Malyszu peta zmaga sezone

Adam Malysz je po slavju v Lahtiju dobil tudi drugo tekmo finsko-norveške nordijske turneje svetovnega pokala v smučarskih skokih v Kuopiu. Najboljši Slovenec je bil Robert Kranjec na 23. mestu.

Objavljeno
13. marec 2007 21.26
Adam Malysz v Oberstdorfu
Kuopio - Adam Malysz je po slavju v Lahtiju dobil tudi drugo tekmo finsko-norveške nordijske turneje svetovnega pokala v smučarskih skokih v Kuopiu. Poljak (125/115 m; 229 točk) je slavil zmago po zaslugi odličnega prvega skoka in za 1,7 točke premagal Avstrijca Andreasa Koflerja (120/118,5; 227,3) na drugem mestu, tretji je bil rojak slednjega Thomas Morgenstern (116,5/117,5; 217,7). Robert Kranjec (107/107,5; 175,6) je bil 23., Primož Pikl (102,5/113; 174,9) pa je po 16. daljavi finala napredoval na 26. mesto.

Zunaj finala sta ostala Jernej Damjan (99 m), ki je tekmo končal na 38. mestu, ter Rok Benkovič (88,5), ki je bil 47.

V ospredju pa je Malysz tekmo, ki je minila v izjemno vetrovnih razmerah, odločil že po prvi seriji, v kateri si je z odličnim skokom nabral kar deset točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Koflerjem, ki je v finalu prednost po najboljšem skoku finala sicer zmanjšal na vsega 1,7 točke, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago. Tako je poljski veteran v Kuopiu dosegel že svojo 34. zmago v svetovnem pokalu, še peto to zimo. Na prvih dveh stopničkah sta bila ista obraza kot na uvodni tekmi v Lahtiju, na tretje mesto pa se je z dobrim finalnim skokom prebil Morgenstern.

Devetindvajsetletni poljski skakalec je z novo zmago zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala za vodilnim Norvežanom Andersom Jacobsenom (1113 točk), ki je bil danes deseti, na vsega 60 točk in je tako po treh slabših sezonah na dobri poti do četrtega velikega kristalnega globusa. Tretji v skupni razvrstitvi po današnjem devetem mestu ostaja Avstrijec Gregor Schlierenzauer (944). Poleg tega se je "Batman iz Wisle", kot poljskega skakalca kličejo v svetu skokov, s 34. zmago v svetovnem pokalu odlepil od legendarnega nemškega skakalca Jensa Weissfloga in zdaj lovi rekordnih 46 zmag Finca Mattija Nykaenena.

V slovenskem taboru Kuopio zapuščajo z dvema uvrstitvama v finale, saj je Kranjec končal na 23., Pikl pa na 26. mestu. "Današnja tekma je bila izjemno težka za skakalce, saj jo je ves čas motil zelo spremenljiv veter. Če si imel smolo in nisi imel niti najmanjše pomoči vetra, si ob tako nizkih zaletnih hitrostih nisi mogel obetati dolgih skokov. Kako počasna je bila smučina in kako nizke so bile zaletne hitrosti se je lepo videlo tudi v finalu, ko je bil najboljši skok dolg vsega 118,5 metra," je iz Kuopia drugo tekmo nordijske turneje štirih skakalnic pokomentiral glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola.

"Zelo sem vesel za Robija, saj je glede na razmere, ki jih je imel, skakal zelo dobro in naredil velik korak naprej že od Lahtija. To je razveseljivo predvsem pred planiškim finalom. Pikl je nastopil solidno, bolje v finalu, ko je imel 16. daljavo, a je včeraj zbolel in mu je manjkalo energije. Čeprav je bržkone nastopil z vročino, menim, da gre zgolj za prehlad in upam, da se bo do tekme v Lillehammerju pozdravil," si je pred nadaljevanjem turneje zaželel Nikkola in ocenil tudi nastopa preostalih dveh Slovencev, ki sta ostala brez točk svetovnega pokala: "Jernej je naredil tehnično napako, a je imel resda tudi precej smole z razmerami. Ne glede na to pa bi moral ob boljšem skoku priti do finala. 'Benko' pa je skočil dvakrat (po 13 skakalcih je žirija tekmovanja na čelu z Walterjem Hoferjem zaradi težav z vetrom razveljavila serijo in jo začela znova, op. p.), a obakrat premalo za finale. Prvi skok je bil boljši."

Karavana svetovnega pokala se zdaj iz dežele tisočerih jezer selijo na Norveško, kjer jih v petek ob 17.20 čaka tretja tekma nordijske turneje, dan pred tem pa so ob 18. uri na sporedu kvalifikacije.