Martinelli: Saj veš, kaj sledi 3. in 2. mestu

Tadej Valjavec je eden najbolj vročih kolesarjev ProToura na prvih pomladanskih dirkah. Na obeh etapnih dirkah se je povzpel na zmagovalni oder – na Ruti del Sol v Andaluziji je bil tretji, na Valenciani pa drugi.

Objavljeno
08. marec 2007 08.00
Tadej Valjavec
Spodnja Besnica – Tadej Valjavec je eden najbolj vročih kolesarjev ProToura na prvih pomladanskih dirkah. Na obeh etapnih dirkah se je povzpel na zmagovalni oder – na Ruti del Sol v Andaluziji je bil tretji, na Valenciani pa drugi. Ko je na podelitvi v Valencii direktorju Lampreja Giuseppeju Martinelliju potarnal, da bi lahko tudi premagal Alejandra Valverdeja, mu je Italijan odgovoril, da je bil odličen in naj ga ne skrbi: »Saj veš, kaj po tretjem in drugem mestu pride na vrsto …«

Tadejeva naslednja dirka je slovita pomladanska etapna klasika Pariz-Nica, 1260 km dolga preizkušnja v sedmih etapah, na kateri so zadnja leta zmagovali Nemec Andreas Klöden, Kazahstanec Aleksander Vinokurov (dvakrat) ter Američana Bobby Julich in Floyd Landis, v preteklosti pa francoski as Laurent Jalabert (ima 3 zmage), Švicar Tony Rominger, Španec Miguel Indurain (2), Irec Stephen Roche, Nizozemec Joop Zoetemelk (3), Belgijec Eddy Merckx (3) in Francoz Jacques Anquetil (4) ter neprekosljivi Irec Sean Kelly, s sedmimi zaporednimi zmagami prvak te dirke. Skratka, to so asi, ki so usodno krojili tudi Tour de France. Tudi letos bo konkurenca izjemna. Navsezadnje je to prva od dirk ProToura.

Pariz-Nica na prvem mestu

Valjavcu bo sredozemska klasika ob Azurni obali bolj pisana na kožo kot pa španski, saj sta zadnja dva dneva na sporedu etapi v Cannes in Nico z 12 vzponi, od tega štirimi 1. kategorije. »Največjo etapno klasiko pomladi sem postavil na prvo mesto med svojimi načrti. Navdušen bi bil, če bi se uresničile Martinellijeve želje, zelo zadovoljen pa, če bi spet končal med trojico najboljših. Malce me je le strah, da morda nisem bil nekoliko prezgodaj v vrhunski formi. Sicer pa bom dirkal mirno in samozavestno, saj sem že na prvih dveh dirkah naredil toliko kot v preteklih treh sezonah skupaj na enotedenskih preizkušnjah,« razmišlja pred francosko dirko Valjavec in dodaja, da je v odlični formi tudi Patxi Vila. Španec bo adut za morebitne pobege, Valjavec pa bo delal rezultat ob klasičnih razpletih. V Španiji je namreč pokazal, da je dozorel v pravega kapetana in mojstra etapnih dirk, saj je znal obdržati visoko mesto tudi v ravninskih etapah in šprintih. To je zagotovo nova, a zelo pomembna Valjavčeva odlika.

Po španskih uspehih se mu je samozavest močno okrepila. Tudi filozofijo je zategadelj precej spremenil. Lani bi bil že zelo zadovoljen, če bi dirkal z občutkom, da je enakovreden Valverdeju, Schleku, Sanchezu in drugim asom. Danes mu je izziv boj z Valverdejem, ki, kot je dejal, na nobeno dirko ne pride zgolj sodelovat, ampak zmagat.

Več si preberite v četrtkovem Delu