Marat: Pustite Dinaro pri miru!

Marat Safin, ki se je sinoči neslavno poslovil od OP ZDA, je zaščitniško stopil v bran sestri Dinari, ki so jo po neprepričljivem štartu ameriški mediji napadli, češ da si ne zasluži številke 1 na lestvici WTA.

Objavljeno
03. september 2009 13.48
P. Z.
P. Z.
New York - Vse odkar je Dinara Safina prevzela prvo mesto, se je znašla pod goro očitkov, da si ne zasluži številke 1, saj še ni osvojila nobenega turnirja za grand-slam. Še posebej so nad sistemom točkovanja kritični Američani, ki so prepričani, da sta sestri Venus in Serena Williams boljši od Rusinje. Tudi Williamsovi tekmici odrekata primat.

Venus je v polfinalu Wimbledona Safini oddala samo eno igro in jo povsem dotolkla. V torek se je Safina zelo namučila proti šibki tekmici Olivii Rogowski in skoraj postala prva številka 1, ki bi izpadla v 1. kolu New Yorka. Toda Marat Safin, ki je bil tudi sam nekoč prvi na lestvici ATP, pravi, da bi ljudje enostavno morali sprejeti sistem rangiranja WTA.

"Vsi so zelo kritični do nje. Sprašujejo se, ali je vredna številke 1 ali ne. Ko odprem časopis, piše, da je storila osem dvojnih napak, 43 nevsiljenih napak. Da je bila slaba, da je skoraj izgubila proti 18-letnici," je bil razočaran Safin, ki se je v 1. kolu poslovil po porazu z Avstrijcem Jürgenom Melzerjem in končal nastope na OP ZDA, saj se bo po novem letu upokojil: "Koga to zanima. Mislim, ona je številka 1. Moram zaščititi svojo sestro. Ni ji lahko, poskuša igrati čim bolje. Zelo dobro ji gre. Ima veliko medijske pozornosti, vendar ne takšne, kakršno bi si zaslužila, še posebej, ker je ta čas najboljša."

Ena najglasnejših dvomljivk v sistem je Serena Williams, ki ne razume, zakaj je druga na lestvici, četudi je letos osvojila že dva turnirja za grand-slam. Toda z izjemo največjih tekmovanj je Serena zadnjo turnirsko zmago dosegla aprila 2008. Safina je izkoristila sistem, ki bolj kot zmage nagrajuje stalnost forme. Safin je izpostavil, da je Dinara v zadnjih 12 mesecih nastopilla v 15 finalih. Sedem jih je osvojila: "Dinara si ni izmislila sistema. Sprijaznite se s tem in jo pustite pri miru!"