Malysz enostavno najboljši

Na sklepnem dejanju sezone 2006/07 v smučarskih skokih v Planici je Adam Malysz prišel še do tretje zaporedne zmage na letalnici, ki mu je prinesla tudi četrti veliki kristalni globus v karieri. Jernej Damjan je bil dvanajsti.

Objavljeno
25. marec 2007 18.40
Adam Malysz
Planica - Adam Malysz je v dolini pod Poncami na sklepnem dejanju sezone 2006/07 v smučarskih skokih prišel še do tretje zaporedne zmage na letalnici bratov Gorišek, skupaj deveta to zimo pa mu je prinesla še četrti veliki kristalni globus v karieri. S tem se je Poljak vpisal tudi v zgodovino smučarskih skokov kot drugi, po legendarnem Fincu Mattiju Nykaenenu v osemdesetih letih minulega stoletja, ki je štirikrat osvojil svetovni pokal. Planiški konec tedna so dobro unovčili tudi slovenski skakalci in poskrbeli za dober konec sicer, bolj kot ne, sezone za pozabo.

Čeprav je na finale svetovnega pokala v Planico v rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala pripotoval Norvežan Anders Jacobsen s prednostjo 14 točk, je "Batman iz Wisle", kot poljskega veterana kličejo njegovi navijači, že na prvi od treh planiških tekem pokazal, da je to sezono, predvsem v drugem delu, ko je, kot pravi, našel prave občutke, premočan za tekmece. Pred tem na letalnici v Planici še nikoli ni zmagal in poznavalci skokov so ga prej kot za letalca označevali za dobrega skakalca na manjših napravah, v dolini pod Poncami pa mu je uspel kar "hat-trick", s katerim je prišel do četrte končne zmage v svetovnem pokalu.

"To je naravnost neverjetno! Ne morem opisati občutkov ob tem slavju," je z velikim nasmeškom skoraj brez besed ostal Malysz in dodal, da so tri zmage na največji napravi na svetu tudi zanj veliko presenečenje. "Še sam sebe sem s tem presenetil, saj so mi pred tem vsi dopovedovali, da sem dober le na manjših skakalnicah, na večjih pa ne. To je bilo zame res veliko presenečenje, ampak sem tu res užival. Po začetnem strahu, sploh po pripetljaju v Oslu, in prvem poletu, je šlo le še na bolje," je veselo razlagal 29-letnik iz Wisle in razkril nadaljnje načrte: "Preden bom sploh pomislil na novo sezono, se bom najprej dodobra spočil. Nisem namreč več tako rosno mlad, imam že 29 let, zato potrebujem več počitka."

Zadovoljen tudi Jacobsen, za katerega je bila letošnja sezona prva v svetovnem pokalu

Zelo vesel je bil tudi Jacobsen, ki si, kot pravi, pred sezono niti v sanjah ni upal pomisliti, da bi se lahko na koncu boril celo za veliki kristalni globus. Za norveškega skakalca je bila to namreč šele prva sezona v svetovnem pokalu, kljub temu pa je prav do zadnje tekme te zime bil boj za končno slavje. "To je bila zame enkratna sezona, zato sem zelo zadovoljen. To je bila sploh moja prva sezona v svetovnem pokalu, zato menim, da se nad končnim drugim mestom res ne smem pritoževati," se je pošalil simpatični 21-letnik in nadaljeval: "Vse skupaj je bilo zame novo, veliko sem se naučil in lahko rečem, da imam za seboj izjemno izkušnjo. Verjamem, da bom v novi sezoni še močnejši."

Skakalci so bili zadovoljni z odločitvijo žirije, ki je tekmo končala po prvi seriji

Jacobsen je pohvalil tudi odločitev tekmovalne žirije, ki je današnjo tekmo v močnem sneženju končala že po eni seriji. "Letošnje tekme v Planici so bile zelo poštene in športne, saj je bilo vetra manj kot prejšnja leta, je pa res, da je ta za ekstremno dolge polete potreben. Zato letos ekstremnih daljav ni bilo. Morda bi letos razmere sicer dovoljevale tudi rekordne daljave, samo dvomim, da bi z nekaj naletov višje skakalci to preživeli brez poškodb," je planiške prireditve ocenil Miran Tepeš, pomočnik direktorja skakalnih tekmovanj v svetovnem pokalu, Walterja Hoferja, in priznal: "Še nikoli mi ni bilo tako težko prižgati zelene luči, ko je na vrhu sedel moj sin Jurij in precej sem si oddahnil, ko je pristal."

Slovenski tekmovalci so pokazali, da znajo skakati

V slovenskem taboru so pred domačimi navijači zelo uspešno končali sicer eno najslabših sezon sploh. Po prvem povprečnem delu, ko je našim "orlom" poveljeval Vasja Bajc, se je sezona po vmešavanju direktorja nordijskih reprezentanc Primoža Ulage v stroko v podobno klavrnem slogu nadaljevala tudi po njegovem odstopu, ko je trenersko taktirko prevzel Ari-Pekka Nikkola in skušal rešiti, kar se je rešiti dalo. Vse se je končalo ta konec tedna, na katerem so se dobro odrezali tudi slovenski reprezentanti Jernej Damjan, Robert Kranjec, Primož Pikl, Primož Peterka in Jure Šinkovec, ki so se skozi kvalifikacije uvrstili na tekme.

"Zadovoljen sem, ker so fantje iz tekme v tekmo rasli kot ekipa in skakali bolje. To je najpomembneje, da dobro delujejo kot ekipa," je po koncu sezone dejal Nikkola in povedal: "Seveda razmišljam o tem, da bi še ostal v Sloveniji, a se še nisem dokončno odločil. Zdaj je na vodstvu, da potegne prave poteze. To sezono smo s trenersko ekipo dobro sodelovali in se tudi sami veliko naučili. Bomo videli, kako naprej."

Damjan si je v Planici priskakal druge stopničke v sezoni

Dobro voljo in nasmejan obraz je po zadnji tekmi sezone kazal tudi Damjan, ki si je na petkovi tekmi s tretjim mestom priskakal celo druge stopničke v sezoni. "Ko sem skakal, so bile razmere prav dobre, le pri doskoku je bila manjša težava, ker je bilo mehko, zato mi je malo žal, da danes ni bilo finalne serije," je dejal Ljubljančan, ki se strinja, da bi bilo brez uspešnega planiškega vikenda precej težje preživeti sezono: "Gotovo. Dokazal sem si, da znam skakati, ampak tako lepo končati sezono je precej lepše in gotovo bo precej lažje tudi začeti novo. Upam le, da smo se vsi skupaj, tudi vodstvo, letos veliko naučili."

Kranjec vesel konca sezone

Po slabi sezoni je bil - kljub planiškim uspehom - vesel, da je vsega konec, tudi Kranjec: "Res je, da v Planici vedno ne glede na minulo sezono, rešujem kar se rešiti da, ampak glede na to, kako sem se 'matral', lahko rečem le, da je bila sezona res slaba. Na trenutke se mi je zdelo celo, da bi več naredil, če bi le ležal doma. Upam, da bo vsaj zdaj vse ostalo tako, kot je. Z Nikkolo mi je všeč delati in želim si, da bi nekaj sezon ostalo tako."