Dr. Nada Rotovnik Kozjek: hrana na kolesu

Maraton Franja BTC City: pogovor s kolesa na kolo. Kdaj vzeti gel?

Objavljeno
28. maj 2012 16.25
Primož Kališnik, montaža Ante Orlić; Delo.si
Primož Kališnik, montaža Ante Orlić; Delo.si

Samo še (slaba) dva tedna sta ostala do največjega kolesarskega kulturnega praznika v državi, do Maratona Franje BTC City. Ste že naredili načrt, kaj boste jedli in pili med kolesarjenjem? In kdaj?

Skušali vam bomo pomagati - sedli smo na kolo in se v klanec pognali skupaj z dr. Nado Rotovnik Kozjek, dr. med. (ja, pred dnevi je doktorirala iz, v grobem, glutamina), strokovnjakinjo za klinično in športno prehrano.

Rotovnik-Kozjekova je v Delovih edicijah o zdravju, športnem zdravju in prehrani pisala deset let, vrsto let pa je kot zdravnica in tudi nutricionistka skrbela in še skrbi za slovenske vrhunske športnike, tudi one z olimpijskimi odličji.

Med vzponom na Rakitno smo s kamero na čeladi (zato tudi nekaj slabši ton) posneli pogovor o tem, kako, kaj in kdaj jesti in piti med športno aktivnostjo in, seveda, tudi na trasah Franje.

Pogovor smo razdelili v nekaj nadaljevanj, ki se bodo zvrstila v tem tednu,.

Naš nasvet: hrano in pijačo, ki ju nameravate uporabljati med Maratonom Franjo BTC City, začnite uporabljati tudi na treningih v tem in naslednjem tednu, da se želodec (in telo nasploh) nanjo navadita.