Maščevanje Italiji uspelo

Slovenska hokejska reprezentanca je na Bledu končala nastope v letošnji sezoni z zmago na turnirju serije Euro Challenge.

Objavljeno
18. december 2006 13.45
Bled - Slovenska hokejska reprezentanca je na Bledu končala nastope v letošnji sezoni z zmago na turnirju serije Euro Challenge. Tekmovanja, s katerimi se Slovenija pripravlja na svetovno prvenstvo divizije I, ki bo aprila v Ljubljani, je domača reprezentanca končala z zmago nad Italijo s 4:1, tesnim porazom z Madžarsko (3:4) in zmago nad razred slabšo ekipo Hrvaške (5:0).

Slovenci so v nedeljo, ko je bila na sporedu tekma z Italijo, popravili vtis s sobotnega obračuna z Madžarsko. V dvoboju z "azzurri" so imeli še poseben motiv, saj je vsem ljubiteljem hokeja v Sloveniji in tudi aktivnim udeležencem v slabem spominu ostal obračun teh ekip na svetovnem prvenstvu v Latviji, ko so Slovenci visoko vodili, a dovolili tekmecem, da so izenačili, s tem pa je Slovenija izpadla iz elitne skupine. Vseh akterjev tekme v Rigi na Bledu ni bilo, Italijani so prišli s pomlajeno ekipo, v kateri je bilo le deset starih znancev iz Rige, pri Sloveniji pa so tudi manjkali "tujci" Kristan, Jan, Kopitar in še nekateri stalni člani reprezentance (Razingar, Terglav). Pod vodstvom novega selektorja Teda Satorja, ki je ekipo vodil na drugem turnirju - prvenec je opravil na turnirju v Budimpešti -, je Slovenija tokrat zdržala do konca in si priborila prestižno zmago ter v krogu treh ekip z enakim številom točk zaradi boljše razlike v golih še prvo mesto na domačem turnirju.

"Lepo je bilo voditi ekipo in opazovati vse skupaj. Fantje so opravili odlično delo. Najbolj sem bil zadovoljen z igro z igralcem več, saj smo na ta način dosegli vse štiri gole in ko steče ta element, je razlika takoj opazna. Pa tudi vratar Hočevar je bil izreden. Upal sem, da bo ostal brez prejetega gola, na koncu pa sem le želel, da se čim prej konča," je Sator analiziral nastop Slovenije proti Italiji in opozoril na razliko v primerjavi s tekmo z Madžari: "Vmes je bilo 22 ur in o vsem smo se pogovorili: o izkoriščanju naših priložnosti, po posvetu s trenerskim štabom sem nekoliko spremenil linije in nekaj malenkosti pri igri z igralcem več, in je delovalo. Bili smo močnejši in smo obvladovali tekmece."

Sator bo reprezentančno taktirko spet prevzel februarja na naslednjem turnirju Euro Challenge na Danskem, do takrat pa si v moštvu spet obeta precej sprememb. Na prvem turnirju je imel na voljo večinoma mlade in neuveljavljene igralce, na drugem je bilo ogrodje reprezentance sestavljeno iz jeseniških hokejistov, na tretjem pa računa tudi na nekaj "internacionalcev": "Spremembe bodo, vendar zdaj še ne vem, koga bom imel v moštvu. Po Madžarski je bilo na seznamu pet imen, zdaj še kakšnih deset ali 15. Naslednji test bo zelo resen, saj igramo z našimi tekmeci v skupini B. Mogoče bodo takrat dobili več priložnosti še igralci Slavije in Olimpije, tokrat pa ni bilo tudi Razingarja in Terglava."

Vlogo kapetana na blejskem turnirju je imel Marcel Rodman, ki ga na prvem v Budimpešti ni bilo v ekipi. "Italijani so precej boljši nasprotnik od Madžarov. Bili smo bolje pripravljeni kot v soboto, saj smo na podlagi slabih izkušenj želeli igrali vseh 60 minut dobro v obrambi in to nam je v veliki meri uspelo. Bilo je malo napak, tako da smo zadovoljni z zmago. Naš drugi napad je zelo dobro opravil delo v "power playu" in tu je bila razlika," je Rodman strnil vtise po zmagi nad Italijo, na kateri sam sicer ni bil najbolj razpoložen, saj je med drugim tudi zgrešil kazenski strel, vendar so ga njegovi soigralci uspešno nadomestili: "V vsaki tekmi smo se nekaj naučiti, trener skuša s svojimi pogledi pomagati reprezentanci. Pa še zmagali smo doma, pred svojim občinstvom in lahko smo zadovoljni. Na drugi tekmi se nam je zapletlo, ampak to je alarm za naprej in zdaj vemo, da je treba igrati vseh 60 minut."

Veliko vlogo pri zmagi nad Italijo je imel tudi vratar Andrej Hočevar. Čeprav na Jesenicah trenutno nima veliko priložnosti za igro, je ustavil večino italijanskih napadov in le dobra minuta mu je zmanjkala, da bi ohranil mrežo nedotaknjeno. Sator je sicer na turnirju vsakemu od treh vratarjev dal priložnost za nastop na eni tekmi, Anže Ulčar je branil proti Hrvaški, Gaber Glavič proti Madžarski in Hočevar na sklepni tekmi. "Ne obremenjujem se s tem, koliko golov bom dobil. Vedel sem, da še vedno lahko dobimo turnir, imeli smo štiri slabe minute proti Madžarom. Odigrali smo dobro tekmo proti ekipi, ki bo nastopila v eliti, mi pa smo razred nižje in mislim, da smo zasluženo zmagali," je ocenil Hočevar in priznal, da je za trenutek pomislil tudi na nesrečno tekmo iz Rige: "Dodatnega pritiska ni bilo, le ko smo vodili s 3:0 in smo imeli kazenski strel, sem pomislil 'joj, da ne bo spet to prelomnica tekme', ampak potem smo hitro dosegli še četrti gol in od takrat naprej ni bilo več vprašanja o zmagovalcu."

Slovenska reprezentanca se bo spet zbrala na začetku februarja, ko se bo po krajših pripravah najprej v Nemčiji pomerila z domačo ekipo, nato pa takoj odpotovala na zadnji turnir Euro Challenge v tej sezoni na Dansko, kjer bosta poleg domačinov tekmici še Norveška in Belorusija.