Maradona: Bog, uslišaj moje prošnje

»Bog me je uslišal že tolikokrat. Pričakujem, da bo z mano tudi tokrat,« je izjavil selektor argentinske nogometne reprezentance Diego Maradona, ki je prepričan, da se bo z božjo pomočjo Argentina uvrstila na SP 2010.

Objavljeno
30. september 2009 14.02
P. Z./STA
P. Z./STA
Buenos Aires - V zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah za SP 2010 bo Argentina igrala s Perujem in Urugvajem, s katerim se bori za peto mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije za mundial. Če bi Argentinci izgubili v Montevideu, bi po vsej verjetnosti izpadli in prvič po letu 1970 ne bi nastopili na SP.

Maradona je večkrat rad poudarjal, da mu je prav bog rešil življenje, ko mu je pomagal znebiti se odvisnosti od drog in alkohola. Zadetek, ki ga je dosegel v četrtfinalu SP 1986 proti Angliji, pa je sam imenoval "božja roka". Kontroverzni nogometni virtuoz se je sicer Angležem v svojem slogu lani opravičil za to nešportno potezo.

Leta 1986 je bil junak četrtfinalne tekme, ko je dosegel oba gola za zmago z 2:1 in tako svoji Argentini priigral polfinale, Anglijo pa predčasno poslal s turnirja. Oba zadetka, ki ju je Maradona dosegel na tej tekmi, sta se zapisala v zgodovino: drugi kot ena največjih mojstrovin vseh časov, saj je preigral praktično pol angleške ekipe in na koncu še vratarja, prvi pa kot največja prevara v nogometni zgodovini. Mali Argentinec je namreč angleškega vratarja Petra Shiltona premagal z roko, pozneje znano tudi kot "božjo roko".

"Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi ga in bi se opravičil. Toda gol je gol. Argentina je bila svetovni prvak, jaz pa najboljši nogometaš na svetu. Ne morem spremeniti zgodovine. Vse, kar lahko storim, je, da grem naprej," je takrat v opravičilo dejal legendarni Argentinec.

Maradona na vse ali nič: poklical še Aimarja, Ortego, Palerma …

Maradona, ki mu gre na klopi »gavčev« povsem nasprotno kot v časih, ko je na igriščih blestel še sam, se je dve koli pred koncem južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 znašel v hudi zagati. Domača javnost mu ne zaupa več, sam pa še vedno trdi, da bo selektor do poletja 2011.

Zdi se, da bo o uvrstitvi Argentine na SP odločalo zadnje kolo, ko se v Urugvaju obeta vselej incidentni sosedski derbi; 14. oktobra bo v Montevideu gostovala prav Maradonova zasedba, ki štiri dni prej gosti Peru. Nekdanji igralski as je za omenjeni tekmi vpoklical mnoga nova imena, vlogo rešitelja pa je očitno namenil že odpisanemu Pablu Aimarju, ta čas plejmejkerju Benfice.

Še več, odrekel se je imenom, kot so Lisandro Lopez, Javier Zanetti, Fernando Gago, Nicholas Burdisso, Maxi Rodriguez, za prijateljsko tekmo z Gano (prihodnjo sredo) pa angažiral veterana Ariela Ortego in Martina Palerma! »Nihče mi ne bo govoril, koga naj pokličem in koga ne smem. Če nobenega nisem poslušal pri 15 letih, ga ne bom niti zdaj!« je svoj novi izbor komentiral Maradona. J. S. (Delo, 28. 9.. 2009).