Žal mi je le za Vesno, da ni prišla med najboljših 30, potem bi bilo vse skupaj odlično. Najbolj smo seveda zadovoljni z novo odlično uvrstitvijo Petre, ki je na koncu izgubila zaradi malenkost slabše proge," pa je iz Drammna sporočil trener slovenske izbrane vrste Ivan Hudač. "Vesna zdaj potuje domov, saj se mora pripraviti na vojaško SP, na katero se osredotoča tudi Nejc Brodar. Slednji v Skandinavijo ni odpotoval, saj so mu operirali zob, tako da bo na zadnjih tekmah sezone nastopila le še Petra Majdič. Upam, da se ji utrujenost ne bo preveč poznala, glede na tekmice, ki danes niso nastopile, saj tudi na 30 km računamo na novo dobro uvrstitev," je še dejal Hudač.

Majdičeva se bo v skupnem seštevku borila ta 3. mesto

Majdičeva se je s tokratnim drugim mestom povzpela tudi v skupnem seštevku, kjer zdaj zaseda četrto mesto za Kuitunenovo, Norvežanko Marit Bjoergen in Čehinjo Katerino Neumannovo. Od tretjega mesta je Majdičeva oddaljena 73 točk. V sprinterskem seštevku je slovenska šampionka na odličnem drugem mestu, za vodilno Kuitunenovo pa zaostaja 167 točk.

Tekačice bodo v soboto v Oslu tekle na 30 km v klasični tehniki, štiri dni kasneje jih čaka še sprint v Stockholmu, nato pa prihodnjo soboto v Falunu še dvojno zasledovanje na 15 km.