Maribor na izhodnih vratih iz Evrope

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo doma izgubili proti praški Sparti z 0:2 (0:1). Povratna tekma bo čez teden dni v Pragi.

Objavljeno
21. avgust 2009 00.56
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Maribor - Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo doma izgubili proti praški Sparti z 0:2 (0:1). Povratna tekma bo čez teden dni v Pragi.


Mariborčani so prvo tekmo 4. kroga končali s porazom, kar bo glede na videno na povratni tekmi zelo težko nadoknaditi. V sicer dokaj enakovredni predstavi s terensko pobudo in slepimi naboji gostiteljev so Čehi že v prvem polčasu unovčili napako mariborske obrambe, nato nadzirali potek tekme, ob koncu pa po novi nepazljivosti domačinov zabili bržkone že odločilni gol za napredovanje.

Po pogumnem začetku Mariborčanov in takojšnjem poskusu Reneja Miheliča, ki je zletel mimo gola, so se Čehi zbrali in vzpostavili ravnotežje na zelenici Ljudskega vrta, kjer so navijači spet poskrbeli za pravo nogometno vzdušje. Kljub zatišju - vsaj kar zadeva priložnosti - so bili ves čas glasni, njihova spodbuda pa bi se lahko obrestovala v 29. minuti, ko je Marcos Tavares prišel do strela z roba kazenskega prostora, a meril točno v vratarja Čehov Matuša Kozačika.

 

Čeprav so tako kot pri Mariborčanih (odsotni so bili Dejan Mezga, Aleš Mejač in Dragan Jelić) tudi pri Sparti manjkali nekateri ključni nogometaši - na čelu z zvezdnikom Patrikom Bergerjem in prvim vratarjem Jaromirjem Blažekom - pa so gosti zadeli. Takoj po omenjenem Tavaresovem strelu so krenili v protinapad, ki ga je ob neodločni obrambi in ne preveč spretnem posredovanju domačega čuvaja mreže Marka Raniloviča uspešno končal Bony Wilfired. Po golu so gostitelji prevzeli pobudo, bili nevarnejši, a zadetka ni bilo. Tako je žoga po prostem strelu Zorana Pavloviča v 35. minuti postala Kozačikov plen, nov poskus Brazilca v mariborskem dresu pa je tik pred koncem polčasa za nekaj centimetrov zgrešil cilj.

 

Tudi v drugem delu so gledalci spremljali enakovredno predstavo s terensko pobudo domačinov. Pri gostih je bil uvodoma najživahnejši Kadlec, a brez učinka, medtem ko niti domačini, ki so v 53. minuti po padcu Davida Bunderle v češkem kazenskem prostoru zaman zahtevali najstrožjo kazen, niso sprožili nevarnejšega strela. Tavares je sicer večkrat poskusil, toda zadetek se je vztrajno izmikal. Čehi, ki so uspešno branili prednost, so vse pogosteje iskali priložnosti iz prekinitev.

 

Teh so imeli na voljo kar nekaj, toda domači branilci so bili vselej bolj pozorni kot v 29. minuti. Na mariborsko žalost pa na drugi strani napadalcem slovenskih državnih prvakov nikakor ni uspelo izkoristiti lukenj, ki so predvsem Tavaresu ponudile kar precej priložnosti za strele. Vendar slednji je imel nocoj med strelivom le slepe naboje. Da bi bilo vse še slabše, je v 86. minuti znova "udaril" Wilfired, ko je z močnim strelom spet kaznoval neodločno in prepočasno mariborsko obrambo.