Mankoč prvi slovenski finalist na SP

V Avstraliji so se na plavalnem svetovnem prvenstvu začela tudi bazenska tekmovanja. Nastopilo je vseh osem slovenskih plavalcev in kar četverici se je uspelo zavihteti v popoldanski del tekmovanja.

Objavljeno
25. marec 2007 15.14
Peter Mankoč v akciji
Melbourne - Za plavalci v Melbournu je prvi dan v bazenskem delu plavalnega tekmovanja. Prireditelji so podelili štiri komplete medalj, zelo viden pa je bil tudi slovenski delež.

Mankoč se je nepričakovano uvrstil v finale na 50 metrov delfin

Ilirijan Peter Mankoč je poskrbel ta veselje v slovenskem taboru, ko se je na 50 metrov delfin s 23,91 uvrstil v finale s šestim časom polfinala. "Seveda se veselim finala," je začel Mankoč in nadaljeval: "Plavanje je bilo daleč od optimalnega. Že skok je bil malce slabši kot dopoldan, pa tudi kasneje ni bilo vse kakor znam. Tega finala nisem pričakoval, saj na 50 metrov nimam pravega občutka. Jutri so favoriti Južnoafričan Schoeman, Američan Crocker in evropski rekorder Ukrajinec Breus. Finale na 50 metrov pa bo tudi velika igra živcev. Kaj naj rečem. V predtekmovanju sem plaval slabo, nato v dodatnem dvoboju z Godcem in Rupprathom odlično, zdaj spet slabše in po tej logiki je jutri na vrsti spet dober nastop. Bolj razmišljam o nastopu na 100 metrov delfin, saj sem z današnjimi izidi dokazal, da lahko tam odplavam želene rezultate."

Medalje si ne upa napovedati nihče in v slovenski vrsti je nihče ne zahteva, vendar ni nedosegljiva. "Če bi Peter spet plaval rekord, izboljšave so seveda zaželene, bi bil zelo visoko, enake želje pa imajo tudi tekmeci, ki so prav tako vsi po vrsti hitri," je po nastopu povedal slovenski selektor Vlado Čermak.

Jernej Godec močno motivran

Odličen uspeh je dosegel tudi drugi Ilirijin plavalec Jernej Godec. Popoldan je z izidom 24,26 osvojil 14. mesto, zato pa sta si dopoldan z Mankočem, nastopil je tudi Nemec Thomas Rupprath, razdelila slovenski rekord. Če bi slovenska plavalca ta izid dosegla popoldan, bi si delila peto mesto in Slovenija bi imela dva finalista.

"Morda sem popoldan plaval nekaj slabše, ker sem bil nekoliko utrujen po jutranjih dveh nastopih in na avstralske razmere se po prihodu iz ZDA še nisem povsem privadil," je povedal Ljubljančan in opisal tudi jutranje dogodke. "Res je bilo lepo plavati s Petrom in Rupprathom. Ob sebi sem imel dva izjemna plavalca in vsekakor sem bil zaradi tega še bolj motiviran. Vsi trije smo si želeli prvo mesto in pri tem ni bilo prav nič spoštovanja in treme. Prej obratno, velik izziv," je povedal Godec. Tam sta z Mankočem plavala enak izid in na srečo je eden od tekmecev polfinalni nastop odpovedal, zato sta se v popoldanski del prebila oba Slovenca, sicer bi se pomerila še tretjič.

Kaj pomeni igra stotink, pa je lepo opisal tudi Mankoč: "Vedel sem, da se je nekaj zgodilo, saj sem slišal vpitje publike na tribuni. Lepo je bilo, da sva dosegla z Jernejem enak izid in če bi me kdo premagal, bi to od vseh tukaj še najbolj privoščil prav njemu." S tem stavkom pa je Mankoč razkril vso igro stotink v svetovnem plavanju. Kaj lahko bi se v polfinale uvrstil Godec in Mankoču bi ostalo le 17. mesto, zdaj pa je blizu celo odličju, ob drugačnem razpletu bi bila v končni razplet in discipline boj za kovino lahko uvrščena oba Slovenca.

Sara Isakovič ponovno popravila državni rekord


Še en uspeh je dosegla tudi Sara Isakovič, ki je spet popravila državni rekord na 100 metrov delfin. Zjutraj dosežen izid 59,40 je popravila še za 24 stotink in z 59,16 osvojila 12. mesto. "Tudi misliti si nisem upala, da bom lahko tako hitra. Še pred mesecem dni sem si želela plavati le hitreje od minute, zdaj sem temu dodala skoraj sekundo. Na koncu me je spet malo zmanjkalo in morda bi lahko kje kaj še pridobila, a o tem nima smisla razmišljati. Vse daš od sebe," je dejala plavalka radovljiškega kluba. Slednja ni skrivala, da bi bilo morda glede na razplet tukaj morda dosegljiv tudi finale, a izključno delfin trenira le tri mesece. "Morda bi bilo boljše, če bi začela z 28,0 in nato morda nazaj uspela plavati okrog 30,5. Tega pravega občutka še nimam, vendar sem drugih 50 metrov že plavala tako hitro. Vsekakor imam tako v treningu, kot tudi v taktiki še nekaj rezerve. A to v tem trenutku ni na prvem mestu. Vesela sem, da sem v tej konkurenci odmevnih plavalnih imen osvojila 12. mesto."

Slovenski uspeh je zaokrožila Anja Klinar

Slovenski uspeh prvega dne je v popoldanskem delu zaokrožila Anja Klinar. Jeseničanka, prav tako članica Žita Gorenjke Radovljice, je zjutraj v predtekmovanju potrdila dobro treniranje z najboljšim izidom zadnjih dveh sezon na 200 m mešano, popoldan pa je izid 2:17,69 pomenil 16. mesto. "Zjutraj sem potrdila dobro formo za nastop na 400 mešano. Popoldan mi je šlo nekaj slabše in že na hrbtnem slogu sem začutila, da mi ne gre. Kriva je bila trema. Po drugi strani pa bi rada poudarila, da je 16. mesto na svetu velik uspeh, čeprav javnost včasih reagira drugače. Izpolnila sem tudi olimpijsko normo in prav mirno se lahko pripravim na naslednji konec tedna, ko me čaka nastop na 400 metrov mešano in ko načrtujem najboljšo formo."

Luka Turk je dosegel nov slovenski rekord, a žal ostal brez finala

Kubski kolega Sare Isakovič, Luka Turk, je za uvod nastopil na 400 m prosto in kljub resnejši bolezni tik pred SP je Radovljičan potrdil dobro delo med letom in s 3:50,72 dosegel nov slovenski rekord. Z omenjeno znamko je za 81 stotink sekunde izboljšal dosežek Boruta Petriča iz leta 1981, najstarejši slovenski rekord, s katerim je Petrič takrat na EP v Splitu osvojil zlato medaljo. Nov slovenski rekord je zadostoval za 20. mesto med 79 plavalci. "Po bolezni nisem vedel, kje sem in kaj lahko pričakujem, zato sem z dosežkom zelo zadovoljen. Žal mi je le, da me je na koncu prehitel Kanadčan, ki je plaval dve progi proč od mene. Dal sem vse od sebe, a ni šlo. Jutri bi na 200 prosto rad plaval pod 1:51, nato pa bomo videli česa sem sposoben predvsem na 1.500 m prosto," je bil zadovoljen Turk, ki je finale najboljše osmerice zgrešil za vsega 1,96 sekunde.

Moniki Močnik je nastop pomenil pripravo na 1500 metrov prosto

Monika Močnik je v pripravah na nastop na 1500 metrov prosto nastopila na 400 prosto in s 4:24,96 osvojila 35. mesto. V tej disciplini je že v predtekmovanju padel prvi rekord svetovnih prvenstev. S 4:05,29 ga je postavila francoska svetovna rekorderka Laure Manaudou. "Malo me je na koncu pobralo. Prehitro sem začela in preveč sem delala z nogami. Moja napaka. Sicer pa je bil to le eden od nastopov in več pričakujem že jutri na 1.500 metrov prosto."

Tahirovič in Markič razočarala

Za razočaranje pa sta poskrbela prsača Emil Tahirovič in Matjaž Markič. Oba sta vodila do obrata na 50 metrih, Tahirovič je tekmo z 1:02,85 končal 36. na mestu, Markič pa je z 1:04,20 pristal na 51. mestu. Tahirovič po tekmi v prostoru za dajanje izjav ni zdržal na nogah, saj ga je zdelal pritisk. "Katastrofa. Dejansko pa je tako, da imam v glavi le nastop na 50 metrov prsno," je dejal plavalec, za katerega se je kasneje pozanimal slovenski zdravnik. Markič pa je pristavil, da je bil povsem brez občutka: "Glede na prejšnje dosežke v sezoni sem pričakoval več. Enostavno sem bil preveč nervozen, začel veslati po vodi in že na obratu sem vedel, da iz vsega skupaj ne bo nič."