Markič in Tahirovič za lastnimi željami, končno dan rekordov

Ameriški plavalec Michael Phelps je na svetovnem prvenstvu v Melbournu izboljšal svetovni rekord na 200 metrov prosto, s časom 1:43,86 pa je postal prvi plavalec, ki se je spustil pod mejo minute in 44 sekund.

Objavljeno
27. marec 2007 18.06
Melbourne - Emil Tahirovič in Matjaž Markič na plavalnem SP v Melbournu nista izpolnila lastnih ciljev na 50 m prsno. Na koncu sta na SP osvojila visoki 14. (Tahirovič 28,40) in 15. mesto Markič (28,45), a sta bila oba nezadovoljna z doseženimi izidi, saj je bil dosegljiv tudi finale. "Tega smo pred odhodom tudi vsaj po tihem načrtovali in glede na prejšnje dosežke je bil dosegljiv," je pokomentiral selektor Vlado Čermak. Sicer pa so torek zaznamovali rekordi - štirje svetovni in trije evropski.

Markič razočaran


"Nastop je pokazal, da nisva v vrhunski formi. Zjutraj je bilo še nekako v redu, popoldan pa sva se kar ustavila. Kaj točno je razlog, ne vem in o tem se bo treba pomeniti s trenerjem. Vsekakor sem na SP že osvojil 12. in 10. mesto, tokrat so bile želje višje in glede na odplavane izide tudi uresničljive. Seveda sem z nastopom razočaran, saj bi za finale zadostoval izid 28,08 in v karieri sem že pogosto plaval pod 28 sekundami. Pustimo to tekmo. Treba se je ozreti naprej in narediti načrte za olimpijsko normo, ki sem jo želel plavati tukaj. Po mojem bo najboljše, če pogledamo koledar tekem in izberemo termin, ko bosta v tednu dni na sporedu dve tekmi, kjer bom lahko napadal normo. Kot rečeno, bo treba izide analizirati s trenerjem. Skupaj smo že veliko dosegli in ni razloga, da ne bi bilo tako tudi v prihodnje," je svoje nastope, posebej zadnjega, videl Markič.

Nezadovoljen tudi Tahirovič


Nezadovoljen je bil tudi Tahirovič, na zadnjem SP trikratni finalist, tokrat pa ima najboljšo uvrstitev 14. mesto. "Imam občutek, da se je v zadnjih dveh letih precej spremenilo na treningih. Več nas je, delo je drugačno. V odnosu s trenerjem se je nabralo ogromno majhnih zadevic, ki so, če jih seštejemo, pripeljale do teh slabših izidov. To so naše zadeve, ki jih moramo rešiti," je dejal Tahirovič, ki je tudi sam pričakoval precej več. Da odnosi niso stoodstotni, pa je bilo jasno že ob predstavitvi ekipe za SP, kjer je trener Roni Pikec nakazal, da ne misli odgovarjati za morebitne slabše izide. "Letos sem se pri delu precej prilagodil željam plavalcev," je bila ena od izjav, saj so trener in plavalca v preteklosti že dosegali izide, ki naj bi oba tokrat pripeljali med najboljših osem na svetu, saj se nihče od trojice ne zadovoljuje več z dosežki iz širšega svetovnega vrha in kot kaže se vsi strinjajo, da bo treba nekatere stvari res spremeniti.

Navijači so končno dočakali svetovne rekorde

Torek je bil na SP tudi dan rekordov, za katere so nekateri trdili, da jih ne bo, saj naj bi bila voda v ogrevalnem bazenu veliko premrzla, vidljivost v tekmovalnem bazenu slaba, prometni zamaški preveliki ... Najboljši so dokazali, da jih v dobri formi ne moti nič.

Phelps prvi človek pod 1:44

Začetek večera je obetal enega največjih dvobojev na SP. Na 200 prosto sta se "udarila" Američan Michael Phelps in Nizozemec Pieter van den Hoogenband. Do 150 metrske znamke sta bila oba hitrejša od rekorda Avstralca Iana Thorpa, na zadnjih 50 metrih pa je tempo zdržal le Phelps in z 1:43,86 kot prvi človek na svetu plaval pod 1:44. Thorpov rekord s prvenstva 2001 v Fukuoki je popravil za dve desetinki sekunde. "Rekord je bil pričakovan. Priplaval sem si ga na tretji dolžini bazena, kjer sem pospešil kolikor sem mogel. Vedel sem, da sem dovolj hiter za svetovni rekord, a zadnjih 50 metrov je bil le še adrenalin in se jih niti ne spomnim. Vse me še boli, a sem presrečen. Škoda, ker se na SP nisva pomerila s Thorpom, kljub temu pa sem zadovoljen, ker sem premagal enega največjih v tej disciplini," je po nastopu povedal Phelps. Jutri napoveduje zlato in rekord na 200 delfin.

Hoogie komaj ubranil srebro

Nizozemec je na koncu povsem popustil in komaj ubranil srebro pred 17-letnim Korejcem Parkom Tae-Hwanom, ki je svetovno konkurenco presenetil z zmago na 400 prosto. "Po prvem obratu nisem več plaval svoje tekme. Phelps je po obratu naredil delfinov udarec, s katerim je kar odletel naprej. To me je tako presenetilo in navdušilo, da sem izgubil zbranost. Po 150 m ga skoraj nisem več videl. Neverjetno. S Thorpom sva bila doslej edina, ki sva plavala pod 1:45, Phelps je šel pod 1:44. Do Pekinga me čaka veliko dela, predvsem z nogami," pa je tekmo komentiral Hoogenband.

Ameriški juriš na rekorde

Le nekaj minut kasneje je za naslednji rekord poskrbela Američanka Natalie Coughlin, ki je 100 m hrbtno preplavala v 59,44 sekunde. Olimpijska prvakinja je lastni rekord izboljšala za 14 stotink sekunde in ima na letošnjem SP osvojeno že zbirko medalj. Nekoliko neopazno je Francozinja Laure Manaudou kot druga ženska preplavala omenjeno razdaljo v manj kot minuti in dosežek 59,87 pomeni nov evropski rekord. Bron je osvojila Japonka Reiko Nakamura.

Festivala rekordov ni bilo konec. Sledil je naslednji Američan Aaron Peirsol, ki je 100 hrbtno z 52,98 kot prvi človek zmogel hitreje od 53 sekund. Lasten rekord je popravil za 19 stotink. Srebro je osvojil njegov rojak Ryan Lochte, bron pa Britanec Liam Tancock.

Edini neameriški svetovni rekord pa po novem pripada Italijanki Federici Pellegrini, ki je v polfinalu na 200 prosto z 1:56,47 podrla rekord Nemke Franziske van Almsick (1:56,64), stari rekord pa je za vsega tri stotinke zgrešila druga najhitrejša v polfinalu Nemka Annika Lurz.

Američani pa so nadaljevali z zbiranjem zlatih medalj. Na 1500 prosto je Kate Ziegler z 15:53,05 zabeležila drugi najhitrejši izid vseh časov. Švicarka Flavia Rigamonti na drugem mestu je z 15:55,38 poskrbela za novo najboljšo znamko v Evropi, Japonka Ai Šibata je osvojila bron.

Domačo čast je rešila Leisel Jones, ki je dobila tekmo na 100 prsno pred Američanko Taro Kirk, tretje je bila z evropskim rekordom Ukrajinka Ana Klistunova.