Martina Čufar odlična v španskih plezališčih

Na lanski zadnji tekmi za slovenski pokal v športnem plezanju je Martina Čufar (Slovenska vojska) uradno sklenila svojo bogato tekmovalno kariero.

Objavljeno
04. april 2007 09.00
Martina Čufar
Ljubljana – Na lanski zadnji tekmi za slovenski pokal v športnem plezanju je Martina Čufar (Slovenska vojska) uradno sklenila svojo bogato tekmovalno kariero. Najboljša slovenska športna plezalka doslej ter večkratna zmagovalka tekem za svetovni pokal in svetovna prvakinja leta 2001 je tekmovanja postavila na stran in se popolnoma posvetila svoji največji športni ljubezni – plezanju v naravnih stenah. V tem spada Martina v elitno in maloštevilno družbo svetovnih plezalk, ki so preplezale športno smer z oceno 8c ali več. V dobrih treh tednih je imela šestnajst plezalnih dni in preplezala 75 smeri. Zono 0 v Siurani z oceno 8b je zmogla v drugem poskusu.

Po izdatnem zimskem pripravljalnem obdobju je bilo potrebno dobro pripravljenost izkoristiti. Tako se je Martina proti koncu februarja odpravila na plezalno turnejo po španskih plezališčih. Njen glavni postanek je bilo odlično špansko plezališče Siurana. Ker je do tja celih 1600 kilometrov, se je Martina za nekaj dni ustavila v Nici, kjer je dva dni plezala v družbi Philipa Maurela v plezališču Chatillon.

Po prihodu v Španijo je v družbi španske plezalke Marione Marti začela odkrivati eno najboljših španskih plezališč. Hitro se je navadila na drugačne kamnine in že takoj po prihodu na pogled, torej v prvem poskusu brez poznavanja kombinacij gibov, preplezala nekaj smeri z oceno 7c.

Pozneje v Montsantu je bila uspešna že na pogled v prvi smeri s težavami 8a in v smeri z oceno 8a+ ob predhodnem študiju smeri. Plezalne smeri so bile speljane v skali z mnogimi majhnimi luknjicami, kar Martini sicer ne ustreza, zato je bila toliko bolj vesela dobrih rezultatov. Čez nekaj dni, ko je prišla v plezališču Masridoms blizu Taragona v previsne smeri s kapniki, se je počutila kot doma in tudi dobro plezanje ni izostalo: dve smeri z oceno 8a na pogled.

Več preberite v tiskani izdaji Dela