Markič in Mankoč spet pri zdravniku

Po zapletu pri odhodu slovenskih plavalcev na sklepne priprave pred SP v Avstralijo so plavalci in vodstvo le prispeli v svoj novi tabor in opravili 2 treninga. Nekaj skrbi povzroča bolezen Markiča in Mankoča.

Objavljeno
16. marec 2007 12.00
Peter Mankoč je ubranil naslov svetovnega prvaka
Brisbane/Melbourne – Po nepričakovanem zapletu pri odhodu slovenskih plavalcev na sklepne priprave pred SP v Avstralijo (zaradi zaprtega letališča v Dubaju, vmesne postaje na poti v Brisbane, so morali še en dan dlje ostati v Nemčiji) so plavalci in vodstvo le prispeli v svoj novi tabor in včeraj prvi opravili dva treninga. Največ skrbi povzroča bolezen Matjaža Markiča, lani slovenskega junaka na EP v Budimpešt in prehlad Petra Mankoča.

Novice iz slovenskega tabora

Oba plavalca sta danes še enkrat obiskala zdravnika. "Zdravnica je obema svetovala antibiotike in počivanje. Seveda bi bilo to najboljše, a žal prav zdaj ni čas za počivanje in oba trenirata, čeprav malce manj intenzivno. Nas skrbi le, da bi se nalezel še kdo, ki je v ekipi," je iz Brisbana sporočil trener Roni Pikec, ki je tam tudi vodja poti.

Ostale novice iz slovenskega tabora, skupaj s Slovenci se pripravljajo tudi Danci in Kanadčani, so pozitivne. S treningi je končno spet začel plavalec Žita Gorenjke Radovljice Luka Turk, pa tudi vsi ostali pogoji, od namestitve, prehrane, prevozov in športnega kompleksa so zelo dobri.

V Melbournu so že daljinska plavalka Nika Kozamernik, trener Igor Veličović in selektor reprezentance Vlado Čermak. Trenerja sta že dobila startne liste. V noči na nedeljo bo Kozamernikova nastopila na petkilometrski tekmi, kjer se bo spopadla s 25 tekmicami, dva dni kasneje pa jo čaka še nastop na 10 kilometrov, ki bo štel tudi za olimpijske kvalifikacije za Peking, v tej disciplini pa je skupaj prijavljenih 36 plavalk.

"Mi treniramo po načrtih, nekaj drobnih težav je še s prilagajanjem. Vsi skupaj že čakamo tekmo, vendar bo težko, saj so na startu vsi, ki v tem športu kaj pomenijo," iz Melbourna sporoča Veličkovič in opozarja na druge težave: "V začetku je bila organizacija še malce slaba in dvakrat smo zaman čakali prevoz, a je z vsakim dnem bolje. Ta konec tedna je tudi nekaj težav zaradi gneče, ki jo je povzročila dirka formule ena in v mestu je zato tudi nekoliko spremenjen prometni režim, a večjih zapletov ni."

V Avstraliji se bo 12. SP v plavanju, nazadnje so ga priredili pred dvema letoma v Kanadi, začelo v soboto in dodobra zaživelo že naslednji dan konca tedna. Odprle ga bodo reprezentantke v sinhroniziranem plavanju, nadaljevali bodo tekmovalci v skokih v vodo, maratonski plavalci in vaterpolisti. Kot je že vrsto let v navadi, bo za tradicionalno najmikavnejši del šampionata v 50-metrskem bazenu, napočil čas v "2. polčasu" od 25. t. m. do 1. aprila.

Večji del udeležencev, predvsem gostov s "stare celine", je ta čas že "tam spodaj". Pravočasno se je treba privaditi na poletne temperature ter 9-urno časovno razliko s srednjo Evropo. Slovenci so si, podobno kot reprezentanci Kanade in Danske, za zadnje priprave izbrali športni center v okolici Brisbana. Predvsem trener Roni Pikec ter plavalca Matjaž Markič in Emil Tahirovič prizorišče dobro poznajo, saj so tam opravili del priprav v januarskih dneh.