Mankoč in Godec ostala brez finala

Mankoč je v svoji paradni disciplini 100 metrov delfin osvojil končno deseto mesto, Godec pa na 50 metrov prosto končno 14. mesto. Svetovni rekord na 200 metrov hrbtno je izboljšal Američan Lochte.

Objavljeno
30. marec 2007 15.20
Peter Mankoč
Melbourne - V petek popoldan sta na svetovnem plavalnem prvenstvu v Montrealu nastopila dva slovenska tekmovalca. Jernej Godec je tekmovanje na 50 m prosto končal na 14. mestu, Peter Mankoč pa na 100 m delfin na desetem, drugi finale na SP se mu je izmuznil za vsega pet stotink sekunde.

Prvi je popoldan nastopil Godec. V polfinalu na 50 m prosto je z 22,59 dosegel dve desetinki slabši izid kot dopoldan, ko je dosegel nov slovenski rekord, s tretjim časom v karieri pa je v krajši disciplini sprinta končal na 14. mestu. "Imam občutek, da sem tisti dve desetinki izgubil v drugi polovici, ko sem začutil utrujenost. Težko je govoriti. Za vse te stotinke se mora iziti vse pravilno - start, skok, podvodno plavanje, prihod v cilj. Dve desetinki se izgubita hitro. Nikakor pa z nastopom nisem nezadovoljen. Res sem si finale želel, a ga nisem pričakoval in bil z njim obremenjen. Težko govorim, da je bil finale dosegljiv. Kot sem že rekel, izpolniti bi se morale prav vse malenkosti," je povedal 21-letni Ljubljančan.

Godec se je ozrl tudi na prvenstvo. "Z dvema uvrstitvama v polfinale sem več kot izpolnil lastne želje. Vedel sem, da sem zelo solidno pripravljen, a če bi me vprašali pred SP, bi bil zadovoljen tudi z eno uvrstitvijo med najboljših 16 plavalcev sveta. Izpolnil sem tudi slovensko normo za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Tudi tam bo moja glavna disciplina nastop na 50 m prosto, kjer sem letos močno napredoval in upam, da bom tudi v naslednji, vendar je še predaleč za resna razmišljanja o tem."

Mankoču drugi izid kariere

Mankoč je na 100 delfin z 52,31 dosegel drugi izid kariere, le stotinko sekunde slabše od izida jutranjih kvalifikacij. "Izid je super. Žal mi je le, ker sem finale zgrešil le za za tistih pet stotink. Raje bi videl, da za dve desetinki. Upam, da sem s tem nase vzel vso slovensko smolo tega prvenstva in da se bo Luki (Turku, op. p.) in Anji (Klinar, op. p.) izšlo srečno, če bosta bosta kanček sreče potrebovala," je po prihodu iz vode povedal Mankoč in nadaljeval: "Žal se je konkurenca v tej disciplini zelo zgostila. Danes dosežen izid bi v Montrealu gladko zadostoval za finale, na olimpijskih igrah v Sydneyju celo za zlato medaljo."

Slovenski reprezentant je začel odlično in bil na 50 metrih z izidom 24,28 blizu finala. Žal se mu v nadaljevanju nista povsem izšla prihod na obrat in prihod v cilj, kjer je zapravil finale. "Res mi je hudo, ker ni finala. Podrobnosti, zakaj in kako, niso pomembne. To ne zanima nikogar. Finalist si ali pa nisi. Pri tem ni pomembno niti to, kaj in koliko si treniral, kako se počutiš in kje si ga zapravil. Ne glede na vse sem s finalom in polfinalom na SP zadovoljen, vesel sem tudi, ker sem izpolnil olimpijsko normo A in se bom v miru lahko pripravil na Peking." Ilirijan se je ozrl tudi naprej in napovedal, da bo poletje preživel tako kot lani z malce manjšim obsegom treninga, nato pa se bo resno pripravil na decembrsko EP v Debrecenu in na sezono 2008.

Ameriška štafeta rekordno

Štafeta Združenih držav Amerike v postavi Michael Phelps, Ryan Lochte, Klete Keller, Peter Vanderkaay je osvojila zlato kolajno na 4 x 200 metrov prosto na svetovnem prvenstvu v Melbournu in s 7:03,24 minute postavila tudi svetovni rekord. Srebro je osvojila reprezentanca Avstralije (7:10,05), bron pa Kanade (7:10,70). Američani so prejšnjo rekordno znamko, ki so jo leta 2001 postavili Avstralci, izboljšali za 1,42 sekunde.

Lochte izboljšal svetovni rekord na 200 metrov hrbtno

Ameriški plavalec Ryan Lochte je na svetovnem prvenstvu v avstralskem Melbournu izboljšal svetovni rekord na 200 metrov hrbtno in premagal sedem let nedotakljivega rojaka Aarona Peirsola. Nova rekordna znamka zdaj znaša 1:54,32 in je za 12 stotink boljša od rekorda, ki ga je Peirsol postavil avgusta lani na vsepacifiškem prvenstvu v kanadski Victorii. To je že 11. svetovni rekord na prvenstvu v Melbournu.

Srebrno kolajno je osvojil Peirsol, ki je v tej disciplini nazadnje izgubil na olimpijskih igrah v Sydneyju, ko je končal na drugem mestu za rojakom Lennyjem Krayzelbergom, bronasto pa Avstrijec Markus Rogan.

Za Lochteja je to prva zlata kolajna v Melbournu, na 100 m hrbtno je bil drugi, potem ko ga je ugnal prav Peirsol, na 200 m mešano pa je bil od Lochteja boljši le rojak Michael Phelps.

V soboto bo slovenske barve na SP branil le plavalec Žita Gorenjke Radovljice Luka Turk na 1500 m prosto.m.